Zašto češnjak i luk nikada ne treba držati u hladnjaku
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
velika greška

Luk i češnjak držite u hladnjaku? Evo zašto biste to odmah trebali prestati raditi

25. svibanj 2021.
Razne vrste svježe hrane duže traju ako ih držite u hladnjaku, no to ne vrijedi za luk i češnjak

Ako se pravilno pohrane u hladnjak, voće i povrće može vam potrajati tjednima, no češnjak i luk nisu zapravo povrće već biljke iz porodice lukova, a one ne vole hladan ambijent. Luk apsorbira više vlage u hladnjaku pa se stoga brže kvari. Škrob se također, u hladnom i vlažnom ambijentu, brže pretvara u šećer te luk počinje truliti. Što se tiče češnjaka, razlozi zbog kojih ga nije dobro držati u hladnjaku su nešto drugačiji: držanje češnjaka u hladnjaku potiče klijanje, što nije štetno niti nezdravo, ali je znak da češnjak više nije onako visoke kvalitete kao prije klijanja.


Kako čuvati luk i češnjak

Umjesto u hladnjaku, luk trebate držati u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Vlaga ili nedostatak cirkuliranja zraka ubrzat će proces truljenja, dok će sunce potaknuti klijanje luka. Kad se pravilno pohrani, luk može trajati oko 30 dana.

Češnjak treba pohraniti na isti način: u hladan, suhi i dobro prozračen prostor, no češnjak će u takvom ambijentu duže trajati nego luk, odnosno od 3 do 5 mjeseci.


Kako čuvati oguljeni i nasjeckani luk

Ovako obrađen luk treba čuvati na drugačiji način. Luk koji je oguljen, ali još uvijek u komadu (dakle, ako je uklonjen samo tanki vanjski sloj kore) treba držati u hladnjaku i tako može trajati 10 do 14 dana. I oguljen, ali i nasjeckan luk također treba držati u hladnjaku, no traje nešto kraće, oko 7 do 10 dana.


Kako čuvati oguljeni češnjak

Oguljeni i oguljeni i nasjeckani češnjak mogu se čuvati u zamrzivaču, no potrebno ga je što čvršće zamotati ili stegnuti u vrećici kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Češnjak možete oguliti i zdrobiti u pire s malo ulja tako da dobijete gustu pastu koju možete čuvati u zamrzivaču u hermetički zatvorenoj posudi. Upozorenje: Nemojte čuvati pire od češnjaka na sobnoj temperaturi jer se tada vrlo lako može razviti Clostridium botulinum, toksična bakterija koja može biti smrtonosna. Čim napravite pastu od češnjaka, odmah je spremite u zamrzivač.


Kako odabrati luk i češnjak

U trgovini ili na tržnici potražite luk koji ima suhu koru, bez mrlja i mekanih dijelova. Ne bi trebao imati nikakav miris i trebao bi imati odgovarajuću težinu za svoju veličinu. Isto vrijedi i za češnjak (ako je prelagan, znači da su neki dijelovi istrulili ili smežurali). Birajte češnjak koji nema vidljivih plijesni ili znakova klijanja. Češnjak bi trebao biti tvrd i čist, bez potrganih dijelova kore.

Teme
Linker
29. listopad 2021 07:20