Kako zadržati motivaciju?

 SHUTTERSTOCK
Pokretačka snaga

Motivacija nam pomaže da ostvarimo ciljeve i uklonimo prepreke. Kako ju održati onih dana kad nam se baš ništa ne da?

Motivacija je ogromna sila koja pokreće naš život, a potrebno ju je iskoristiti kako bismo ostvarili svoje ciljeve i uživali u onome što radimo

Radni je dan, zvoni vam alarm, trebate se ustati, obući i krenuti na posao. Međutim, vani pada kiša i vrijeme savršeno za jutro u krevetu i odmaranje. Kako pronaći motivaciju u tom trenutku? Jeste li uzbuđeni što ćete ustati i otići na posao ili se plašite dana koji je pred vama?

Kakav god bio vaš odgovor, postavite si ova pitanja: Što je to što vas čini nemotiviranim? Što vas tjera da se osjećate negativno ili pozitivno u vezi dana koji je pred vama?

Srećom, mi imamo odgovore i rješenja.


Što je motivacija?

Vjerojatno poznajete ljude koji cijeli svoj život rade istu stvari i čini se uvijek stagniraju. Obično su takvi na svim područjima svog života, bilo da se radi o njihovom braku, poslu ili osobnom rastu, čini se da im je sasvim dovoljno to da ne napreduju prema bilo čemu "boljem".

S druge pak strane, sigurno ste upoznali osobe koje su fokusirane na svoje ciljeve i stalno guraju sebe prema nečemu. Možda je riječ o napredovanju, stvaranju obitelji, slavljenju godišnjice, putovanju ili daljnjem obrazovanju, čini se da te osobe neprestano napreduju prema nečemu što poboljšava njihov život.


Koja je razlika između ovih tipova ljudi?

Zapravo, razlika se temelji na motivaciji. Ona vas tjera naprijed da prevladate izazove i prepreke kako biste postigli svoje ciljeve. Bez motivacije, odustat ćete nakon nekoliko neuspjelih pokušaja ili čak kod prvog teškog izazova koji vam se nađe na putu. Ili ćete samo ostati gdje jeste: nesretni, ali ne čineći išta da to promijenite.

Bili toga svjesni ili ne, motivacija je ogromna sila koja pokreće naš život i potrebno ju je iskoristiti kako biste se istaknuli i uživali u onome što radite svakodnevno. Ako pomislite: "Trebam motivaciju", postoje određeni koraci koje možete poduzeti.


Motivacijski tok

Da biste se osjećali motiviranima, trebate zaroniti izvan površine. Samo čitanje motivacijskih citata, podrška prijatelja ili mentora ili pisanje kratkog popisa obaveza neće vam pomoći da izgradite održivu motivaciju na duge staze.

Vaša motivacija treba biti samoodrživa, dugotrajna i slojevita. Naime, ona treba krenuti iz jezgre (unutarnja motivacija) i širiti se prema površini (vanjska motivacija). Površina je ono što vidite, ali pravi proces se pokreće iz jezgre, a to je najvažniji dio.

Ako kreirate samoodrživi motor motivacije, moći ćete pronaći više smisla u svom životu te uživati ​​u svakoj minuti onoga što radite, što će vaše uloge i odgovornosti učiniti manje dosadnima.

Kako biste ga bolje razumjeli, možete motor motivacije podijeliti u tri dijela:

  • Jezgra – Svrha
  • Podrška - Omogućivači
  • Površina – Priznanje

Površina

Obuhvaća bilo koju vrstu vanjskog priznanja koje vam može dati motivaciju. Može doći u obliku poštovanja ili priznanja, kao što su komplimenti i pohvale. Ili to može biti emocionalna podrška kroz ohrabrenje, povratnu informaciju i konstruktivnu kritiku. Znači, ona dolazi izvana, a ne iz naše srži.

Studija objavljena u časopisu European Journal of Business and Management pokazala je da nagrade pozitivno utječu na radnu motivaciju, ali ne i na zadovoljstvo poslom. Stoga je važno prepoznati da će vas nagrade motivirati, ali vas neće nužno učiniti sretnijima.

To je općenito ono što vidite na površini kada gledate druge ljude. Vidite vanjsko priznanje, poštovanje i priznanje koje dobivaju.

Podrška

U biti, to je ona mreža ljudi koja podržava vaše ciljeve. Oni mogu pojačati motivaciju i stvoriti povoljne okolnosti da stvari teku glatko. Zapravo, to može uključivati prijatelje i obitelj ili bilo koju mrežu podrške koju ste stvorili u životu.

Jezgra

Ovo je najvažnija razina motivacije i njezina pokretačka snaga, vaša svrha. Ona se nalazi u vama samima. To je ono što razlikuje motivirane od nemotiviranih, uspješne od neuspješnih, sretne od nesretnih.

Vaša motivacijska jezgra je vaša svrha, a održavaju je dvije stvari: smisao i kretanje prema boljem. Uz ovo dvoje kao temelj, imat ćete izvor koji će vas hraniti motivacijskom energijom unedogled.


Kako pronaći svakodnevnu motivaciju?

Probajte shvatiti što vas pokreće danas

Zašto danas ne biste uzeli malo vremena i kratko razmislili o tome gdje se nalazite? Proučite jedno područje svog života u kojem želite napredovati.

Primjerice, to može biti vaš trenutni posao. Započnite sa "zašto?". Zapišite razloge zašto ste bavite trenutnim poslom.

Potom razmislite o motivacijskoj jezgri: Vaša svrha. Napišite što vam u vašem poslu daje smisao i što će vam pomoći da napredujete.

Nakon što ste zapisali razloge, vrijeme je za usporedu. Pomaže li vam trenutni posao da napredujete prema svrsi koju ste napisali? Ako pomaže, na pravom ste putu. Ako ne ili ako ste shvatili da vam život ne ide prema planu, nemojte paničariti. Postoje alati koji vam mogu pomoći da uspješno prevladate to.

Nemojte se fokusirate na negativno. Pregledajte svoje ciljeve i probajte napraviti pozitivne promjene prema onome što želite, čak i ako su one male.


Promijenite pristup i nemojte odustati

Kad stvari ne idu prema planu, najbolje je predahnuti i razmisliti o drugačijem pristupu.

Možda obavljate posao ili zacrtane ciljeve pravilno i učinkovito, no takav pristup vam ne održava motivaciju. Vrlo često, možete napravite izmjene u svom trenutnom pristupu koje će promijeniti vaše iskustvo i otvoriti nove mogućnosti.

Zato je fraza "Na ovaj ili onaj način" vrlo česta. Ako zaista želite postići svoje ciljeve, uvijek postoji način, ne samo to, obično postoji više načina. Ako vam jedan ne odgovara, pronađite drugi i nastavite pokušavati dok ne pronađete onaj koji će vas motivirati i dati vam željene rezultate.


Prepoznajte napredak

Sve što radite možete podijeliti na manje dijelove i faze. Sve dugoročne i velike ciljeve normalno je podijeliti na manje zadatke i prekretnice. Postoji nekoliko razloga koji stoje iza toga, a jedan od njih je praćenje napretka.

Svi pratimo svoje aktivnosti, ali kako biste ostali motivirani, trebate prepoznati svoj napredak i zabilježiti ga. Praćenje je samo bilježenje dostizanja određene faze. Prepoznavanje znači da s vremena na vrijeme sagledate širu sliku i shvatite gdje se točno nalazite te koliko još imate za napraviti.

Na primjer, ako ćete čitati knjigu, pogledajte koliko ima poglavlja i stranica. Tako ćete moći prepoznati da ste, npr. pola knjige pročitali.

Nekako je u ljudskoj prirodi da uvijek želimo ostvariti sve u kratkom roku ili čak više stvari odjednom. Iako složene zadatke dijelimo na jednostavnije i manje, ne osjećamo baš zadovoljstvo dok sve ne završimo i zadatak u potpunosti dovršimo.

Ponekad to nije moguće, neki zadatak može biti toliko opsežan da će takav pristup iz vas iscrpiti svu motivaciju mnogo prije nego što budete imali priliku postići svoj cilj. Zato je važno uvijek ići malim koracima i prepoznati postignute pozitivne pomake. Tako možete dugoročno ostati motivirani.


Nagradite se

Svatko od nas ima dobre i loše dane, teške i lake projekte pa je potrebno nagraditi se.

Čeka vas projekt kojeg se zaista bojite? Ne znate hoće li ga uspješno odraditi? Imamo rješenje! Na početku dogovorite sami sa sobom neke rezultate zbog kojih ćete se nagraditi. Čim ih ostvarite, odvojite vrijeme da se na neki način nagradite. Ovo je jedna vrsta vanjske motivacije koja će vam pomoći da se osjećate dugoročno motivirani.

Za neke zadatke dovoljno je uzeti pauzu i opustiti se nekoliko minuta. Za druge, možda ćete htjeti popiti svježu šalicu kave i počastiti se sladoledom. Za još veće i zahtjevnije zadatke, nagradite se radeći nešto poput odlaska u kino, izleta na neko lijepo mjesto ili kupite novi ruž.

Što se više nagrađujete za napredak, to ćete biti više motivirani za postizanje novih ciljeva.

Linker
17. travanj 2024 21:42