Medalju časti primila je i doktorica Vesna Bosanac.
Liječnička komora odala priznanje

Medalje časti velikanima hrvatskog liječništva

Hrvatska liječnička komora (HLK) dodijelila je u Vukovaru 43 Medalje časti, najviše odličje HLK-a, liječnicama i liječnicima koji su do posljednjeg trenutka obrane Vukovara liječili bolesne i ranjene branitelje i građane u vukovarskoj ratnoj bolnici.

Medalje časti uručio je predsjednik HLK-a, dr. sc. Trpimir Goluža u sklopu 12. stručno-znanstvenog simpozija "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro".

"Dobitnici Medalje časti zaslužni su liječnici koji su do posljednjeg trenutka obrane Grada heroja brinuli o bolesnima i ranjenima. Svaki od njih podredio je svoju sigurnost, svoje zdravlje, svoju sudbinu i svoj život sigurnosti, zdravlju, sudbini i životu ranjenih i bolesnih branitelja i građana", naglasio je dr. sc. Goluža.

Nagrađeni liječnici, od kojih šest posthumno, pokazali su najvišu moguću razinu hrabrosti, humanosti i domoljublja te bezrezervnu predanost liječničkom pozivu čime su se prometnuli u velikane hrvatskog liječništva.

Dodjela medalja održana je u sklopu projekta Liječničke komore "Tjedan sjećanja na Vukovar - '91 protiv agresije, '16 protiv zaborava" kojim HLK obilježava 25. godišnjicu stradanja Vukovara.

Tijekom ovog tjedna liječnici diljem Hrvatske na svojoj radnoj odjeći ponosno ističu i prigodni bedž "'91. Vukovar '16." kako bi izrazili pijetet i zahvalnost prema svim žrtvama i sudionicima obrane Vukovara.

Ovi ljudi od svih nas su zaslužili barem jedno veliko - Hvala!

Komora je također omogućila svim hrvatskim liječnicima i studentima Medicinskog fakulteta u Zagrebu sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja, kojom se obilježava dan pada Vukovara.

"Tjednom sjećanja Hrvatska liječnička komora želi potaknuti sve liječnike da na trenutak zastanu i razmisle što je značila žrtva Vukovara za stvaranje hrvatske države. S ponosom se svi sjećamo uloge naših kolega liječnika koji su izdržali agresiju na Vukovar i do posljednjeg dana obrane liječili ranjene i bolesne branitelje i građane", poručio je dr. sc. Goluža.

Linker
25. travanj 2024 12:17