Redovita konzumacija soka od mrkve, rotkvice i potočarke pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica i poboljšava cirkulaciju
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Pomaže

Najbolji napici za prirodno liječenje anemije. Većinu sastojaka svi imamo, a jako je važno kad se piju

Idealno za povećanje apsorpcije željeza te sprečavanje slabosti i umora koji su posljedica anemije


Ovih pet napitaka idealno je za povećanje apsorpcije željeza te sprečavanje slabosti i umora koji su posljedica anemije. No, ako uzimate neku farmakološku terapiju za anemiju ili neku drugu bolest, posavjetujte se s liječnikom prije konzumacije tih napitaka kako biste izbjegli eventualne interakcije.


SOK OD MRKVE, ROTKVICE I POTOČARKE

Zahvaljujući značajnom udjelu željeza, kalija i cinka ovaj prirodni sok pomaže u liječenju anemije. Redovita konzumacija soka od mrkve, rotkvice i potočarke pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica i poboljšava cirkulaciju te tako povećava dotok kisika u stanice.

● Sastojci: 1 mrkva, 1 rotkvica, 3 lista potočarke i 1 čaša vode (200 ml)

● Priprema: Ogulite mrkvu, narežite na manje komade i stavite u blender. Narežite na ploške rotkvicu, operite listove potočarke i dodajte u blender. Zalijte čašom vode i uključite blender te miješajte dok se sastojci ne povežu u napitak.

● Kako se uzima: Napitak pijte svakodnevno sve dok ne izliječite anemiju.


BIJELO VINO SA SJEMENKAMA KOMORAČA

Zbog obilja antioksidansa, esencijalnih minerala i masnih kiselina ovaj napitak od bijelog vina i komorača može biti vrlo koristan za poticanje proizvodnje crvenih krvnih stanica i ublažavanje anemije.

● Sastojci: 2 čaše bijelog vina (500 ml), 3 žlice sjemenki komorača (30 g)

● Priprema: Sjemenke komorača stavite u posudu s bijelim vinom. Poklopite i ostavite tako od 5 do 7 dana.

● Kako se uzima: Procijedite i pijte jednu šalicu dnevno. Ovaj napitak nije prikladan za djecu.


NAPITAK OD MLIJEKA I CELERA

Ako nemate netoleranciju laktoze, ovo je odličan prirodni lijek za liječenje anemije. Sadrži željezo, folnu kiselinu i antioksidanse koji poboljšavaju kvalitetu krvi te pospješuju dovod krvi u stanice.

● Sastojci: 3 stapke celera, 1 šalica mlijeka (250 ml)

● Priprema: Zakipite mlijeko u lončiću, zatim dodajte stapke celera. Ostavite na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta.

● Kako se uzima: Pijte napitak jednom dnevno dok se simptomi anemije ne povuku.


SOK OD GROŽĐA I PERŠINA

Grožđe sadrži poznati antioksidans resveratrol, koji čisti otrove iz krvi te na taj način sprečava propadanje stanica. U ovom vrlo učinkovitom napitku protiv anemije njegovo je djelovanje potencirano nutritivnim svojstvima peršina.

● Sastojci: 1/2 žlice crnog grožđa (75 g), 2 grančice svježeg peršina, 1 čaša vode

● Priprema: Operite grožđe i stavite ga u blender zajedno sa svježim peršinom i čašom vode. Uključite blender i miješajte sastojke dvije minute, zatim procijedite napitak.

● Kako se uzima: Pijte napitak svako jutro nakon doručka dva do tri tjedna bez prekida.


NAPITAK OD ALFA ALFA KLICA, POLJSKE PRESLICE I KOPRIVE

Sastojci ovog napitka za liječenje anemije opskrbit će organizam vitaminima, mineralima i moćnim antioksidansima. Oni će pak pomoći da se poboljša kvaliteta krvi i spriječi gubitak hranjivih tvari zbog kojeg dolazi do osjećaja slabosti i umora.

● Sastojci: 1 žličica alfa alfa klica (5 g), 1 žličica poljske preslice (5 g), 1 žličica koprive (5 g) i 1 šalica vode (250 ml)

● Priprema: U lonac ulijte čašu vode i zatim dodajte biljke. Zakipite vodu i kuhajte 3 do 5 minuta te sklonite s vatre. Ostavite da se hladi do sobne temperature pa zatim procijedite.

● Kako se uzima: Popijte jednu šalicu ovog čaja sredinom prijepodneva.

Sve o prirodnom liječenju anemije doznajte u novom broju magazina 100 posto prirodno, u prodaji je od četvrtka, 20. svibnja.

Linker
16. travanj 2024 08:39