Pronalazite zadovoljstvo u malim stvarima i ne pokušavajte promijeniti ono za što znate da je nepromjenjivo.
 Foto: iStock
I sasvim malo je dovoljno

Ne čekajte bolje dane, budite sretni već danas!

16. svibanj 2016.
Ne morate dobiti milijune na lotu ili otići na put oko svijeta da bi pronašli sreću.

Nemojte stalno čekati bolje dane nego sreću zgrabite već danas jer je ona svuda oko nas, a ponajviše u nama samima. Naših devet savjeta pomoći će vam da joj se prepustite i napokon živite u sadašnjosti punim plućima.

1. Prestanite prigovarati

Živcira vas dosadna kiša koja danima ne staje, muči vas minus na računu, strepite od bolesti iako trenutno nitko nije bolestan… To je siguran način da se osjećate loše i širite negativu oko sebe. Opustite se. Kad god krenete prigovarati oko stvari koje trenutno ionako ne možete promijeniti zaustavite se. Pomislite ne nešto lijepo. Koncentrirajte se na svoje uspjehe i dobre stvari.

2. Uživajte u ljudima, a ne gomilajte materijalno

Vjera u radost gotovo je ista kao i sama radost.
(W. Shakespeare)

Puno radimo da bi zaradili za kuću, automobil i da možemo što više potrošiti u šopingu. Naravno da moramo negdje živjeti i da ne možemo stalno pješačiti, ali ako stalno želimo veće i skuplje stvari to nam neće dugoročno donijeti sreću. Ako morate birati uvijek radije odaberite odlazak na kćerinu završnu priredbu u vrtiću nego na team building. Uvijek radije vikend provedite s djecom ako vam taj 'fuš' nije od životne važnosti. Posao i stvari dolaze i prolaze, a jedino su ljudi u našim životima konstanta.

3. Suosjećajte umjesto da osuđujete

Prijateljica vam je naporna dok priča o svome lošem braku. Uvjereni ste da si je za pola sama kriva. Susjedovo dijete stalno urla i sigurni ste da njegovi roditelji nešto krivo rade. Uvjeravate mamu da bi morala vježbati i govorite joj da nema smisla da se zatvara u kuću… Uvijek smatrate da su drugi lošiji od vas, uvijek sve osuđujete. Umjesto takvog lošeg stava pokušajte shvatiti one koji su drukčiji. Pokušajte pomoći i saslušati. Kad u drugima vidite dobro umjesto lošeg i svijet postaje sretnije mjesto.

Foto: iStock
Pokušajte razumjeti osobe koje vas okružuju i radije im budite podrška nego dodatni teret.

4. Birajte velikodušnost umjesto sebičnosti

Ako vam je loš dan na poslu nemojte biti nervozni i iskaljivati se na kolegama. Pohvalite šeficinu novu frizuru, pomozite kolegi koji je zatrpan poslom, donesite slatkiš kolegici koja ne stigne na pauzu. Velikodušnost izaziva osmijeh na licu, kako vama tako i onih koje ste razveselili.

5. Fokusirajte se na rješenja ne probleme

Koračaj za tragovima duge. Kroči putevima pjesme i sve će oko tebe i u tebi biti ljepota.
(Pjesma američkih Indijanaca)

Djeca vas sve manje slušaju i to vas izluđuje i brine, udaljili ste se od muža i imate dojam da danima niste razgovarali. To vas sve jako opterećuje i zarobljeni ste lošim osjećajima. Trgnite se i počnite razmišljati kako riješiti nagomilane problema. Uhvatite se u koštac sa situacijom. Kad preuzmete kontrolu nad životom i optimizam će e vratiti.

6. Prihvaćajte stvari kako dolaze

Nemojte se opirati promjenama. Sve novo što vam dolazi u život vam pričinjava probleme. Stalno ste ljuti i frustrirani i pitate se zašto bas vas stalno sustižu neke nevolje. Prihvatite da stvari ne idu onako kako mi želimo. Pomirite se s tim da ćete se nekad razočarati. Nakon pogreške pokušajte ponovno. Dok god se opirete boli nećete se moći nositi s njom.

7. Nemojte da vas nevažne stvari uzrujaju

Oduzeli su vam prednost u prometu ili vam je netko od ukućana pojeo zadnju kockicu čokolade bez pitanja. Nemojte uzimati k srcu takve stvari i najbolje ih zaboravite čim se dese. Kad ne odgovorite na prvu na bahati mail koji vam je poslao šef ili se pravite da nepristojnog konobara uopće niste primijetili, odmah ćete se osjećati bolje. Ne gomilajte loše osjećaje, posebno ne oko stvari koje su zapravo nevažne za vas život.

Foto: iStock
Uzrujavanjem i ljutnjom u pravilu najviše štetite sebi. Nekad se takvim situacijama zapravo najbolje - nasmijati!

8. Radite što mislite da je ispravno, a ne što drugi smatraju ispravnim

Sreća se nalazi u svemu. Treba je samo znati izdvojiti.
(Konfucije)

Najlakši put za nesretan život je kad živimo po tuđim pravilima. Ako svi nešto rade ne znači da će to i vama pričinjavati veselje. Ako želite promijeniti siguran posao i postati poduzetnik to učinite, ako želite preseliti napravite to, iako se vaši roditelji ne slažu. Kako godine idu što više pristajemo na polovična rješenja sve se jadnije osjećamo. Odaberite svoj put i slijedite svoje srce.

9. Ispunjavate svoje snove

Potrebno je imati velike ciljeve i želje. Odaberite nekoliko stvari o kojima sanjate i počnite ih ispunjavati korak po korak. Stavite pet kuna sa strane već danas za ono veliko putovanje o kojem godinama maštate, zapišite prvu rečenicu romana kojeg već dugo želite napisati. Počnite ispunjavati svoje želje. To je jedan od najsigurnijih načina da se osjećate dobro u svojoj koži.

Teme
Linker
10. kolovoz 2022 01:05