SHUTTERSTOCK
u subotu

Ne propustite Znanost u prolazu na Cvjetnom u Zagrebu

Druga manifestacija Znanost u prolazu, koja javne prostore pretvara u mjesta promicanja znanosti, održat će se u subotu 11. ožujka u povodu Međunarodnog dana žena na Preradovićevom trgu u Zagrebu

Dvanaest hrvatskih znanstvenica pričat će na Cvjetnom trgu o tome što ih fascinira i zašto misle da imaju najbolji posao na svijetu, s nadom da će njihova predavanja ohrabriti djevojke i mladiće da uzmu znanost za svoj životni put.

Sudjelovat će znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković, Medicinskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Agronomskog fakulteta.

Prvo događanje ovog tipa održano je prošle godine na istom mjestu također u povodu Dana žena, a u međuvremenu se održalo u još dva hrvatska grada - Sisku i Rijeci.


Brojne znanstvenice

Martina Bagović, zaposlena kao doktorandica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, govorit će o NADES-u, novoj generaciju zelenih otapala koja su 100 posve prirodna, biorazgradiva, ekološki prihvatljiva, nehlapljiva i koja se lako pripremaju.

Ivana Brekalo, poslijedoktorandica na Institutu Ruđer Bošković bavi se razvijanjem novih metoda u mehanokemiji.

Doris Brkić, asistentica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu bavi se sekvenciranjem gena kako bi se utvrdilo postoje li rizični faktori te predvidjeti kakav može biti ishod bolesti.

Paula Štancl, asistentica biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu razvija modele strojnog učenja kako bi što bolje odredila porijeklo tumora i njegovih raznih podtipova, s ciljem unaprjeđenja tumorskih terapija.

Lana Ceraj, poslijedoktorandica na Ruđeru Boškoviću bavi se statističkim analizama velikih skupova zvijezda opaženih svemirskim teleskopom Gaia.

Martina Kadoić Balaško s Agronomskom fakulteta u Zagrebu poručuje da na zabavan, zanimljiv i edukativan način želi dati priliku posjetiteljima da upoznaju čudesni svijet kukaca, da prošire horizonte i spoznaju ljepotu kukaca, kojih se ne treba bojati.

Ankica Kovač, profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje bavi se istraživanjima vodika te je izradila prvi hrvatski bicikl na vodik i prvu hrvatsku punionicu vodika koja je zbog svog inovativnog dizajna zaštićena kao intelektualno vlasništvo.

Katarina Mandić asistentica je na Institutu Ruđer Bošković čije je uže područje interesa analiza varijanti ljudskih bolesti, odnosno kako iz velike količine podataka iz genoma možemo naučiti nova znanja o mehanizmima nasljednih bolesti.

Miranda Sertić, profesorica na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu osvrnut će se na neke mitove i predrasude vezane uz rak dojke, i objasniti koji čimbenici povećavaju rizik od raka dojke te kako se oni mogu smanjiti.

Sara Šariri, asistentica na Institutu Ruđer Bošković, bavi se istraživanjima bioloških odgovora organizama na kemijske čimbenika vode, kako bi spriječili štetni utjecaj zagađenja na osjetljive krške vodotoke.

Petra Šoštarić Mužić asistentica na Medicinskom fakultetu govorit će o učincima botulinum toksina na motoriku i oporavak mišića u životinja i o tome kako smrtonosan toksin u pravoj dozi postaje siguran lijek.

Dubravka Švob Štrac s Instituta Ruđer Bošković bavi se istraživanjem kompleksne molekularne podloge neuropsihijatrijskih poremećaja povezanih sa stresom s ciljem otkrivanja potencijalnih biomarkera za bolju dijagnozu i predviđanje tijeka bolesti.

Linker
25. travanj 2024 17:02