FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
uskoro

Oko 170 tisuća preživjelih od raka dobiva svoj Nacionalni dan

Nacionalni dan bila bi još jedna prilika da se građane podsjeti na rizične faktore za razvoj raka

Već ove godine, prve nedjelje u lipnju oko 170 tisuća preživjelih od raka prvi bi put mogli službeno obilježiti svoj dan.

Proglašenje Nacionalnog dana preživjelih od raka u Hrvatskoj, predložio je saborski Odbor za zdravstvo, s njegovim se prijedlogom suglasila Vlada, pa je sada na potezu Hrvatski sabor koji treba službeno odlučiti o proglašenju.

Nisu poznati podaci koliko ljudi s rakom živi u Hrvatskoj i koliko ih je izliječilo rak, no procjenjuje se da s njim u ovom trenutku živi oko 170 tisuća građana, u Europi čak 20 milijuna.


Prepoznavanje problema

Proglašenjem Nacionalnog dana preživjelih od raka u fokus bi se stavila ta populacija, ali i osvijestilo javnost da iskustvo raka, uz oboljelog, utječe i na njegovu obitelj, posao, medicinsko osoblje koje ga liječi.

Uspješnost liječenja, život nakon raka bez diskriminacije i prepoznavanje problema s kojima se suočavaju preživjeli te poboljšanje njihove ukupne kvalitete života, poruke su koje se žele poslati proglašenjem Nacionalnog dana, objašnjava Odbor.

Nacionalni dan bila bi još jedna prilika da se građane podsjeti na rizične faktore za razvoj raka poput pušenja i alkohola, te naglasi važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Linker
26. travanj 2024 16:07