FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Hina
Hina
Otkrivanje raka dojke

Obilježavanje Dana narcisa ponovno uživo diljem Hrvatske

26. ožujak 2022.
U sklopu 26. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića postavljen je i mobilni mamograf tako da žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda

Prve subote proljeća tradicionalno se na gradskim trgovima obilježava humanitarna akcija Dan narcisa sa ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, zloćudne bolesti od koje su u 2020. godini u Hrvatskoj umrle 722 žene.Prvi put od početka pandemije koronavirusa, Dan narcisa održava se uživo u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića i Cvjetnom trgu, gdje građani uz razgovor s liječnicima i humanitarnu podjelu narcisa od 10 do 14 sati mogu doznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke. U sklopu 26. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića postavljen je i mobilni mamograf tako da žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

Pozivi za pregled

Rak dojke najčešća je dijagnosticirana zloćudna bolest u žena, no više nije i vodeći uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Među malignim bolestima već petu godinu zaredom nalazi se na trećem mjestu, nakon raka pluća i debelog crijeva. Dijelom je to rezultat i Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, u sklopu kojega žene u dobi od 50 do 69 godine primaju pozive za mamografski pregled svake dvije godine.

Sudjeluju i udruge pacijenata

Odaziv je na mamografski probir oko 60 posto, a godišnje se pozove oko 150.000 žena. U sklopu programa do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Na obilježavanju Dana narcisa sudjelovat će i udruge pacijenata. Udruga "Nismo same" promovirat će svoju humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za pokrivanje troškova taksi prijevoza na kemoterapiju za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Teme
Linker
09. kolovoz 2022 03:47