Može se uzimati oralno ili nanositi topički
 Getty Images/iStockphoto
Puna dobrobiti

Nutritivna bomba koja ublažava tegobe, ali čini čuda i za ljepotu

Ima protuupalna i antibakterijska svojstva te stoga može smanjti razvoj bakterija koje uzrokuju akne te ublažiti crvenilo kože, a od velike je pomoći i svima koji imaju probleme s probavom

Aloe vera pripada u skupinu sukulenata i koristi se u narodnoj medicini još od 1500. p.n.e., i to zahvaljujući svojim protuupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. A da i ne spominjemo da obiluje nutrijentima te se može konzumirati kao ljekovita hrana ili piće. Može se uzimati oralno ili nanositi topički, ovisno o tome kakav vam je učinak potreban.

Pomaže kod opeklina

Nije bez razloga da je aloe vera jedno od najpopularnijih sredstava za ublažavanje opeklina od sunca. Naime, ona sprečava razvoj upale te djeluje poput nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao što su ibuprofen ili aspirin, koji se nerijetko propisuju u slučaju jakih opeklina. Zahvaljujuići tim protuupalnim svojstvima aloe vera može smanjiti bol, otečenost i crvenilo. Uz to i vlaži kožu jer sadrži mukopolisaharide, vrstu šećera koji pomažu u omekšavanju i hidrataciji kože, a to je korisno kod procesa cijeljenja kože nakon opeklina. Cijeljenje ubrzava i stimulacija proizvodnje kolagena (ključnog proteina za strukturu kože), što je dodatna dobrobit aloe vere. Istraživanje provedeno 2007. je pokazalo da je aloe vera učinkovita kod opeklina prvog i drugog stupnja, kod kojih značajno smanjuje vrijeme cijeljenja. Za još bolji ulčinak, gel aloe vere držite u hladnjaku.

Smiruje akne

Aloe vera ima protuupalna i antibakterijska svojstva te stoga može smanjti razvoj bakterija koje uzrokuju akne te ublažiti crvenilo kože. Nema istraživanja o tome kako sama aloe vera utječe na akne, ali dokazane su dobrobiti kad se koristi u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su retinoidi, pri čemu pomaže u smanjivanju crvenila i sprečava isušenost kože uzrokovanu tretmanom. Istraživanje provedeno 2014. na skupini od 60 ispitanika je pokazalo da je terapija protiv akna na bazi retinoida bila učinkovitija kad je primijenjivana u kombinaciji s aloe verom nego kad su se koristili samo retinoidi.

Aloe vera potiče proizvodnju hijaluronske kiseline te na taj način učinkovito održava kožu vlažnom i vraća joj punoću. Uz to, mukopolisaharidi koje sadrži pomažu da se vlaga zadrži u koži. Za još bolji učinak, nakon gela od aloe vere, nanesite hidratantni proizvod na bazi dimetikona jer ćete na taj način „zaključati“ vlagu u koži.

Pomaže probavi

Ona je spas za osobe koje imaju probavne probleme. Oralno uzimanje aloe pomaže u zaštiti crijeva jer ona sadrži tvar nalik na gel koja smiruje nadraženost membrana sluznice u crijevima, ali i povećava volumen stolice te time olakšava njezino izbacivanje. Aloe vera ima i laksativni učinak pa je korisna kod problema zatvora, no nemojte pretjerivati jer konzumiranje prevelike količine soka od aloe vere može imati laksativan učinak. Mala studija iz 2013. Pokazala je da su osobe koje su tijekom osam tjedana dva puta dnevno pile po 30 ml soka aloe vere imale smanjenje bolova u trbuhu, nadutosti i zatvora. Istraživanje iz 2015. Je, pak, pokazalo da redovito konzumiranje aloe smanjuje simptome žgaravice kod osoba koje pate od GERB-a. Prije uzimanja aloe vere, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako bi provjerio da neće biti interakcije s drugim lijekovima ili suplementima koje uzimate.

Aloe vera sadrži vitamine A, B12, C i E, folnu kiselinu i kolin. Najlakše ju je konzumirati u obliku soka, no treba početi s malim količinama te ih postupno povećavati kako ne biste imali neželjene nuspojave, poput proljeva. I, naravno, izbjegavajte konzumirati sok od aloe vere koji je zaslađen.

Linker
24. travanj 2024 18:34