Nekim ljudima kućni je ljubimac ravnopravni član obitelji, no svejedno ne vode brigu o tome što njihov dlakavac sve pojede, a trebali bi ako ga žele u svom životu
 Foto: iStock
Ne smiju jesti baš sve

Ne možete zamisliti život bez svog ljubimca? Pazite čime ga hranite!

Istina, kada nas pogledaju oni molećivim pogledom, sve bismo im dali... Međutim, to nije dobro. Ne zato što mi to kažemo, već zato što to kažu veterinari koji su popisali za kućne ljubimce najopasnije namirnice.

Svi oni koji imaju kućne ljubimce znaju da su nam uvijek negdje pod nogama, pogotovo kada smo u kuhinji. Nestrpljivo čekaju neki komadić hrane koji će pasti na pod ili se, nerijetko, i sami počaste tako da ukradu što god im se nađe ispred njuške.

No, i mi sami vrlo često ne možemo odoljeti njihovu molećivom pogledu pa im u zube damo što god nam se nađe pri ruci uopće ne razmišljajući je li to za njih dobro, a još manje, može li to štetno, pa čak i pogubno utjecati na njihovo zdravlje. A trebali bismo jer neke namirnice koje su posve zdrave za ljude, mogu biti vrlo opasne za naše male dlakave prijatelje.

Ovo je 7 ljudskih namirnica koje NIKADA ne biste trebali davati vašem dlakavom prijatelju:

1. Makadamija - australski orah: Kod vašeg ljubimca može izazvati povraćanje i nižu tjelesnu temperaturu.
2. Limun i limeta: Previše su kiseli za životinje te kod njih mogu izazvati povraćanje ili proljev.
3. Luk i češnjak: Sadrže sastojke koje uništavaju crvene krvne stanice kod životinja što može dovesti do anemičnosti.
4. Grožđe i grožđice: Kod pasa i mačaka mogu izazvati zatajenje bubrega.
5. Sir i mlijeko: Baš kao i ljudi, odrasli psi i mačke mogu biti intolerantni na laktozu.
6. Čokolada: Posebno ona tamna, može uzrokovati srčane probleme kod životinja, povraćanje ili napadaje kod pasa, pa čak i smrt.
7. Avokado: Može uzrokovati srčane probleme kod pasa, pa čak i smrt za ptice, zečeve i konje. Druge životinje mogu progutati veliku sjemenku koja nije probavljiva.

Ovdje pogledajte i video koji će vam otkriti kolika je razina opasnosti za sve navedene namirnice.


Vaše mišljenje nam je važno!

Pišite nam jeste li s vašim ljubimcem imali problema kada je pojeo nešto što nije smio. Zanima nas kako ste otkrili što mu smeta i kako ste riješili njegove tegobe. Savjetujte druge vlasnike, nekima od njih mogli biste pomoći da spasi život svom četveronožnom prijatelju!

Linker
17. travanj 2024 15:35