FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
who

Nasilje nad ženama: Covid otežava već dramatično stanje

Nasilje nad ženama je endemsko zlo u svim zemljama i svim kulturama i nanosi štetu milijunima žena i njhovom obiteljima

Trećina žena u svijetu su žrtve fizičkog, posebice seksualnog nasilja, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a pandemija samo otežava stanje.

Oko 736 milijuna djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera naglašava WHO u novom izvješću objavljenom dan nakon međunarodnog dana ženskih prava.

"Nasilje nad ženama je endemsko zlo u svim zemljama i svim kulturama i nanosi štetu milijunima žena i njhovom obiteljima", upozorio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije koja traje dulje do godine dana, a prisilila je stotine milijuna ljudi da ostanu doma i izazvala svjetsku gospodarsku krizu, naglasila je dr Claudia Garcia-Moreno, suautorica izvješća.


Ravnateljica zagrebačkog skloništa govori o porastu nasilja u izolaciji, potresnim pričama zlostavljanih žena te što učiniti ako prolazite kroz isto


Financijske poteškoće

"Znamo da se situacija brojnih žena pogoršala" i otkrila da je 641 milijun žena, ili 26 posto svih starijih od 15 godina bile žrtve nasilja partnera", rekla je ona, prenosi agencija France presse.

"Ta situacija je zarobila žene koje su već bile zlostavljane. Odjednom su još izoliranije i u stalnoj nazočnosti partnera koji ih zlostavlja", opisala je. Uz to financijske poteškoće i stres zbog djece kod kuće i drugi problemi vezani za pandemiju mogu izazvati nova nasilja, dodala je.


IZVOR: HINA

Linker
19. travanj 2024 16:06