Savjeti za snalaženje u ovoj nezgodnoj situaciji
 FOTOGRAFIJE: FILIPPOBACCI GETTY IMAGES
može se

Oboje radite od kuće - i što sad? Kako da vam ova situacija ne uništi vezu

Evo što možete poduzeti da ostanete fokusirani na svoj posao i da istodobno ne mrzite partnera koji na drugom kraju sobe ili kreveta glasno razgovara preko Zooma

Savjeti za snalaženje u ovoj nezgodnoj situaciji (naročito ako živite u skučenom prostoru) i za izbjegavanje raspada veze, sklada i svega što ste mislili da imate prije korona ere

Na jednoj društvenoj mreži jedna je korisnica iznijela problem koji sigurno muči brojne parove. „Ja sam oduvijek radila od kuće i prije pandemije sam se često osjećala krivom što radim i nakon što moj partner, koji je radio od 8 do 16 sati, dođe kući. No, nakon što je počelo ovo ludilo s koronom i on je počeo raditi od kuće pa se sada većina naših večeri pretvorila u radne večeri. Istina, više ne osjećam grižnju savjest, ali taj zajednički rad od kuće nije nimalo seksi i ne utječe dobro na našu vezu” Kao i rad s partnerom u istom uredu, i zajednički rad od kuće može imati svojih prednosti, ali i mana. Evo što možete poduzeti da ostanete fokusirani na svoj posao i da istodobno ne mrzite partnera koji na drugom kraju sobe ili kreveta glasno razgovara preko Zooma sa svojim poslovnim suradnicima.


1. Postavite granice

Nemojte se pretvarati da vas ne smeta kad vaš partner dogovara sastanke putem Zooma ili Skypea (ili gleda omiljenu tv seriju) dok vi pokušavate odgovoriti na poslovne e-mailove. A nemojte niti demonstrativno otići u kupaonicu s laptopom kako biste mu dali do znanja da vam buka u dnevnoj sobi smeta. Jednostavno pitanje, poput „Možeš li, dok gledaš seriju, staviti slušalice?” ili „Možemo li se dogovoriti u koje vrijeme tebi i meni najviše odgovara da organiziraš virtualne sastanke?” ponekad je sve što je potrebno da se nepotrebno ne stvara „zla krv” među vama.


2. Odredite gdje je čiji radni prostor

Istina, upravo smo naveli da se ne trebate povlačiti u kupaonicu, no postoji jedna situacija u kojoj se može napraviti iznimka. Naime, ako oboje morati sudjelovati u virtualnom sastanku, a živite u garsonijeri, onda će netko morati završiti u toj jedinoj drugoj prostoriji (ili u kuhinji, ako nije spojena s dnevnom sobom). Možete se dogovoriti da u tim situacijama naizmjence koristite kupaonicu ili neka je koristi onaj tko može, odnosno onaj tko radi na laptopu a ne na stolnom računalu. Ako je vaš partner (ili partnerica) u prednosti pa uvijek ostaje u dnevnoj sobi za stolnim računalom, onda neka on napravi nešto za vas taj dan: skuha ručak, priušti masažu, donese kremšnitu...bilo što što će vas oboje razvedriti i opustiti.


3. Zajedno sastavite dnevni raspored

„Vidimo se u 22.30 u krevetu” je rečenica na kakvu biste se trebali naviknuti. Nije stvar u tome da vam treba mjesto za spoj s obzirom na to da niste udaljeni više od desetak metara tijekom cijelog dana, ali određivanje vremena kada ćete oboje prestati s radom će vas potaknuti da požurite i sve završite dotad umjesto da stalno radite pauze pa da se rad protegne duboko u noć. Uostalom, slatko je požuriti kad znaš da te u krevetu čeka netko spreman na maženje, smijanje, gledanje dobrog filma..


4. Odredite koje poslove možete raditi uz tv program u podlozi

Povremeno se može dogoditi da zaista budete pretrpani poslom i da ne uspijete sve dovršiti u dogovoreno vrijeme, a ne možete baš partnera (još manje djecu ako ih imate) osuditi na to da cijelu večer bulji u strop u tišini. Teško da ćete nekakav suvisao članak, analizu ili što god bilo čime se bavite napisati dok iza vas trešti neki tv show, ali sigurno postoji dosta repetitivnih radnji, poput onih na društvenim mrežama ili poslovnih dopisa, koje možete bez problema obaviti čak i ako jednim uhom i sami slušate televiziju. Rasporedite posao tijekom dana tako da vam ovi lakši zadaci ostanu za kasnu večer kad u dnevnoj sobi bude živo i bučno.


5. Neka miriši na 'spoj'

Najljepši dio zajedničkog rada od kuće može biti isprepletanje posla i „koketiranja”, no za to se morate potruditi. Nemojte zanemariti slatke male geste zbog kojih biste jednog dana (kad se oboje vratite u urede) mogli čeznuti za radom od kuće: dogovorite se da napravite pauzu u isto vrijeme pa povremeno iznenadite jedan drugog posebnom dostavom hrane – naravno neka bude nešto što on/a stvarno voli, u pauzi odvedite jedan drugoga do nekog aparata za kavu i popijte kavu zajedno baš kao da ste u uredu. Jedan drugome donesite omiljeno pecivo, grickalicu, sok i pojedite to i popijte na deki za piknik na podu dnevne sobe ili uzmite vrećice u ruke i napravite krug po kvartu grickajući i čavrljajući. To će biti itekako korisno i za posao i za vašu vezu!

Linker
19. travanj 2024 12:48