Nikad ne ostavljajte ljubimca samog u automobilu - bez iznimke!
 Getty Images
Svijet šapica

NJIMA JE TOPLIJE NEGO NAMA Kućni ljubimci toplinski udar mogu doživjeti u samo par minuta

U šetnji po ljetnoj žegi uvijek se vodite ovim laganim testom - ako ne možete držati dlan na asfaltu dulje od pet sekundi, to znači da je asfalt prevruć za šapice vašeg ljubimca!

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger, www.klinika-kreszinger.com


Osim toplog vremena i ljetnih radosti, ovaj dio godine za naše kućne ljubimce donosi i opasnosti. Životinje teže podnose vrućine od ljudi, imajte to na umu.

Psi se ne znoje čitavom površinom tijela, što im dodatno otežava hlađenje za vrućih ljetnih dana. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je ubrzano i plitko disanje, a isparavanje preko nosne sluznice i usne šupljine rashlađuje njihovo tijelo. Ovim se mehanizmom ubrzava dehidracija organizma te se povećava njihova potreba za vodom. Stoga osigurajte ljubimcima stalan pristup svježoj vodi.


Brahicefalične pasmine (skraćene njuške) poput pekinezera, mopsa ili buldoga zahtijevaju posebnu pažnju!

Zbog smanjenje površine nosne sluznice i suženih dišnih puteva teže podnose vrućine te ih treba držati u klimatiziranim prostorima ili ih rashlađivati mokrim ručnikom.

Young woman playing dog in park
Getty Images
Za duge šetnje birajte rano jutro i kasno večer, nikako sredinu dana kad je i sunce najjače.

Ponudite im zaleđeni jogurt

Osim o svježoj vodi, vlasnici trebaju voditi računa i o prehrani ljubimaca tijekom vrućih ljetnih dana. Ljubimci će često preko dana izgubiti apetit i biti nezainteresirani za hranu. Ponudite im lakši obrok ranije ujutro ili kasnije navečer kada su temperature niže. Također vodite računa o tome da se "mokra" hrana lakše i brže kvari. Ljetni obroci trebaju biti bogatiji vodom i elektrolitima. Odbijanje hrane je opasnije u mačaka nego u pasa. Primijetite li da mačka ne jede, ponudite joj mekanu hranu s većim udjelom vode. Imajte pripremljene rashlađene poslastice - nekima će se možda svidjeti zaleđeni jogurt!


Opekline od sunca i asfalta

Životinje svijetle boje i kože podložnije su sunčanim opeklinama, naročito na područjima tijela slabije obraslim dlakom, poput ušiju ili njuške. No, osim od sunca, opekline mogu nastati od užarenog asfalta! Zato je najbolje šetnje i ostale aktivnosti izbjegavati tijekom dana te ih ostaviti za ranojutarnje i kasnovečernje sate. Zapamtite, ako ne možete držati dlan na asfaltu dulje od pet sekundi, to znači da je asfalt prevruć za šapice vašeg ljubimca.

Manja oštećenja kože uzrokovana opeklinama mogu se mazati kremama koje sadrže aloe veru, no za pregled i terapiju ozbiljnijih opeklina najbolje je obratiti se veterinaru.

Između 11 i 17 sati najbolje je dlakavim miljenicima osigurati rashlađene i prozračne prostore, ali pazite da klimatizirani zrak ne puše direktno na vašeg ljubimca. Životinje mogu doživjeti toplinski udar unutar samo nekoliko minuta!

Naročito teško visoke temperature padaju pasminama prilagođenim životu u hladnijim dijelovima Zemlje (haski, malamut, samojed, škotski ovčar...) te, naravno, brahicefaličnim pasminama.

Woman training her dog
Getty Images
Igre lopticom ili frizbijem obavezno prorijedite!

Kod životinja su klinički znakovi prikriveni do kritičnog trenutka.


Znakovi toplinskog udara uključuju:

  • žarkocrvenu boju sluznica usne šupljine i očnih spojnica,
  • otežano disanje,
  • jako dahtanje,
  • pojačano slinjenje,
  • bezvoljnost i malaksalost,
  • otežanu koordinaciju pokreta
  • i nesvijest.

Ljubimce baš nikada ne ostavljajte u automobilima, makar i s otvorenim prozorima! Ako primijetite da vaš ljubimac teže podnosi vrućinu, postupno mu snižavajte tjelesnu temperaturu (npr. mokrim ručnicima, hladnim oblozima i sl.).

Nikada ga ne polijevajte ledenom vodom jer brza promjena tjelesne temperature može izazvati kontraproduktivno stanje šoka.

Sve o tome čitajte u Doktoru plu: Zdravo ljeto!

Linker
19. travanj 2024 00:27