Sigurni smo sve dok nakon diranja pošte ne diramo nos, usta i oči prije nego što dobro operemo ruke
 Getty Images
Sigurno se pitate

Može li s poštom stići i virus? Šanse su vrlo male, ali ipak nije baš tako jednostavno...

S jedne strane, neke države dezinficiraju novac i drže ga u karanteni, s druge strane Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je mala vjerojatnost da zaražena osoba zarazi poštanske pošiljke i pakete

Provjeravanje poštanskog sandučića dio je svakodnevnog života, no u eri koronavirusa vjerojatno ste se prebirući po računima, bankovnim izvještajima ili reklamnim lecima i katalozima, zapitali kolika je mogućnost da su kuverte i sav taj papir zaraženi virusom, a da ne govorimo o raznoraznim paketima koje sada primamo češće nego ikada prije.

Dezinfekcija svega i svačega

Iako ste vjerojatno oboružani svim mogućim sredstvima za dezinfekciju, uključujući i obaveznu vruću vodu i sapun, gotovo je nemoguće dezinficirati ama baš sve oko nas. O tome koje je sve površine važno očistiti i dezinficirati svakodnevno dobivamo razne, nerijetko i kontradiktorne, informacije od Svjetske zdravstvene organizacije, od nacionalnih Zavoda za javno zdravstvo, infektologa, virologa i drugih.

Mala vjerojatnost

Iako u vezi novog koronavirusa postoji još mnogo nepoznanica, stručnjaci se u velikoj mjeri oslanjaju na ono što znaju o prijašnjim koronavirusima, poput SARS-a i MERS-a. Tako prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postoji vrlo mala vjerojatnost da se koronavirus prenese putem paketa i omotnica koji su poslani poštom.

S obzirom na to da na takvim površinama koronavirusi ne preživljavaju dugo, vjerojatno je vrlo nizak rizik od širenja zaraze putem paketa i omotnica koji danima ili možda čak tjednima putuju u ambijentima u kojima vlada sobna temperatura. No, i dalje je razborito nakon diranja takvih predmeta dobro oprati ruke - kažu smjernice.

Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti obolijevanja od Covida-19, pošiljke vas, prema tome, ne bi trebale brinuti: paket koji ste naručili na Amazonu najvjerojatnije će biti siguran do trenutka kad napokon stigne do vaših vrata. CDC ističe da se koronavirus primarno širi kapljičnim putem te da nema dokaza koji bi podupirali tezu o prijenosu zaraze putem pošiljki, uključujući i one koje stižu iz inozemstva.

Kapljice na pošiljci

No, opravdano je zapitati se može li se virus prenijeti s vašeg poštara ili dostavljača na paket ili omotnicu i zatim s paketa ili omotnice na vas. Ako je ta osoba zaražena virusom i prenijela je kapljice na pošiljku, teoretski postoji mogućnost zaraze s obzirom na to da virus može na nekim površinama preživjeti i do 9 dana. Ipak, iako je moguće, stručnjaci smatraju da je prilično mala vjerojatnost zaraze tim putem.

Na kartonu virus živi do 24 sata

Testovi koje su proveli američki znanstvenici pokazali su da virus može na kartonu preživjeti do najviše 24 sata, no to je dokazano u kontroliranim laboratorijskim uvjetima i ne odražava situacije u stvarnom životu niti govori nešto o preživljavanju virusa na drugim materijalima koji mogu biti prisutni u i na pošiljkama, smatra mikrobioliginja Julie Fischer sa Sveučilišta Georgetown.

U stvarnosti su paketi, pošiljke i omotnice izloženi različitim vremenskim uvjetima koji utječu na to koliko će dugo virus na njima preživjeti. Čak i ako se virus nalazio na nekoj pošiljci, on treba doći do nečijih usta, nosa ili očiju da bi ga zarazio, kaže Fischer. Stoga se slaže s tim da smo, kad je riječ o pošti, sigurni sve dok nakon rukovanja njome ne diramo nos, usta i oči prije nego što operemo ruke sapunom i vodom.

Hmmm… je li pošta baš tako sigurna?

Zanimljivo je spomenuti da je početkom veljače, dok je koronavirus za mnoge još uvijek bio "nečiji drugi problem", Kineska centralna banka najavila da će u karantenu staviti gotovinu kako bi spriječila širenje zaraze putem novca. Vlada je pokupila novčanice iz pokrajine Hubei, koja je bila najteže pogođena virusom, zatim je dala da se snopovi novčanica dezinficiraju bilo izlaganjem visokoj temperaturi bilo izlaganjem ultraljubičastim zrakama.

Taj se "svježe oprani" novac potom držao u izolaciji sedam do četrnaest dana prije nego što je ponovo pušten u bankarski sustav. Nekoliko tjedana poslije, Američke Federalne rezerve su počele držati u karanteni dolare koji su vraćeni kući iz Azije, tako što su ih držali 7 do 10 dana u izolaciji prije nego što su ih pustili u opticaj u domaći financijski sustav.

Naravno, nameće se pitanje zašto dezinficirati novac, a ne poštu? Kako bilo, čini se da će svatko morati donijeti odluku sam za sebe na temelju tih različitih informacija koje do nas dopiru.

S jedne strane neke države pogođene koronavirusom dezinficiraju novac i drže ga u karanteni, s druge strane SZO poručuje da je mala vjerojatnost da zaražena osoba zarazi poštanske pošiljke i pakete te da je rizik da se oboli od Covida-19 uslijed diranja paketa koji je dugo putovao i bio izložen raznim vremenskim uvjetima i temperaturi nizak.

Čišćenje poštanskog sandučića

Da, bilo bi dobro da svakih nekoliko dana ili svaki dan, ovisno o tome koliko često primate poštu, očistite svoj poštanski sandučić i to iznutra i izvana mješavinom vruće vode i sapuna. Kad dobro operete sve površine, dezinficirajte ih odgovarajućim sredstvom. Ne traje dugo, a bit ćete sigurniji.

Linker
23. travanj 2024 18:51