Novinarka Ana Dukić

 FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX
super stvar

Naša novinarka je isprobala novi koncept speed datinga i umjesto frajera je našla nešto puno bolje...

Svrha Female Speed Friendinga je proširiti vidike i izaći iz zone komfora


Kako u odrasloj dobi pronaći nove prijatelje, a još bitnije kako ih pronaći tijekom pandemije? Ako ih ne upoznajemo putem posla ili drugih oblika obveza, to može biti vrlo teško. Obično je većina nas formirana i ima svoj krug prijatelja kojeg nerado širi. Međutim, pravih prijatelja zapravo nikad ne možemo imati previše i baš zato nove ljude i nove potencijalne prijatelje bismo trebali upoznavati cijelog života.


Što je Female Speed Friending?

Za koncept Female Speed Friendinga donedavno nisam znala, međutim, stvar je vrlo jednostavno. To je speed dating za pronalazak prijateljica. U Hrvatsku su ga dovele Dijana Kopić (zaljubljenica u IT, poduzetnica), Tihana Kovče (programerka) i Valentina Hodak (poduzetnica), naizgled potpuno različite žene, ali s istim ciljem. Upoznale su se putem Facebook grupe gdje se rodila ideja za organiziranjem speed friendinga nakon što je jedna članica upitala gdje upoznati nove prijateljice za vrijeme pandemije.

image

Organizatorice Valentina Hodak, Tihana Kovče i Dijana Kopić

FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Nakon nekoliko tjedana dopisivanja uspjele smo organizirati naš prvi event u svibnju 2021. Na dan samog eventa smo se prvi put uživo upoznale - otkrila je Valentina.

Na prvom eventu bilo je 40-ak prijava, a Valentina nam je otkrila da im je to dalo vjetar u leđa za dalje. Uslijedio je i drugi event u rujnu s 80-ak prijava, a na treći event odlučila sam se prijaviti i ja. Nikad nisam probala speed dating za upoznavanje frajera, ali uvijek mi se činio kao zanimljiv koncept. No hrpa novih potencijalnih prijateljica zvučalo mi je još zanimljivije.

- Svrha Female Speed Friendinga je proširiti vidike i izaći iz zone komfora. Zbog trenutne pandemije svi smo se nekako „zatvorili“ u svoja četiri zida. Ovim našim eventom želimo potaknuti žene da izađu, upoznaju nove ljude i pritom se odlično zabave - rekla je organizatorica Valentina.


Kakvo je bilo moje iskustvo?

Nekoliko dana prije eventa sam se prijavila, a kako bi me organizatorice stavile u grupu s drugim ženama/djevojkama sličnim meni, odgovorila sam na pitanja o svojim hobijima, dobi te kakve djevojke/žene želim upoznati. Na samo "Friendingu" bile smo podijeljene u tri grupe koje se nisu miješale, a u svakoj je bilo oko 10 žena.

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Prilikom dolaska na event svatko dobije šifru. Ne dijelimo imena, no one svakako to smiju, ako žele - objasnila je Valentina.

Moram priznati da me uhvatila mala nervoza nakon prijave jer su mi glavom kružile misli: 'Hoću li uopće upoznati neku djevojku koja će mi se svidjeti ili hoću li se ja svidjeti nekome...' Tipičina pitanja koja si postavljamo prije prvog spoja s frajerom, ja sam postavljala sebi prije "spoja" s novim prijateljicama. Tješila sam se činjenicom da sam na zadatku kao novinarka, a pronalazak nove prijateljice je samo dodatan benefit koji se može, ali i ne mora ostvariti. Međutim, ako ćemo biti iskreni, htjela sam upoznati nove djevojke s kojima ću se nastaviti družiti.

Dakle, prvo što sam primijetila je to da je ovo event koji će me izbaciti iz zone komfora, ali mislim da je to uvijek dobra stvar. Međutim, čim sam došla na događaj, svi moji strahovi su nestali, naravno, ostalo je malo nervoze, ali bilo mi je lakše kad sam saznala da se i druge djevojke osjećaju tako.

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX


Prvi 'dejt'

Sjela sam za stol, a na nasuprot mene je bila Katarina, prva djevojka s kojom sam se upoznala. Razgovor smo započele klasičnim pitanjima o tome zašto je ovdje, čime se bavi, koji su joj hobiji. Djevojka je zaista svestrana, završila je arhitekturu, sad je upisala matematiku, voli putovati, ima razne hobije i, naravno, prijavila se jer je željela isprobati nešto novo. Naravno, i ona je priznala da je nervozna, ali željela se okušati u nečem novom - baš kao i ja. Upravo je to malo priznanje ranjivosti riješilo i moje i njezine strahove.

Dok smo progovorile nekoliko riječi (barem smo imale takav 'feeling), već je zazvonio 'alarm' da je prošlo sedam minuta i da se trebamo premjestiti. Naime, nakon sedam minuta, svaka djevojka se trebala pomaknuti udesno za jedno mjesto i započeti novi "spoj s prijateljicom". Minute su letjele. Imala sam osjećaj da sam s nekim djevojkama provela tri do četiri minute u razgovoru, a ne sedam do osam.

Nakon svakog razgovora, važno je zapisati šifru djevojke, bilješku na dobiveni papir te zaokružiti kako smo se osjećale tijekom razgovora. Osjećaj se izražava smajlićem, a on može biti nasmiješeni, neutralni ili tužni. To je svojevrsni "matching" za prijatelje pa ako su dvije osobe, jedna za drugu, zaokružile nasmiješenog smajlića, organizatori će im kroz nekoliko dana poslati kontakt osobe. Dakle, ako mi se netko nije svidio ili ja njemu, tu osobu više neću vidjeti, što rješava česti problemi druženja "iz pristojnosti", bez neugodnih situacija.

Kad sam promijenila mjesto, bilo je neobično tako brzo započeti razgovor s novom osobom, ali i to je brzo nestalo. I sljedeća djevojka Tamara je bila zanimljiva i komunikativna.

Kroz razgovore sa svim djevojkama sam shvatila koliko su slobodoumne, kako razmišljaju izvan okvira te kako se na sve načine trude da svoj život, u vrijeme ove pandemije i negativnih vijesti, učine ljepšim. Ne strahuju od nepoznatog i nečega izvan komfor zone. Upoznala sam mlade majke, djevojke koje su živjele i studirale diljem svijeta, neke govore nekoliko jezika, druge su bile na mjestima koja i ja želim posjetiti jednog dana... I što je najvažnije - sve su bile pune optimizma.

image
FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Tijekom razgovora s jednom djevojkom Deom, doživjela sam "klik" i odmah napravila dogovor za kavu - bez čekanja da nam organizatorice proslijede kontakte.

Obavila sam 10-ak razgovora i cijeli event je trajao dva sata i 15 minuta. Upoznala sam toliko djevojaka s kojima dijelim mnogo toga zajedničkog, a ne bih ih možda nikad imala priliku upoznati. Nakon eventa popile smo još jedno piće i zapravo iskreno rekle kako smo se umorile jer nije jednostavno više od dva sata razgovarati, i to s punom koncentracijom. No, apsolutno bih ovako nešto preporučila svima, bez obzira na strah i predrasude koje možda imate. Vjerujte mi - upoznat ćete genijalne ljude te probati nešto novo i dosad, barem meni, neviđeno.

Linker
18. travanj 2024 09:56