A kako bi bilo da ovaj puta ipak razmislite o negativnim učincima nikotina i ovisnosti o cigareti na kvalitetu vašeg života...
 Foto: iStock
Još jedan dokaz da je pušenje štetno

Nezaposleni ste i još k tome pušač? Loše stojite na tržištu!

Zaposlenici koji puše povezuju se s većim troškovima zdravstvene zaštite, više neproduktivnog vremena i većoj odsutnosti s posla, a to poslodavci ne vole.

Pušenje je skupa navika i za zdravlje i za financije, to već znamo, no pušači će i teže pronaći posao nego nepušači, a kada ga i nađu, zarađivat će znatno manje od nepušača, tvrdi se u novoj studiji provedenoj na Sveučilištu Stanford i objavljenoj u JAMA Internal Medicine.

Prema dokazima iz studije, koja je prva u svijetu pratila uspješnost ponovnog zapošljavanja prema pušačkom statusu, zaposlenici koji puše povezuju se s većim troškovima zdravstvene zaštite, više neproduktivnog vremena i većoj odsutnosti s posla.

Demografska slika

Znanstvenici su pratili ukupno 251 osobu koja je ostala bez posla iz San Francisca i okruga Marin u Kaliforniji, od kojih je svakodnevno pušila 131 osoba i to prosječno 13,5 cigareta na dan. Prosječno su imali 48 godina, a 65,7 posto bili su muškarci. Prema rasi 38,2 posto bili su bijelci, 35,9 posto Afroamerikanci, 9,6 posto Hispanci, 7,2 posto Azijci, ostalo su bile druge rase ili rasno miješane osobe. Srednjoškolsko obrazovanje imalo je 31,1 posto sudionika istraživanja.


Pokazalo se da se 55,6 posto nepušača ponovno zaposlilo unutar 12 mjeseci, u usporedbi sa samo 26,6 posto pušača.

Znanstvenici kažu da su prema tome izračunali da nepušači imaju 30 posto veću vjerojatnost da će ponovno naći posao nego pušači.

I plaće su manje

Nadalje, studija je pokazala da su nepušači nakon ponovnog zapošljavanja zarađivali više - dok su pušači prosječno po satu zarađivali 15,10 dolara, nepušačka je satnica bila 20,27 dolara. Godišnja razlika iznosi čak 8.300 dolara u korist nepušača!


Iako je studija dala zanimljive rezuiltate, znanstvenici navode i neka njena ograničenja. Prvo, uzorak ispitanika ne odgovara nekim specifičnim strukama. Osim toga, svi su sudionici bili govornici engleskog jezika, nitko se nije planirao odseliti i svi su živjeli na zaljevskom području San Francisca, gdje živi mali postotak pušača i pušenje je vrlo nepopularno. Zbog toga se ti rezultati ne mogu generalno primijeniti.

Linker
20. travanj 2024 16:02