Nemojte nasjesti na predrasude da godine i starenje automatski trebaju značiti da se više ne osjećate dobro i vitalno.
 Foto: Istock
VELIKI VODIČ ZA GENERACIJU 50 PLUS

Mnogima starenje donosi osjećaj bespomoći i straha - kako to promijeniti

Kako starimo, doživljavamo velik broj životnih promjena. Kako ćemo se s tim promjenama nositi i kako ih savladati, ključ je očuvanja zdravlja. Važno je održati fizičko i emocionalno zdravlje i živjeti život u potpunosti, bez obzira na godine.

Suočavanje s promjenom je teško, bez obzira koliko ste stari. Posebno opterećenje može predstavljati velika količina promjena koje se počinju javljati odjednom: djeca se osamostaljuju i odlaze, moguć je gubitak roditelja, prijatelja i drugih dragih osoba, poslovna karijera polako završava, odlazite u mirovinu, zdravlje opada, moguć je čak i gubitak samostalnosti.

Potpuno je prirodno nelagodno se osjećati uz sve te gubitke. Ali ako je taj osjećaj gubitka praćen pozitivnim stavom, to je dobra formula za očuvanje zdravlja bez obzira na godine. Jer zdravo starenje znači neprestano pronalaženje novih stvari bez obzira na to koliko godina imate i jeste li već prešli 60, 70, 80 ili čak i više.

To znači otkrivanje stvari u kojima uživate, učenje kako da se prilagodite promjenama, nastojanje da ostanete i dalje tjelesno i društveno aktivni i u kontaktu s prijateljima i dragim ljudima. Na žalost, umjesto pozitivnih promjena, mnogima starenje donosi osjećaj anksioznosti i straha.

Kako ću se brinuti o sebi ako se razbolim i onemoćam? Što ako izgubim suprugu ili supruga? Što ako neću biti u stanju zdravo i razumno razmišljati? Međutim, mnogi od tih strahova proizlaze iz mitova o starenju koji su pretjerani i neistiniti. Prava istina je da je čovjek u starijim godinama mnogo jači i otporniji nego što misli.

Uživajte u onom što imate

U godinama koje dolaze bit će razdoblja radosti i stresa, no važno je pronaći zdrave načine kako se nositi sa svim izazovima. Usredotočite se na stvari koje su vam bitne i koje vas vesele. Kada prestanete uzimati stvari zdravo za gotovo, više ćete cijeniti i uživati u onome što imate. Ne skrivajte svoje osjećaje, pokazivanje emocije nije znak slabosti.

Skrivanje i potiskivanje emocija može dovesti do ljutnje, a ljutnja do depresije, stoga ne potiskujte ono kroz što prolazite. Pronađite zdrave načine za obradu svojih osjećaja, kroz razgovor s bliskom osobom ili pišite.

Prihvatite stvari koje ne možete promijeniti jer mnoge su stvari u životu izvan naše kontrole. Usredotočite se na ono što možete kontrolirati, a ono što ne možete, prihvatite s dostojanstvom i zdravom dozom humora. Ključni sastojak u receptu za zdravo starenje je sposobnost da pronađete smisao i radost u životu. Kako starite, mijenjat će se i vaš život i postupno će se gubiti i nestajati stvari koje su vas u mlađim godinama okupirale i životu davale smisao.

Na primjer, otiće ćete u mirovinu, djeca će se osamostaliti i otići iz doma, prijatelji su vam možda daleko, ali to nije razlog da i dalje ne kročite naprijed. Život može biti jednako dobar, čak i uzbudljiviji samo ako to dopustite.

Svatko ima različite načine da doživljava smisao i radost, a aktivnosti koje volite mogu se tijekom vremena mijenjati. Nakon odlaska u mirovinu imat ćete više vremena za uživanje u aktivnostima, dajte si prostora i vremena da hranite svoj duh. Ako niste sigurni gdje i kako početi, savjetujemo vam da pronađete neki novi hobi, provodite više vremena sa svojim unucima, nećacima ili nabavite kućnog ljubimca.

Posvetite vrijeme učenju stranog jezika, instrumenta ili otkrijte novu sportsku aktivnost. Uključite se u rad volonterskih udruga, priuštite si putovanje ili barem za vikend otiđite na mjesto na kojem još nikad niste bili.

Provedite vrijeme u prirodi, pješačite, planinarite ili uživajte u umjetnosti, obuđite muzeje, odite na koncert ili kazališnu predstavu. Napišite memoare ili predstavu o svojim životnim iskustvima. Mogućnosti su beskrajne. Važno je pronaći aktivnosti koje su smislene i čine vam ugodu.

Dobre stvari za sebe

Nemojte nasjesti na predrasude da godine i starenje automatski trebaju značiti da se više ne osjećate dobro i vitalno. Istina je da starenje uključuje fizičke promjene, ali to ne znači da se zbog toga trebate osjećati nalegodno i nemoćno. Iako se ne može izbjeći baš svaka bolest, mnogi fizički izazovi i promjene povezane sa starenjem mogu se prevladati ili drastično ublažiti vježbanjem, pravilnom prehranom i brigom o sebi.

Nikada nije prekasno za početak! Bez obzira na to koliko ste stari ili koliko ste možda nezdravo živjeli u prošlosti, kad počnete brinuti o tijelu i postanete fizički aktivni, izoštrit će vam se pamćenje, potaknut će vam se imunosni sustav, lakše ćete upravljati zdravstvenim problemima i porast će vam životna energija.

Istraživanja su pokazala da odrasle osobe koje su počele vježbati kasnije u životu često imaju bolje fizičke i mentalne benefite nego mlađi. Mnogi stariji ljudi izjavljuju da se osjećaju bolje nego ikad, jer konačno čine dobre stvari za sebe.

Nedavna švedska studija je pokazala da redovita tjelovježba produljuje život čak i osobama koje su počele vježbati tek u kasnijim godinama.

Ali nije pitanje samo u produljivanju godina života, već kvalitete života: tjelovježba povećava vitalnost, daje snagu, poboljšava san, popravlja mentalno zdravlje, a može čak pomoći smanjiti kronične bolove. Vježba također ima dubok utjecaj na mozak, pomaže u sprečavanju gubitka pamćenja, kognitivnog pada i demencije.

Bez obzira na to jeste li zdravi ili ste se ipak suočili s nekom trajnom ozljedom, invalidnošću ili imate druge zdravstvene probleme, redovito vježbanje će vam pomoći da ostanete fizički i psihički zdravi, poboljšati samopouzdanje i cjelokupni pogled na život.

Sada, više nego ikad, zdravom prehranom važno je održavati energiju i zdravlje. Kako starite, stari i cijeli probavni sustav, radi sporije pa je vrlo važno jesti namirnice bogate vlaknima, što više voća, povrća i cjelovitih žitarica.

To će vam pomoći da imate više energije. Pazite i da se hidratizirate, pijte dovoljno vode čak i ako ne osjećate žeđ. Mnogi se žale i na probleme sa spavanjem, nesanicu, često buđenje po noći i umor tijekom dana. No, loše navike spavanja često su glavni uzroci niske kvalitete sna u starijih odraslih osoba.

Aktivni i društveni

Uvedite prije spavanja male rituale: isključite televizor i računalo najmanje sat prije odlaska na počinak. Pobrinite se da vam je spavaća soba mirna, tamna i hladna, krevet udoban. Buka, svjetlost i toplina mogu ometati san. Ako vam smeta svjetlost, stavite masku na oči. Odite ranije na spavanje, a da biste se zdravo umorili, povećajte aktivnosti tijekom dana.

Redovita aerobna tjelovježba najmanje tri sata prije spavanja pomoći će dobrom snu. Što ste aktivniji i društveniji to će više profitirati i vaš mozak.

Nekima će u tome pomoći rješavanje križaljki, a nekome isprobavanje novih recepata. Pronađite nešto što vam se sviđa i dalje eksperimentirajte s tim. Ako vam se sviđa rješavanje križaljki, pokušajte s težima, ako vam se sviđa kuhanje, eksperimentirajte s različitim vrstama hrane.

Svaki dan radite nešto novo, ne mora to biti samo rješavanje križaljki ili kuhanje. Ako ništa drugo, odite do trgovine drugim putem ili perite zube drugom rukom.

Linker
20. travanj 2024 18:24