SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Novi trend: Je li ‘tihi otkaz‘ zaista dobar za naše zdravlje?

Ako se na poslu osjećate da ste pod stresom ili nemotivirani, tihi otkaz može se činiti kao dobra opcija, omogućuje vam da postignete bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Tiho odustajanje ili tihi otkaz na poslu novi je fenomen koji je u posljednje vrijeme u žiži interesa nakon što se proširio društvenim mrežama LinkedIn i TikTok. Jednostavno rečeno, tiho odustajanje znači raditi goli minimum na poslu. Radi se samo ono što se traži, a podrazumijeva svakodnevno završavanje posla na vrijeme, uvijek uzimanje pauze za ručak ili odbijanje projekata koji su izvan specifikacije posla. Neki to vide kao protuotrov za kulturu muljanja nasuprot konceptu koji sugerira da moramo neumorno raditi, često do točke izgaranja, u potrazi za našim ciljevima.

Ako se na poslu osjećate da ste pod stresom ili nemotivirani, tihi otkaz može se činiti kao dobra opcija, omogućuje vam da postignete bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Na društvenim mrežama pozdravljen je kao melem za naše mentalno zdravlje, a Healthline je pitao stručnjake što misle o novom trendu?


Tiho odustajanje i zdravlje

Tiho odustajanje često je mehanizam suočavanja koji se koristi za izbjegavanje vjerojatnog izgaranja i kroničnog prekomjernog rada. Također se može očitovati kada se ne cijeni i ne priznaje znatan napor koji netko ulaže u rad”, kaže psiholog Lee Chambers.Smatra da tiho odustajanje može biti korisno i u smislu povjerenja u provedbu granica. Budući da je tiho odustajanje relativno nov pojam, još nema konkretnih istraživanja o tome. Međutim, Chambers kaže kako postoje jasna istraživanja koja ukazuju na to da je postavljanje granica učinkovit način za jačanje dobrobiti i zaštitu od izgaranja. Konkretno, istraživanje iz 2021. koje se bavilo izgaranjem zdravstvenih radnika u pandemiji covida pokazalo je kako je dobro postavite granice rada i nerada.

- Tiho odustajanje ima potencijal poboljšati postavljanje granica i pomoći ljudima da se odmaknu od toksične produktivnosti. "To ih može osnažiti da preuzmu kontrolu nad svojim vremenom odmora i stvore prostor za razmišljanje o tome kako mogu ugraditi dobrobit u svoje živote - napominje Chambers.

S njim se slaže i psihoterapeutkinja Tania Taylor. „Kada je mentalno zdravlje u pitanju, tiho odustajanje može osigurati da se naš dom i poslovni život ne stope u jedno, a osnažujuće je osjetiti da ste više od svog radnog mjesta. Osim toga, tiho odustajanje može omogućiti više vremena za aktivnosti koje nas obnavljaju, na primjer druženje.

Kvalitetno vrijeme provedeno s prijateljima i obitelji ključni je sastojak za poboljšanje naše mentalne dobrobiti", ističe Taylor. Dodaje i da tiho odustajanje zapravo može poboljšati produktivnost.

- Uzimanje pauze koje su nam dodijeljene možemo poboljšati produktivnost i motivaciju kada radimo. A isključivanje s posla na po nekoliko sati daje našem mozgu priliku da obradi događaje dana i može pomoći u rješavanju problema - napominje ona.


Nedostaci tihog odustajanja

Međutim, postoji šansa da nadređeni i kolege primijete da više ne ulažete trud, što zauzvrat može ugroziti vašu poziciju. Chambers dodaje da tiho odustajanje može imati štetan učinak i na osjećaje osobnog ispunjenja.

- Tiho odustajanje vjerojatno bi smanjilo naš osjećaj angažmana, svrhe i zadovoljstva, što su čimbenici naše mentalne i fizičke dobrobiti - objašnjava.

- Studije pokazuju da manje motiviranost i manje angažiranje u radu može rezultirati višom razinom depresije među zaposlenicima. Mogu osjećati kao da je njihova uloga besmislena i dosadna - ističe Taylor. Učinkovitost tihog odustajanja na zdravlje najbolje je procijeniti individualno. Možda ta metoda nije za one koji streme napretku na poslu i karijernom usponu ili vjeruju da bi se osjećali krivima što nisu dali sve od sebe na poslu.


Kako se zdravo utišati

Ako razmišljate o ovom novom trendu, prvo razmotrite prednosti i mane, savjetuju psiholozi.

Taylor savjetuje da si postavite neka pitanja, poput „kako će to utjecati na moju karijeru i koliko bih se osjećao ispunjenim radeći goli minimum?”

Potom vježbajte postavljanje granica s riječju „ne”, s kojom se mnogi od nas bore na poslu.

- Ako ste postavili očekivanje da ćete dežurati 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, svakako vrijedi imati dobru, jasnu komunikaciju sa šefom o vašoj namjeri da provedete učinkovitiju ravnotežu između posla i života - kaže Taylor i predlaže da jezgrovito objasnite negativan utjecaj na vaš obiteljski život i zauzvrat negativan utjecaj na vašu produktivnost kada ste na poslu.

Jedno je očito: način na koji radimo nakon pandemije mijenja se i prioriteti su se promijenili.

S jedne strane tiho odustajanje može omogućiti mentalni prekid koji nam je potreban, ali s druge strane može negativno utjecati na naše zadovoljstvo poslom i kako nas gledaju šefovi i kolege.

Kao što vjerojatno ne biste dali otkaz iz hira, tako ni tiho odustajanje nije odluka koju treba olako donijeti.

Linker
15. travanj 2024 20:54