Znati to reći je rijetka vrlina
 Getty Images
probajte

Niste ni svjesni što vam sve može donijeti! Ovu riječ mogu izgovoriti samo posebni ljudi

Nikada nije kasno za nekome reći oprosti: evo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da to naučite učiniti

Znati reći oprosti je urođena sposobnost za neke osobe, dok je za druge cilj za čije se dostizanje moraju jako potruditi i ići malim koracima naprijed dok u tome ne uspiju. Vjerojatno su isprike daleko podcjenjenije od iskrenosti prema partneru, no postoji mnoštvo razloga zbog kojih usvajanje te „vještine“ može biti ključno da spasite vezu do koje vam je stalo.


Zašto je 'oprosti' tako važna riječ

Jedan od razloga zbog kojih parovi ne uspijevaju prekinuti svađe je ponos, kojem treba dodati velike doze tvrdoglavosti i apatičnosti. Parovi se neprekidno svađaju zbog najbanalnijih razloga koji najčešće nemaju nikakve veze s ljubomorom. Do sukoba dolazi zato što jedna strana smatra da je uvijek u pravu, zato što partneri život doživljavaju na drugačiji način i svatko za svoj pristup životu i stvarima misli da je jedini ispravan, zato što svatko za sebe (duboko u sebi) misli da je bolji od onog drugog i zato što nitko ne želi odstupiti ni milimetar od svojih stavova.

Eto, ispričati se služi upravo za to: da se napravi taj mali korak u susret partneru, da se pokuša čuti i vidjeti što partner zaista pokušava reći i kako se osjeća, da se prošire vlastiti horizonti, no prvenstveno zato da se pokušate staviti na mjesto onog drugoga i shvatiti njegovo stajalište.


Isprika nije znak slabosti - upamtite to dobro

Onaj tko je u stanju ispričati se nekome, kako u slučajevima u kojima je zaista pogriješio tako i u onima u kojima je zapravo bio u pravu, u startu je pobjednik. Snažniji nije onaj koji ostaje krut u svojim stavovima i uvjerenjima, već onaj koji zna prijeći preko sitnica i gluposti i staviti dobrobit oboje i dobrobit veze na prvo mjesto. Onaj tko se zna ispričati sposoban je staviti na stranu vlastiti ponos i dati prioritet onome što je zaista važno: sretni parovi nisu oni koji se nikada ne svađaju, već oni koji uspijevaju pronaći ravnotežu jer se oba partnera znaju jedan drugome ispričati u pravom trenutku.


Prednosti

Znati reći oprosti nije samo korisno i zdravo unutar intimnih veza, već u bilo kakvim odnosima. Trebali bismo biti u stanju ispričati se svima:

  • Našim roditeljima za sve one situacije u kojima smo bili sebični i nismo znali shvatiti i cijeniti njihovu ljubav prema nama
  • Našim prijateljima za sve one situacije kad smo ih osuđivali ili kritizirali bez da smo zaista pokušali shvatiti njihovu stranu
  • Svim poznanicima koji su u nekom trenutku ušli u naš život i kojima smo učinili nešto nažao, svjesno ili nesvjesno


Kako reći oprosti

Ispričati se je nešto što svatko može naučiti, a za one koji možda nisu spretni s riječima i ne znaju u lice reći kako se osjećaju postoje drugi načini da nekome kažu oprosti. Neki primjer? Možete napisati pismo, poslati email ili sms s isprikom ili to učiniti pjesmom ako je riječ o bliskoj osobi. Na kraju krajeva, uopće nije važan način na koji ćete to učiniti, već namjera i cilj: a to je želja da nekome pružite bezuvjetnu ljubav i da budete u miru sa svima koji vas okružuju.

Linker
16. travanj 2024 11:27