SHUTTERSTOCK
Neočekivani uzrok

Nije više samo bolest starih ljudi: Otkriven novi pokretač Alzheimera

Naš "prekidač za preživljavanje" je trajno uključen i tjera nas da jedemo više masne, slatke i slane hrane nego što nam je potrebno kako bismo stvorili više fruktoze. A to može dovesti do upale u mozgu i na kraju do stanja koja uzrokuju ovu bolest

Skupina znanstvenika zatražila je da se i fruktoza označi kao pokretač Alzheimerove bolesti jer se pokazalo da učinci fruktoze i njezina nusprodukta, unutarstanične mokraćne kiseline, uzrokuju nakupljanje proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću. "Studija na životinjama otkrila je da ako laboratorijske štakore držite na fruktozi dovoljno dugo, oni dobivaju tau i amiloidne beta proteine u mozgu, odnosno iste proteine koji se vide kod Alzheimerove bolesti. Visoku razinu fruktoze možete pronaći i u mozgu osoba s Alzheimerovom bolešću", kaže Richard Johnson, nefrolog iz Medicinskog centra Sveučilišta Colorado Anschutz.

Moždane aktivnosti

Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, ali je naše tijelo može proizvesti i samo, primjerice mehanizmima koje stimulira konzumacija hrane s visokim udjelom soli. Prethodna istraživanja pokazala su da je to pomagalo našim precima u potrazi za hranom. Šećer, naime, inhibira određene dijelove metabolizma mozga, a to "isključivanje" određenih moždanih aktivnosti pomaže da se bolje usredotočimo na preživljavanje (potiče istraživačko ponašanje i preuzimanje rizika).

Najmlađi pacijent

U najnovijoj studiji istraživači tvrde da je ovaj "prekidač za preživljavanje" sada trajno uključen i tjera nas da jedemo više masne, slatke i slane hrane nego što nam je potrebno kako bismo stvorili više fruktoze. A to bi pak moglo dovesti do upale u mozgu i na kraju do stanja koja uzrokuju Alzheimerovu bolest. Iako je često smatramo bolešću starijih, nedavno je dijagnosticirana i 19-godišnjaku u Kini, koji je najmlađa osoba s ovom demencijom na svijetu.

Linker
19. travanj 2024 03:00