I niski krvni tlak, ako traje dugo i ne liječi se, može postati opasan.
 FOTOGRAFIJE: PORTISHEAD1 GETTY IMAGES
Nina Čiča
Nina Čiča
Prirodna rješenja

Naglo vam je pao tlak? Evo što odmah poduzeti da se vratite u normalu

12. srpanj 2021.
Dobar primjer hitnih podizača su parmezan ili neki drugi tvrdi odležani sir, pršut ili krekeri, a možete čak rastopiti žličicu soli u vodi

Za hipertenziju ili povišen krvni tlak znaju svi, o tome se mnogo govori kao o vrlo opasnom problemu, ljudi su svjesni simptoma te ih znaju prepoznati. S druge strane, za niski krvni tlak su svi čuli, mnogi čak tvrde i da ga imaju, iako mnogi ne znaju koji su njegovi uzroci ni što bi trebali činiti da ga povise do normalnih vrijednosti. Jednako kao što ne znaju da i niski krvni tlak, ako traje dugo i ne liječi se, može postati opasan. Najčešći simptomi su zamagljen vid, konfuznost i otežana koncentracija, vrtoglavica, nesvjestica, mučnina ili povraćanje, opća slabost, slab i ubrzan puls, brzo i plitko disanje i obilno znojenje.

Za brzo podizanje tlaka

Kad vam tlak naglo padne, kako biste se što prije oporavili, najbolje je odmah pojesti nešto slano jer sol podiže tlak. Naravno, u normalnim uvjetima bolje je unositi što manje soli, no kod naglog pada tlaka treba hitno intervenirati i pojesti malu količinu neke slane hrane. Dobar primjer hitnih podizača su parmezan ili neki drugi tvrdi odležani sir, pršut ili krekeri, a možete čak rastopiti žličicu soli u vodi. Ako je pak niski tlak posljedica naglog pada razine šećera u krvi, za što brže uklanjanje simptoma kao što su umor i nesvjestica dobro je unijeti u organizam jednostavne šećere koji se brzo apsorbiraju. Možete rastopiti žličicu šećera u vodi, uzeti kockicu šećera i rastopiti je u ustima, žličicu ili dvije meda ili nekog zaslađenog suhog voća poput grožđica ili datulja.

Savjeti za sve koji imaju nizak tlak:

1. JEDITE MANJE OBROKE VIŠE PUTA TIJEKOM DANA

Konzumiranje više malih obroka tijekom dana može pomoći u naglom padu krvnog tlaka koje se kod nekih osoba događa nakon obilnog obroka. Veliki obroci mogu uzrokovati nagliji pad krvnog tlaka jer se tijelo mora više naprezati da bi probavilo veliku količinu hrane. Stoga, ako ste skloni niskom tlaku, smanjite obroke i radije jedite češće pomalo. Umjesto tri veća obroka dnevna, bilo bi bolje da imate pet manjih.

2. UNOSITE VIŠE TEKUĆINE

Dehidracija snižava krvni tlak, a voda je najbolji način da se tijelo hidrira pa se potrudite piti najmanje dvije do tri litre vode dnevno. No, uz to možete uključiti juhe ili rehidracijske otopine koje će vaš organizam opskrbiti elektrolitima nužnim za održavanje tekućine u tijelu. Dehidracija je jedan od čestih i prilično uobičajenih uzroka niskog krvnog tlaka.

3. KAVA POMAŽE

Kava i druga pića koja sadrže kofein, poput čaja, mogu privremeno podignuti krvni tlak. Kad vam krvni tlak naglo padne, šalica kave ili čaja može ponovno pokrenuti cirkulaciju. Iako još ne postoji neko znanstveno objašnjenje za taj mehanizam, smatra se da kava zaista može podići krvni tlak. UNOSITE DOVOLJNO SOLI Prevelik unos soli nije zdrav, no sol je našem tijelu ipak potrebna u umjerenim količinama. Prema

4. DOVOLJNO SOLI

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prehrana bi trebala sadržavati jednu čajnu žličicu dodane soli, uz sol koje prirodno ima u voću i povrću. Ljeti ili ako svakodnevno vježbate, uvijek držite nadohvat ruke vodu s malo iscijeđenog soka limuna ili limete i prstohvatom soli. Sol djeluje kao trenutačni podizač. Važno je samo da ne pretjerate kako ne bi došlo do problema poput zadržavanja tekućine u tijelu.

5. ZELENI ČAJ

Zeleni čaj sadrži brojne antioksidanse, vitamine i minerale koji pomažu u liječenju niskog krvnog tlaka. Točan mehanizam kojim zeleni čaj pomaže u podizanju tlaka nije poznat, no smatra se da blokira funkcioniranje hormona odgovornog za održavanje žila proširenim, a stezanje žila podiže krvni tlak.

6. LIŠĆE TULSIJA ILI SVETOG BOSILJKA

To je rješenje protiv niskog krvnog tlaka kojim su se služile naše bake. Svako jutro prožvačite pet do šest listova svetog bosiljka. Oni, naime, imaju visok udio kalija, magnezija i vitamina C, koji mogu pomoći u reguliranju krvnog tlaka. Osim toga, obiluju antioksidansom eugenolom, koji održava krvni tlak pod kontrolom te pomaže u snižavanju razine kolesterola u krvi.

Sve o prirodnim podizačima krvnog tlaka doznajte u novom broju magazina 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 15. srpnja.

Teme
Linker
11. rujan 2021 10:28