Iako se kod povišenih tonova imamo potrebu duriti ili uzvratiti istom mjerom, probajte biti pametni i reagirajte što smirenije.
 Foto: iStock
Ljubavni problemi

Neke stvari nikad ne treba izreći u svađi

31. kolovoz 2016.
Kad se rasprava razbukta i izlude vas partnerove riječi ili postupci važno je ipak ostati koliko-toliko smiren i ne reći stvari zbog kojih će vam poslije biti žao.

U vezama je normalno da ponekad dođe do nerazumijevanja i svađa. Bilo bi čudno da se s partnerom baš u svemu slažete. No, kad do rasprave dođe treba mudro birati riječi i biti obziran prema onom drugom da se stvari ne razbuktaju i zakompliciraju.

Što smirenije pristupite svađi to su veće šanse da će ona imati smisla. Bit rasprave je da iz nje izađete osjećajući da vas je partner čuo, a nije bitno tko je 'pobijedio'.

Ove izjave će samo razbuktati vatru pa ih bolje izbjegavajte:

  • 'TI NIKAD...' - Ne optužujte, primjerice 'Nikad nisi nježan prema meni', 'Nikad ne dolaziš na vrijeme' ili slično. Bolje recite 'Ne sviđa mi se što rijetko pokazuješ osjećaje'.
  • 'KAKO GOD, BRIGA ME' - U zdravoj vezi važno je rješavati probleme, a ne povlačiti se odmah na početku rasprave. Time pokazujete da vam nije pretjerano stalo.
  • 'PRIČAŠ GLUPOSTI' - Time samo kritizirate, a ne potičete na ravnopravan razgovor. Iako vas možda ljuti partnerov stav, ne zaboravite na uzajamno poštovanje.
  • 'SMIRI SE' - Ova fraza najčešće izaziva suprotan efekt. Bolje smireno partnera pitajte da vam razloži problem.
  • 'UŽASNO ME ŽIVCIRAŠ' - Vrijeđanje baš nikad ne popravlja stvar.
  • 'RAZGOVARAT ĆEMO SUTRA' - Rasprave su naporne i razumljivo je da želite da završi. No, kad se rasplamsaju emocije, teško ih je ugasiti kao s prekidačem. Dajte do znanja da vam je potrebna pauza: 'Možda bi trebali oboje smireno razmisliti pa onda razgovarati'.
  • 'JA SAD IDEM' - Ne možete otići usred razgovora. To je užasno iritantno i razumljivo je da će druga strana poludjeti na takvu izjavu. A cilj bi trebao biti baš suprotan - da oboje stanete na loptu.
  • 'NE BI TREBALO BITI OVAKO KOMPLICIRANO' - Nažalost, odnosi su ponekad uistinu komplicirani, a vi očito imate problem u komunikaciji. Ako su vam daljnji razgovori previše mučni možda je prekid uistinu najbolje rješenje.

  • 'NAJBOLJE DA PREKINEMO' - Prijetnja prekidom neće izazvati da se partner pred vama baci na koljena i pristane na sve vaše ideje, iako možda o tome maštate. Tako ćete samo poljuljati partnerovo povjerenje, posebno ako pri svakoj svađi spominjete svoj odlazak zauvijek.

Teme
Linker
02. lipanj 2023 22:55