Nutricionistica Vesna Bosanac prva je nutricionistica u Hrvatskoj s diplomom Prehrane u sportu pri Međunarodnom olimpijskom odboru.
 Snimio: Marko Todorov/Hanza Media
Promocija u Lausannei

Naša kolumnistica prva u zemlji dobila diplomu Olimpijskog odbora

'To je još jedan poticaj da svojim klijentima sportašima i dragim studentima kineziologije u Mostaru na zanimljiv način prenesem svoje znanje i znanstvene spoznaje.' kaže nutricionistica dr. sc. Vesna Bosanac, stalna suradnica Vite, Doktora u kući te kolumnistica portala Živim.

Hrvatska nutricionistica Vesna Bosanac završila je poslijediplomski specijalistički studij Prehrana u sportu pri Međunarodnom olimpijskom odboru. Tako je dr. sc. Bosanac, nutricionistica i stalna suradnica Doktora u kući i Vite te kolumnistica našeg portala Živim.hr, postala prva nutricionistica u Hrvatskoj s tom edukacijom.

Diplomu je nutricionistici Bosanac uručio profesor Uğur Erdener, potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora u Lausannei.

- Na početku studija shvatila sam da moram staviti po strani sve znanje o zdravoj prehrani za opću populaciju jer je, u odnosu na nju, prehrana sportaša nebo i zemlja. Tako npr. maratonci tijekom dugotrajnog treninga na stazi piju ishlapljene kola napitke. To običnim smrtnicima sigurno zvuči čudno, no valja znati da ti napici sadrže šećere, kofein i vodu koji su korisni tijekom zahtjevnih treninga. Ipak, ne smije se smetnuti s uma kako sama prehrana sportaša nije ključ uspjeha. Ona je jedna mala kockica u mozaiku. Svakako, na sportski uspjeh utječe genetika koja uvelike određuje konstituciju tijela, talent, predani rad, odmor i podrška obitelji također. Mnogo se novca vrti u sportu i to je svakako jedan od pokretača i snažan motivirajući čimbenik. Treba reći da je zdravlje sportaša na prvom mjestu. Tek onda dolazi sportski rezultat. Dobra suradnja koja uključuje razmjenu mišljenja i uvažavanje sportaša, trenera, liječnika, obitelji, fizioterapeuta, psihologa, nutricionista i drugih članova stručnog stožera važna je pretpostavka sportskog uspjeha - kaže Vesna Bosanac, dodajući da joj je ovaj studij bio davna želja.

- Uspjeh mi daje samopouzdanje za daljnji rad. To je još jedan poticaj da svojim klijentima sportašima i dragim studentima kineziologije u Mostaru na zanimljiv način prenesem svoje znanje i znanstvene spoznaje - zaključuje nutricionistica Bosanac.


Draga Vesna, primite iskrene čestitke od svih kolega iz redakcija magazina Vita, Doktor u kući te portala Živim.hr!

Linker
16. travanj 2024 03:07