Udruga Migrena Hrvatska

 FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA
Živim.hr
Živim.hr
Tjedan migrene

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu, a projekcije govore da od nje boluje svaka 10. osoba u Hrvatskoj

20. ožujak 2022.
Bolest je vrlo često nedijagnosticirana pa se ne liječi ili se neadekvatno liječi

Udruga Migrena Hrvatska, jedina hrvatska udruga posvećena migrenskim oboljenjima povodom hrvatskog Dana migrene koji se tradicionalno obilježava 21. ožujka, priprema niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje javnosti da je riječ o neurološkoj bolesti koja je u velikom broju nedijagnosticirana, a samim time i neliječena.

U nedjelju, 20. ožujka u zagrebačkom Mozaik Event Centru održat će se panel diskusija pod nazivom „Suvremene metode liječenja migrene (botoks i kirurgija migrene)“, a snimka panela moći će se pogledati 21. ožujka u 11:00 na Facebook stranici Udruge Migrena Hrvatska. Razgovarat će se o najnovijim metodama liječenja migrene uz pomoć botoksa i kirurškom liječenju migrene (tzv. operacija migrene). Na panelu će sudjelovati liječnici Poliklinike Lohuis Filipović, vrhunski stručnjaci dr.sc. Boris Filipović i dr.sc. Peter Lohuis, predsjednica Udruge Krunčica Renić, pacijent Nedjeljko Bezmarević i glumica Ana-Marija Vrdoljak koja je isprobala neke od najnovijih metoda za tretiranje migrene.

Hrvatski Dan migrene tradicionalno se obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka, a Zagrepčanke i Zagrepčani u večernjim će satima tog dana na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice moći vidjeti vizuale i komunikacijske poruke koje će ukazati na kompleksnu problematiku ove bolesti. Naime, migrena je treća najčešća bolest na svijetu te od nje boluje više od milijardu ljudi. Prema dostupnim podacima, vjeruje se da od migrene boluje svaka deseta osoba u Hrvatskoj, no bolest je vrlo često nedijagnosticirana pa se ne liječi ili se neadekvatno liječi.

U nedjelju, 27. ožujka, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu Udruga organizira javno-zdravstvenu akciju (od 10:30 do 13:30) tijekom koje će se građani moći informirati o migreni, prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života. U sklopu savjetovališta od 11:00 do 13:00 oboljelima će za razgovor i savjetovanje na raspolaganju biti tim stručnjaka s raznih područja (liječnik opće prakse, neurolog, kineziolog, psiholog i nutricionist). Građani će informacije dobiti i od predstavnica Udruge Migrena Hrvatska kako bi osvijestili kako pomoći oboljelim članovima obitelji i biti im što kvalitetnija podrška.

image

Migrena Hrvatska

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

O Udruzi Migrena Hrvatska

Udruga je osnovana krajem 2018. godine, a 2019. godine započela je aktivnosti podizanja svijesti o migrenskim poremećajima. Udruga je izuzetno aktivna na službenom Facebooku i Instagramu udruge, gdje se mogu pronaći informacije o migrenskim poremećajima i o uključivanju u rad udruge. Kroz svoje aktivnosti udruga nastoji približiti bolest široj javnosti, trajno raditi na destigmatizaciji oboljelih te nuditi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama – jer su skrb i potpora moguće tek uz istinsko razumijevanje osoba koje žive s migrenom.

Teme
Linker
26. lipanj 2022 00:45