Budite zahvalni.
 Foto: iStock
Istinski smisao da(ri)vanja

Nije važno što je ispod bora, nego tko je oko bora

Zakon davanja i primanja je vrlo jednostavan: ako želimo ljubav, trebamo znati i kako dati ljubav; ako želimo pažnju drugih, trebamo znati kako dati pažnju drugima; ako želimo materijalno obilje u životu, pomozimo drugima materijalnim davanjem.

Vrijeme darivanja možda je i najljepše doba u godini. Vrijeme kada se intenzivnije osjeti miris kolača u zraku, kada se osjećamo kao u božićnoj bajci dok šećemo okićenim ulicama i trgovima, vrijeme koje provodimo u društvu svojih bližnjih, vrijeme darivanja…

A da bismo ga spremno dočekali i uronili u svoju božićnu bajku, trebamo puno toga prije pripremiti i pribaviti za blagdane te uz to dodatno, baš po onom poznatom Murphyjevom zakonu, manevrirati s hrpom dodatnog posla i svakodnevnih obaveza koje su se baš u prosincu nagomilale, barem dvostruko više nego inače. Možda to i nije Murphyjev zakon, nego priroda stvari.

Dvojnost je prisutna u svim sferama života, u samoj prirodi. Dva različita tijeka energije dio su jedne cjeline. Naizgled nespojive sile prirode, one se ustvari nadopunjuju. Naravno da ćemo ponekad biti opterećeniji obavezama i količinom posla u ovo vrijeme, ali ipak ćemo se veseliti
svemu što prosinac donosi, naravno da će nam kupovanje poklona biti užitak i veselje, a istovremeno i malo opterećenje zbog gužvi u trgovinama ili želje da izaberemo savršen poklon kojim ćemo obradovati drage osobe. Sve su to igre dviju sila prirode pa je najbolje prepustiti se toj igri i razumjeti njezinu prirodu.

PRIRODA ENERGIJE

Sve u univerzumu funkcionira kroz dinamičnu izmjenu. Svaki međuljudski odnos bazira se na davanju i primanju, jer oni su samo različiti aspekti toka energije u univerzumu. A u našoj želji da damo ono što tražimo, zadržavamo povoljan utjecaj univerzuma na naš život. Ako zaustavimo ovaj tok, miješamo se u prirodu stvari, odnosno u prirodni zakon. Uzmimo za primjer novac i razmjenu novca.

Novac je simbol životne energije koju dajemo i životne energije koju primamo kao rezultat naših djela koja činimo prema drugima. Baš poput rijeke, novac mora teći. U suprotnom pretvorit će se u stajaću vodu, koja poput vode u bari dobiva neugodan miris zbog taloženja otpadnih tvari.

Cirkuliranje našu energiju održava živom i vitalnom. Ponekad nam je teško dati novac i radije ga zadržavamo ili ga dajemo s teškom energijom. Međutim, već i namjera, ne samo radnja, jednako vrijedi u zakonu davanja i primanja. Kada je čin davanja ispunjen srećom, kada je bezuvjetan i iz srca, energija koja stoji iza davanja višestruko se množi. Ali kada dajemo sa žaljenjem, teškog srca, tada nema energije iza tog davanja i ono nije ispunilo svoju namjeru.

ŠTO VIŠE DAJETE, VIŠE ĆETE PRIMATI

Moramo razumjeti ovu prirodu energije kako bismo imali ispravan stav, ne samo prema novcu nego i u međuljudskim odnosima te svim životnim sferama. Zakon davanja i primanja je vrlo jednostavan: ako želimo ljubav, trebamo znati i kako dati ljubav; ako želimo pažnju i poštovanje drugih, trebamo znati kako dati pažnju drugima i cijeniti ih; ako želimo materijalno obilje u svom životu, pomozimo drugima materijalnim davanjem. Premda je obilje materijalan izraz, ono što zapravo cirkulira je svijest. Jer čak i sama pomisao ili namjera davanja, pozitivna misao upućena nekome ili jednostavna molitva, ima moć djelovanja. Stoga, želite li biti blagoslovljeni svim dobrim stvarima u životu, naučite kako željeti i kako poslati jednaku pozitivnu misao drugima. Želite isto to drugima. Što više dajete, više ćete primati. Takva je priroda energije. U svojoj želji da date ono što i sami tražite omogućit ćete da obilje iz univerzuma cirkulira u vašem životu.

Foto: iStock
Da bi energija primanja i davanja nesmetano tekla, moramo znati jednako davati i primati.

DAR SVAKOME

Budina poslovica najbolje opisuje učinak koji proces da(ri)vanja ima na nas: "Prije davanja um onoga koji daruje je sretan; kada darujemo, um onoga koji daruje je spokojan; i nakon što smo dali, um onoga koji daruje je uzdignut".

Vrlo lako možemo zaključiti da je darivanje povezano s tokom energije. Naravno da bit blagdana nije u tome da najmilijima kupujemo skupe darove, da bor ukrasimo najnovijim, raskošnim ukrasima i siječanj dočekamo s velikim minusom na računu, nego sama zahvalnost na tome što uvijek imamo nekoga koga ćemo nadariti i jednako tako primiti lijepu riječ ili gestu koja će nas razveseliti, utješiti ili nasmijati. Kako bi se energija davanja i primanja kontinuirano izmjenjivala, pokušajte davati po sljedećem načelu - s kime god danas stupim u kontakt, dat ću mu nešto za poklon. Poklon može biti kompliment, lijepa riječ, osmijeh ili neko dobro djelo. Tako ćete pokrenuti proces kruženja veselja, obilja i bogatstva u svom životu i u životu drugih. Recite i: danas sa zahvalnošću primam sve poklone koje mi život šalje; primit ću darove prirode: sunčevo svjetlo, zvuk ptičjeg pjeva, snježne pahulje i slično.

ZNATE LI PRIMATI

Razmjena energije primanja i davanja i njihov harmoničan tijek proces je koji ima svoje vrijeme, organiziranost i ljepotu. Tako je i s našim životom. Sve što nam dolazi u životu nije nešto što smo mi zaradili, nego dar koji nam je besplatno dao univerzum, odnosno dolazi od same svijesti onoga što nam je potrebno. Razmislite o svim stvarima koje su vam besplatno dane, da niste trebali pitali za njih. Sama zahvalnost, ali i svjesnost za to, uvodi vas u prirodni tok i zakon energije primanja i davanja. Priroda nas uvijek podupire u našim potrebama, željama, uključujući i potrebu za srećom, ljubavi, smijehom, znanjem i harmoničnim životom. Stoga bismo mogli reći da iza energije primanja stoji zahvalnost. No, pitanje je znamo li uvijek primiti?

Ponekad se događa da se previše dajemo te se osjećamo prazno i iscrpljeno od stalnog davanja i davanja. I osjećamo kao da nam se ništa ne vraća. Poznat vam je taj osjećaj? No, da bismo zaista razumjeli proces davanja, moramo naučiti i umijeće primanja. Ali zašto u mnogo slučajevima primanje za većinu nas predstavlja nešto neugodno? Kada nam netko uputi kompliment, vrlo često pronađemo način da ga izokrenemo, ne prihvaćajući ga. Netko nam ponudi pomoć, ali mi brzo skačemo - ne, hvala, dobro sam, sam/a ću to napraviti. U većini slučajeva primanje povezujemo sa sramom ili slabošću.

Zašto je tako? Zato što primanje od nas traži da se otvorimo, da pustimo kontrolu nad procesom i dopustimo da se dogodi razmjena, da vjerujemo onome tko nam daruje i budemo ponizni. Stoga zapamtite: da bi energija primanja i davanja nesmetano tekla, moramo znati jednako davati i primati.

Što su to PRAVI DAROVI?

Pravi darovi već su u nama. To su naše kvalitete koje je potrebno osvijestiti i iznijeti na površinu te potom dijeliti s drugima. Darivanje je specifičan način komunikacije koje je u blagdansko vrijeme naročito prisutno. Stoga darujte osmijehe, lijepe riječi, nježne dodire, poljupce, večeru s prijateljima, u krugu obitelji, s partnerom ili neznancem... uvijek postoji netko kome su potrebne naše lijepe misli, osmijesi ili zagrljaji. I univerzum će vam uzvratiti na jednak način. Sa zahvalnošću primite darove kako bi proces izmjene ovih dviju energija mogao dalje nesmetano kružiti i kako biste uvijek primali darove koje vam šalje univerzum. Dani darivanja nisu samo za druge. Darujte sebi opuštanja, vrijeme samo za sebe. Zašto ne biste jedan dan stavili sebe na prvo mjesto te si poklonili zdravlje, opuštanje i ljepotu? Kupnja božićnih darova zna biti fizički zamorna. Darujte si masažu stopala ili toplu kupku koja će ujedno vrlo učinkovito djelovati i na vaše zdravlje. Boravak u sauni najviše godi u hladnim mjesecima kada smo željni topline. Sauna neće samo ugrijati tijelo, ona će pospješiti izlučivanje štetnih tvari iz organizma, ali i trenutačno vas opustiti. Blagotvorna meditacija je najbolji odmor kojim možete napuniti baterije i postići balans, kako u svemu tako i u ovoj harmoničnoj izmjeni sila univerzuma.

Linker
25. travanj 2024 15:26