FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
i to je sasvim ok

Normalno i prirodno: 10 stvari zbog kojih se niti jedna mama nikada nikome ne bi trebala ispričavati

Ne dajte se navesti da se ljudima ispričavate zbog stvari koje su posve normalne

Mlade majke susreću se s nizom izazova, od toga da podnose neugodne komentare ako doje u javnosti odgovarajući na zahtjev bebe preko toga da bi se mogle malo dotjerati do toga da ih se ružno gleda ako požele koju minutu vremena za sebe. Ne dajte se navesti da se ljudima ispričavate zbog stvari koje su posve normalne i prirodne i zbog kojih se nikada i nikome ne biste trebali ispričavati.


1. Zbog načina na koji hranite bebu

Nitko vam nema pravo govoriti kako biste trebali hraniti svoju bebu tako da nikome ne dugujete ispriku zato što dojite na javnom mjestu ili možda zato što ne dojite nego bebu hranite dojenačkom formulom. To je samo vaša procjena i odluka u koju se nitko nema pravo miješati.


2. Zbog toga što nemate mnogo novaca

Ne morate biti bogati da biste mogli dobro odgojiti i podignuti dijete. No, kad zaškripi s novcem, može vas početi proganjati osjećaj da ne pružate dovoljno svojoj djeci. Nije uopće tako jer sve što vaša djeca trebaju od vas su ljubav i pažnja. Uspijevate li nekako pokriti troškove odjeće, hrane i pribora za školu, nemojte se osjećati kao loš roditelj zbog toga što im ne možete priuštiti više igračaka, ljetovanja ili nekih drugih uzbudljivih novih iskustava.


3. Zbog toga što trebate malo vremena za sebe

Kad rodite, možete početi osjećati potrebu da s bebom provodite 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. I ako ikada osjetite potrebu za malo vremena nasamo, moguće je da ćete osjećati grižnju savjesti, kao da ste zbog toga loša majka. Još više ako vam netko spočitne i kaže nešto poput „Ako si se htjela zabavljati nisi trebala imati djecu” i slično. To nije istina. Svako povremeno treba malo vremena za sebe, da bude sam ili da ga provede s nekim drugim bliskim osobama. Na to imate pravo i vi i to je najbolji način da „napunite baterije”.


4. Zbog toga što je vaš dom neuredan

Ako je pod pun dječjih igračaka, sudoper pun neopranog suđa i na kauču stoje gomile neizglačanog rublja, to ne znači da ste odjednom postali neuredna i grozna osoba. Briga o djeci je posao s punim radnim vremenom i nemojte sebe kriviti što ne pronalazite dovoljno vremena ili nemate energije da sve držite na istoj razini čistoće kao što ste to uspijevali prije nego što ste postali majka. Uostalom, čak i ako ste sve pospremili, vaša djeca će vjerojatno za nekoliko minuta opet napraviti nered. No, djeca su takva i ne morate se nikome ispričavati zbog toga.


5. Zbog toga kako izgledate

Niste nikome obavezni da uvijek izgledate savršeno dotjerano. Bilo da vam je kosa malo raskuštrana ili stalno nosite istih nekoliko stvari, nitko nema pravo komentirati vaš izgled. I ne morate biti pod pritiskom da što prije vratite tijelo u iste gabarite kakve je imalo prije trudnoće. Budite zahvalni svom tijelu što je donijelo na svijet vašu djecu.


6. Zbog kapljica koje iz prsa probijaju kroz majicu

Koliko god često dojili ili koliko god jastučića postavili u svoj grudnjak, uvijek se može dogoditi da iz prsa procuri malo mlijeka. To je prirodan proces koji ni na koji način ne možete kontrolirati. Ako netko s tim ima problem, to je njegov problem, vi se zbog toga ne morate ispričavati.


7. Zbog toga što niste uvijek sretni i veseli

Cjelodnevna briga o djeci ili djetetu može biti fizički i psihički iscrpljujuća i moguće je da ćete se nekad osjećati bespomoćno i očajno. Biti majka je izuzetno težak posao i sasvim je ok ne biti uvijek ok.


8. Zbog toga što vam je potrebna pomoć

Možda mislite da biste kao roditelj trebali biti sposobni sami brinuti o djeci pa se onda osjećate kao loš roditelj ako nekoga zamolite za savjet ili za pomoć, primjerice da vam pričuva dijete. No, u tome nema ništa loše i ne znači da ste slabi ili nesposobni. Važno je samo to što želite najbolje za svoje dijete.


9. Zbog načina na koji ste rodili

Samo vi možete odlučiti što je za vas najbolje, gdje i kako želite roditi. Moguće je da će vam samoprozvani stručnjaci oko vas govoriti da je vaša odluka pogrešna kao da oni znaju koji je to jedini ispravan način da se donese dijete na svijet. No, to nije njihov izbor niti njihov život, nego vaš. Dakle, nema isprike.


10. Zbog toga što ne možete prisustvovati svim društvenim okupljanjima

Kad postanete roditelj, vaš raspored se mijenja iz korijena, no za vaše prijatelje sve ostaje isto i oni će vas i dalje pozivati da im se pridružite u izlascima i okupljanjima. Ako ste zauzeti djecom ili se jednostavno želite malo sami opustiti kod kuće, ne morate se zbog toga ispričavati svaki put kad ne prihvatite poziv prijatelja. Uostalom, vaši prijatelji vas vole i stalo im je do vas pa je za pretpostaviti da će razumjeti da imate neke drugačije potrebe u ovom periodu života.

Linker
18. travanj 2024 05:55