Will Smith i Jada Pinkett Smith

 FOTOGRAFIJE: ABBY GRANT/COVER IMAGES/INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA ABBY GRANT/COVER IMAGES/INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
Burna reakcija

Neslana šala koja je dovela do šamara! Jada Pinkett Smith godinama se bori s ovim problemom: Tresla sam se od straha

Chris Rock se našalio na račun ćelavosti Jade Pinkett Smith koja je izgubila kosu zbog alopecije


Ovogodišnja dodjela Oscara ostat će zapamćena po fizičkom napadu Willa Smitha na Chrisa Rocka. Naime, komičar Chris Rock je bio voditelj 94. dodjele i usporedio je izbrijanu glavu Jade Pinkett Smith s frizurom Demi Moore (također izbrijanu) u filmu G.I. Jane. Šala je bila neukusna jer je Jada izgubila kosu zbog alopecije, što nije slučaj kod Demi Moore. To se nikako nije svidjelo Willu koji se popeo na pozornicu i opalio šamar Chrisu.

Nasilje nikako ne opravdavamo! Zapravo ovdje progovaramo o gubitku kose s kojim se bori Jada. Ona je prvi put progovorila o problemu s alopecijom 2018. tijekom svoje emisije Red Table Talk.

- Puno me ljudi ispituje zašto nosim turbane. Zapravo, nisam pričala o tome. Nije jednostavno govoriti o tome, ali hoću - otkrila je.

- Tuširala sam se jedan dan i primijetila sam da imam puno kose u svojim rukama. Pomislila sam "O moj Bože, je li ja ćelavim?". To je bio jedan od onih trenutaka u životu kad se treseš od straha. Zato sam odrezala svoju kosu i nastavljam ju rezati - rekla je.

Međutim, sada je prihvatila stanje s kojim se nosi.

- U ovom trenutku se mogu samo smijati. Svi znate da se dugo borim s alopecijom i odjednom, imam crtu ovdje na glavi. Pogledajte to. Samo se najednom pojavila i ovo će biti teško za sakriti. Zato sam to htjela podijeliti s vama kako ne biste postavljali pitanja - kazala je Jada u svom Instagram videu 2021. kad je prešla prstom preko ćelave mrlje na tjemenu.

Otkrila je kako uzima i male doze steroida kako bi usporila gubitak kosa. To joj pomaže, ali ne liječi gubitak kose.




Što je alopecija?

Ćelavost, ili u stručnoj terminologiji alopecija, je gubitak kose koji može biti lokaliziran samo na određenim područjima ili raširen po cijeloj glavi. Iako je ćelavost kod žena rjeđa pojava nego u muškaraca, ipak je poprilično raširena. Srećom, gubitak kose kod žena često je samo prolazno stanje koje nastaje zbog privremene opće slabosti organizma nakon nekog vrlo stresnog događaja, kao što su porod i dojenje, ili zbog određenih farmakoloških terapija, primjerice kemoterapije.

Ludwigova skala je metoda klasifikacije ženske ćelavosti označena brojevima od I do III, ovisno o težini.

Prvi stupanj - kod žena se kosa počinje prorjeđivati u obliku krune na vrhu glave, na dva do tri centimetra od čeone linije kose koja, u pravilu, ostaje ista.

Drugi stupanj - prorjeđivanje kose na vrhu postaje sve intenzivnije, ali to područje ne ostaje u potpunosti bez vlasi.

Treći stupanj - vrh glave je posve ili gotovo posve ćelav, dok uz čeonu liniju kosa i dalje ostaje kakva je bila.


Koji su uzroci gubitka kose?

Zapravo postoji nekoliko uzroka. To može biti znak neke druge bolesti, zasebna bolest, posljedica nekih lijekova (terapije) ili izrazito stresan događaj. Ovo su najčešći uzroci:

Ženska androgenetska alopecija - najčešći uzrok ćelavosti u žena. Riječ je o bolesti papila u korijenu vlasi uzrokovanoj genetskim faktorima koji ih čine posebno osjetljivim na muške hormone androgene koji su u maloj količini prisutni i u ženskom tijelu. Oni djeluju na papile vlasi tako da ih sve više smanjuju, što s vremenom dovodi do gubitka kose.

Alopecija areata - bolest vlasišta za koju se smatra da ima autoimunu podlogu. Prirodni obrambeni sustav organizma greškom napada i oštećuje privremeno i lokalno (samo u određenim zonama) korijene vlasi. Pretpostavlja se da je okidač za ovakvu reakciju psihički ili fizički stres.

Telogeni efluvij - ovo stanje je posljedica nekog izrazito stresnog događaja za tijelo kao što su slaba prehrana, trudnoća i potom dojenje, težak kirurški zahvat, nagli gubitak tjelesne težine i sl. No, može biti i nuspojava nekih terapija, primjerice terapije beta-blokatorima, antidepresivima ili protuupalnim nesteroidnim lijekovima.

Anageni efluvij - patološko opadanju kose u fazi rasta uslijed poremećaja metaboličke funkcije korijena vlasi. Uglavnom je uzrokuju specifične terapije za liječenje raka, kao što su zračenje ili kemoterapija.

Hipotireoza ili hipertireoza - niske, kao i visoke, razine hormona štitnjače u krvi mogu dovesti do gubitka kose.

Infekcije vlasišta - najčešći uzročnici infekcija vlasišta su mikroorganizmi i gljivice, kao što su Trichophyton, Epidermophyton i Microsporum koji uzrokuju bolest koja se zove tinea capitis, a čiji je jedan od glavnih simptoma ispadanje kose i ćelavost.

Sistemski eritemski lupus (SEL) - lupus je bolest imunosnog sustava uslijed koje on "greškom" napada razne organe i tkiva. U nekim slučajevima napadnut može biti korijen vlasi te koža vlasišta pri čemu može doći do blažeg ili izraženijeg opadanja kose praćenog crvenilom vlasišta.

Anemija zbog manjka željeza - o anemiji se govori kada razina hemoglobina u krvi padne ispod 12 grama po decilitru krvi. Jedan od znakova anemije uzrokovane manjkom željeza je gubitak kose i ćelavost u žena.

Trakcijska alopecija - mehanička i privremena alopecija nastaje natezanjem i izvlačenjem kose na različitim zonama vlasišta zbog zategnutih frizura (punđa i konjski rep). Ovaj tip alopecije može nastati i kao posljedica prekomjernih kemijskih tretiranja kose raznim agresivnim šamponima, sredstvima za styling, bojama za kosu i slično.


Faktori rizika koji dovode do alopecije

Na gubitak kose može utjecati nekoliko uzroka koja možete proučiti.

  • Genetika - žene kojima su oba roditelja imala problem ispadanja kose imaju veći rizik da će i same u zreloj dobi imati taj problem.
  • Prečesti tretmani - mnoge žene u želji da što ljepše izgledaju muče kosu svakojakim, često i agresivnim tretmanima i proizvodima. To može dovesti do gubitka kose.
  • Neodgovarajuća prehrana - manjak određenih vitamina ili željeza povećava izglede da dođe do ispadanja kose.
Linker
18. travanj 2024 06:16