Koliko često vi koristite nove tehnologije za pomoć u svakodnevnom životu?
 Foto: iStock
Nova mama

Najbolje aplikacije za bebe i nove mame, kakva sam i ja

Biti mama u digitalno doba nije baš puno lakše nego u prijašnja vremena. I mame s pametnim telefonima u džepu stalno se pribojavaju je li sve u redu, ustaju po nekoliko puta noću pa preko dana izgledaju kao zombiji i ne znaju baš uvijek zašto beba plače i kako ju smiriti.

No, razne aplikacije koje su danas dostupne, ipak će malo olakšati život neispavanim mamama i tatama. Evo nekih koje su meni pomogle.

Pomoć pri spavanju

Blažena 'bijela buka'! Kad smo otkrili da naš Filip čvršće spava uz šuštanje nape, preporodili smo se. Na Youtubeu postoji čitav niz videa s 'bijelom bukom', kao i razne aplikacije za pametne telefone. Jedna od najzgodnijih je White Noise Baby koja nudi čitav spektar uspavljujućih zvukova poput šuštanja usisavača ili fena, pa do zvukova vožnje u automobilu i raznih drugih svakodnevnih zvukova koji mogu imati uspavljujuć učinak. Ponekad. Zvuk se vrti u loopu tako da neće naprasno prestati baš kad je beba najbolje zaspala, a dostupni su i zvukovi koji imitiraju zvečku i koji se mogu koristiti prilikom šetnje.

Ako beba ipak više voli uspavanke, tu je aplikacija Baby Sleep Lullaby koja nudi 21 različitu pjesmicu za uspavljivanje. Na ekranu se uz uspavanke prikazuju i razne vizualizacije, npr. plišani medvjedić što bi trebalo dodatno smiriti bebu. No pitanje je koliko je to učinkovito jer će svjetleći ekran dijete samo dodatno razbuditi.

Aplikacije za praćenje razvoja bebe

Aplikacija Baby Bundle slična je prethodnoj i pomaže u bilježenju bebinih svakodnevnih aktivnosti poput mijenjanja pelena, hranjenja i spavanja. Aplikacija također nudi i mjerač vremena za dojenje kao i mogućnost vođenja evidencije za više djece odjednom ako imate blizance ili starije dijete.

Today's Parent My Family je aplikacija koja će vam pomoći personalizirati sve važne informacije o dobi i stupnju razvoja vašeg djeteta. Ako unesete bebinu dob, aplikacija će vam izbaciti detalje o tome što bi sve vaše dijete trebalo moći i koliko bi trebalo biti veliko i teško. Aplikacija nudi i opciju Storybook u koju možete spremati i obrađivati fotografije i prema želji ih printati.

Aplikacija Growth prati bebin razvoj od rođenja do prvih par godina života, a putem nje su dostupni i službeni grafikoni koje koriste pedijatri kad utvrđuju koliko je dijete napredovalo. Aplikaciju možete podesiti prema vašim željama i potrebama, a posebno je dizajnirana za praćenje prerano rođenih beba.

WebMD Baby, kao što i samo ime sugerira, pruža razne korisne zdravstvene informacije prikupljene s različitih medicinskih portala i provjerene od strane liječnika. Pomoću nje možete provjeriti koji su simptomi određenih bolesti i stanja te potražiti savjete vezane uz njegu i zdravlje bebe. Aplikacija vas savjetima vodi kroz prve godine djetetova života.

Pomoću aplikacije Child Medical History lako možete voditi evidenciju svih posjeta liječniku, cijepljenja, alergija i liječenja. Svi prikupljeni podaci lako se prebacuju u folder računala i prema potrebi printaju.

Aplikacije za dojenje i hranjenje

Baby Tracker Nursing je aplikacija vrlo korisna svima mamama koje doje jer olakšava praćenje rasporeda dojenja. Posebno je korisna ako podatke o dojenju želite podijeliti sa svojim liječnikom ili savjetnikom za dojenje. Aplikaciju nudi svojevrsni dnevnik dojenja pomoću kojega je vrlo jednostavno pratiti koliko je i u koje vrijeme beba pojela.

Ako izdajate mlijeko, naročito će vam biti korisna aplikacija Milk Maid. Pomoću nje možete pratiti koliko je mlijeka vaše dijete dobilo pojedini dan te koliko ste mlijeka izdojili i pohranili u hladnjak.

Aplikacija iBaby Feed Timer je namijenjena praćenju hranjenja djeteta bez obzira dojite li ga ili hranite na bočicu. Ako dojite, pomoću aplikacije možete zabilježiti koliko je točno pojedino hranjenje trajalo i iz koje je dojke beba jela te koliko ste mlijeka izdojili i spremili.

Ostale zgodne aplikacije

Za roditelje koji često putuju sa svojim djetetom (ili djecom), aplikacija Baby Pack And Go može biti vrlo korisna uzme li se u obzir koliko je vremena i truda potrebno za svako pojedino pakiranje. Aplikacija nudi mogućnost stvaranja popisa stvari neophodnih za duža i kraća putovanja te za mlađu i stariju djecu kako vam se više nikad ne bi dogodilo da zaboravite neku ključnu stvar.

I dok su prethodne navedene aplikacije namijenjene mamama, aplikacija High Contrast Patterns And Shapes App je za bebe. Naime, male bebe prvo primjećuju razlike između svjetlosti i sjena, pa crno-bijele predmete i tek onda šarene predmete, a ova aplikacija bebama nudi upravo to - različite i raznobojne oblike koji će zaokupiti bebinu pažnju i potaknuti mentalni razvoj.

Linker
15. travanj 2024 23:30