Snove ne bismo trebali igorirati...
 Getty Images/iStockphoto
Sanjarica

Neki su ugodni, neki baš i ne, ali ih ne bismo trebali ignorirati: što nam to poručuju neki od najčešćih snova, pa i oni 'mokri'

Ne zanemarujte poruke koje vam podsvijest šalje dok spavate, jer je analizom snova moguće protumačiti misli i potisnute emocije.

Dominantni osjećaji u nečijoj podsvijesti manifestiraju se u obliku ponavljajućih simbola u njihovim snovima.

"Snovi uvijek izražavaju nešto što naš ego ne zna i ne razumije", napisao je legendarni švicarski psihijatar Carl Gustav Jung, koji je 45 godina rada posvetio upravo izučavanju snova.

Danas nema dvojbe oko toga da su snovi vrata naše svijesti ka podsvijesti i duhovnom svijetu, a analizom snova moguće je protumačiti misli i potisnute emocije.

Simbola je mnogo, no pogledajmo kojih je to 10 najčešćih, koje nikada ne bismo smjeli zanemariti.


Ambiciozni u snu lete


San o letenju ukazuje na snažnu želju da ostvarimo neku ambiciju. Ne iznenađuje što se nakon takvog sna budimo s osjećajem slobode i snagom da napravimo sve što želimo. Takav san većina nas zaboravlja odmah nakon buđenja, pa mnogi nisu ni svjesni zašto se tako lijepo osjećaju. Šteta.


Odlučni sanjaju vodopad


Sanjati vodopad je vrlo značajno. Ovaj san znak je novog početka, a sama voda simbolizira čistoću, smirenost i odlučnost. Ovisno o veličini vodopada, kao i od toga koliko je svjetlosti u snu, promjenu doživljavate kao manju ili veću prepreku.


Zahvalni sanjaju novac


Snovi o novcu su ugodno i znače da ste duboko svjesni i zahvalni što možete zarađivati za život. S druge strane, ovakav san govori o sklonosti da protok vremena i života vrednujete kroz materijalno. Ako u snu dobijete novac, to ukazuje da vas očekuju veliki troškovi, dok davanje novca ukazuje na moguć dobitak.


Oni koji su u strahu sanjaju zube


San kojemu se pripisuje simbolika starenja je onaj o zubima, a ako niste znali, upravo je to jedan od snova koje je svatko od nas sanjao barem jednom u životu. Naime, zubi se obično sanjaju u stresnim i neizvjesnim životnim situacijama, a ako sanjamo pokvarene zube, taj san znači da smo u strahu i tjeskobni. Stoga, ako ste izgubili nekog bliskog, promijenili posao ili to planirate, skrivate laž ili tajnu koju ne želite da se dozna, nemojte se iznenaditi ako vam zubi dođu u snove.

Young and sexy woman wearing black lingerie is lying on the bed
Getty Images/iStockphoto
Maštate o drugom muškarcu ili ženi? Nemojte se sramiti, bolje razmislite jeste li sretni vezom u kojoj ste trenutno.


Sanjati smrt otkriva potisnuti bijes


Još jedan česti san je san o smrti. Taj san obično simbolizira nekakav završetak, odnosno prestanak jednog poglavlja ili segmenta života na koji smo navikli. Zato je pun tjeskobe i straha, ali i potisnutog bijesa. Naime, tumači se i kao podsvjesna odluka da zatvorimo jedno i otvorimo novo poglavlje u životu.


Sretni sanjaju trudnoću

Ovaj san se ne javlja često, iako je vrlo lijep. Simbolika ovog sna je otvaranje novih mogućnosti za veliki napredak u svakom smislu. To je simbol razvoja i želje da se postigne nešto novo. Snovi o trudnoći i trudnicama imaju gotovo uvijek pozitivnu konotaciju, pa čak i onda kad muškarac sanja da je trudan, jer znači sreću i blagostanje.


Sanjati preljub otkriva nezadovoljstvo i žudnju


Iako biste to željeli, u ovom snu nema duboko skrivenog značenja. Sanjati preljub označava duboko potisnute seksualne želje, koje žele biti izražene. Ove vrste snova mogu značiti i strah od napuštanja, preispitivanje svojih vrijednosti i nesvjesno prihvaćanje neke nove, problematične veze.


Sanjati da smo goli pokazuje strah od eksponiranja


Sanjati sebe bez odjeće jedan je od češćih snova. Povezuje se s dubokim strahom od toga da ćemo biti izloženi pogledima javnosti, ali i s potrebom da napravimo prekretnicu u životu. Ako se u snu sramite svoje nagosti, to pokazuje duboku nesigurnost, dok nagost s voljenom osobom simbolizira zdravlje i prosperitet.

Young and sexy woman wearing black lingerie is lying on the bed
Getty Images/iStockphoto
Snovi "govore" ono što podsvijest misli...


Kad smo već kod seksa...

Često sanjate seks? Koje je značenje vaših VRUĆIH SNOVA

Sigmund Freud, otac psihoanalize, postavio je teoriju o snovima, prema kojoj oni odražavaju naše potisnute želje i nagone koji se gotovo uvijek povezuju s onim primarnim, seksualnim.

Snovi o seksu zapravo predstavljaju odraz problema koji nas muče u svakodnevnom životu. Ako često sanjate, otkrijte kakvu vam poruku šalje podsvijest.

Njegovi su se učenici vremenom odmakli od te ideje i prestali snove svoditi samo na simbole, a novije znanstvene teorije kažu da snovi, poebno oni o seksi, zapravo predstavljaju odraz problema koji nas muče u svakodnevnom životu. Zato, ako ih sanjate, otkrijte kakvu vam to poruku podsjest šalje.


Ako se sanjate s bivšim: ljuti ste na sadašnjeg

Među čestim seksi snovima je seks s bivšim partnerom. To može biti znak da prema njemu još uvijek nešto osjećate, odnosno da se borite s tugom zbog vašeg prekida.

S druge strane, podsvjesno se možda i ljutite na sadašnjeg partnera zbog nekih njegovih poteza koji vam nikako ne odgovaraju, zbog čega se osjećate nesigurno i "vraćate" se bivšem. Ako vas tijekom seksa s bivšim u snu zatekne novi partner, podsvijest vam signalizira da niste baš sretni u novoj vezi.


Ako se sanjate s neznancem: strahujete od budućnosti

Seks sa strancem ili osobom koju ste jednom sreli u životu govori da vam nedostaje uzbuđenje u vezi ili braku. Također može simbolizirati i strah od budućnosti, odnosno da se ne znate nositi s problemima s kojim ste upravo suočeni. A na ovaj san možete gledati i na znak nedostatka osjećaja koja nemate ili želite razviti. Primjerice, ako je muškarac s kojim vodite ljubav u snu izrazito nježan, možda osjećate da niste dovoljno nježni prema svojoj djeci ili partneru.


Ako se sanjate sa slavnom osobom: želite priznanje

Koja zvijezda "posjećuje" vaše erotske snove? Iako su šanse velike da vas seksualno privlači lijepo lice s malih ekrana, san zapravo nije o njima. Glavna zvijezda ovih erotskih snova ste vi. Kada u erotskom snu uz vas "glumi" netko slavan, to zapravo predstavlja neku vašu žudnju, najvjerojatnije za pažnjom voljene osobe ili generalno za pažnjom u društvenom životu.



Ako se sanjate s osobom istog spola: treba vam razumijevanje

Ne morate se bojati, to što se sanjate u seksu osobom istog spola ne znači da imate homoseksualnih sklonosti. Naprotiv. To samo govori da priželjkujete više razumijevanja u trenutnoj vezi i da od partnera očekujete da bude pažljiviji prema vama. Homoseksualni odnos s dobrom prijateljicom u snu često je znak nesigurnosti vezane za to prijateljstvo. Problem može biti i u maloj dozi ljubomore zbog neke njene osobine ili talenta koji biste i sami željeli imati.

Linker
18. travanj 2024 15:26