FOTOGRAFIJE: VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
treba nam predah

Ne idete na godišnji odmor? Psihologinja Tina Panžić otkriva zašto to ipak nije dobra ideja

Za godišnji odmor nisu nužni veliki planovi i atraktivne destinacije, važno je opustiti se, uspostaviti prirodniji ritam i uzeti malo „zraka“ od obaveza

Piše: Tina Panžić (ex.Brzić), dipl.psiholog, psihoterapeut

image
FOTOGRAFIJE: VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

U jednom filmu glavni akter pokaže ruksak i pita nazočne što bi sve stavili u njega kao teret koji trenutno nose. Kada se mi zapitamo to isto pitanje, mnogo je toga što trenutno nosimo. Neizvjesnost i životna ugroženost zbog pojave koronavirusa, pa, kao da to nije dovoljno, doživjeli smo i razarajuće potrese. Uslijed svih tih katastrofa mnogi su ostali bez radnog mjesta, bez prihoda te se mnogo poslovanja svelo na zabranjen rad ili ograničavanja radnog vremena. Uz sve to smo i zabrinuti roditelji gledajući djecu koja se pokušavaju prilagoditi na novi način školovanja, online, ili uživo, konstantna promjena. Izostanak poznate svakodnevice i neizvjesne budućnosti pogodovalo je povećanju razine stresa, anksioznosti, paničnih napadaja i povećane depresivnosti. Ipak, godišnja doba su ono što je ostalo poznato i eto, dolazi nam ljeto i postavlja se pitanje ići na godišnji ili ne.


Burnout

Godišnji odmor je vremenski period za odmaranje zaposlenika uz odmak od radnih obaveze. Isti je nužan jer je u protivnom povećana vjerojatnost od preumaranja organizma i doživljavanja pregorijevanja tzv. burnout. Kada je organizam preplavljen zahtijeva uzimanje pauze kako bi se restartali i napravili prostora za nove napore i akcije. Istraživanja pokazuju kako odlaženje na godišnji odmor povećava osjećaj sreće, poboljšava stanje kardiovaskularnog sustava, dovodi do oporavljanja od stresa i posljedica stresa, poboljšava brzinu budućih reakcija i produktivnosti. Čak je dokazano kako barem 4 dana uzimanja odmora pokazuje značajne rezultate i pomake u stanju organizma.

Nadalje, bitno je razlučiti kako godišnji odmor nije uzimanje slobodnih dana kako bismo obavljali zaostale poslove ili obaveze privatne prirode, već uzimanje predaha od svih obaveza te pokušavanje uspostavljanja prirodnog cirkadijalnog ritma i kontakta sa samim sobom. Odmor nam pomaže osvijestiti sebe i biti u trenutku što nam pruža dragocjeni uvid u samosvjesnost i omogućava nam adekvatno daljnje planiranje i aktivnosti. Godišnji odmor, ako ga razmatramo iz gledišta ciklusa kontakta, jest vrijeme kada asimiliramo svoja postignuća i dolazimo u fazu zadovoljstva, spremni za nekakvu drugu aktivnost. Naime različitost životnih segmenata i fleksibilnost organizma su nužni uvjeti za zdrav rast i ispunjen život.

Vjerujem kako mnogima u trenutnoj situaciji straha za budućnost i egzistencijalnih kriza godišnji odmor nije na listi prioriteta, čak niti na listi za razmišljanje. Uzimajući sve gore navedeno u obzir, ipak vas pozivam da razmislite i napravite pauzu za produktivnije sutra jer kao što auto ne možemo voziti bez goriva, ne možemo niti živjeti i funkcionirati bez energije, pregorijevajući. Na kraju ponavljam, za godišnji odmor nisu nužni veliki planovi i atraktivne destinacije, važno je opustiti se, uspostaviti prirodniji ritam i uzeti malo „zraka“ od obaveza. Želim vam da svi ostvarite barem 4 dana odmora tijekom ovoga ljeta!

Više o savjetovanju i psihoterapiji na www.psiholog-tinabrzic.com

Linker
24. travanj 2024 01:53