Klasično kuhano crno vino lako je pripremiti, a za varijantu koju predlažemo bit će vam dovoljno 15 minuta
 FOTOGRAFIJE: BEO88 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Mmmmm

Kuhano vino, punč, džin... Jednostavni recepti za omiljene napitke u najhladnije godišnje doba

‘Vani je tužno, a unutra fino...‘ rekao je pjesnik, a uz kuhano vino, punč ili koktel s džinom bit će još finije

Mirisna i ukusna, klasična zimska pića jednostavno se pripremaju, griju nas, uveseljavaju i pridonose atmosferi ugodne zimske večeri u toplom domu. 'Vani je tužno, a unutra fino...' rekao je pjesnik, a uz kuhano vino, punč ili koktel s džinom bit će još finije.


KUHANO VINO

Klasično kuhano crno vino lako je pripremiti, a za varijantu koju predlažemo bit će vam dovoljno 15 minuta. Da sve bude malo drugačije predlažemo i gluhwein, začinjeno citrusno kuhano vino po njemačkoj tradicionalnoj recepturi, ovaj puta s bijelim vinom.

Kuhano crno vino

● Sastojci za šest serviranja:

* butelja (750 ml) crnog vina, predlažemo merlot ili cabernet sauvignon

* 1 naranča narezana na kolutove i još za ukrašavanje

* 6 cijelih klinčića

* 3 štapića cimeta i još za ukrašavanje

* 3 zvjezdasta anisa

* četvrt šalice meda

* pola šalice brandyja

● Priprema: Pomiješajte sve sastojke na srednjoj temperaturi u plićoj posudi. Kada počne lagano ključati, ali prije nego što proključa, smanjite vatru i pustite da lagano kuha deset minuta. Poslužite toplo, ukrašeno kriškama naranče i štapićima cimeta.

Gluhwein

● Sastojci: naranča, šećer, cijeli klinčići, limun, štapići cimeta, cijeli piment, mahuna kardamoma i, naravno, vino. Za ovu priliku izabrali smo bijelo vino, i to rizling. Može biti i neko drugo, ali ne bi trebalo biti previše slatko.

Upotrebljavaju se nemljeveni začini kako bi okus bio ugodniji. Ne zaboravite kriške limuna, štapiće cimeta i muškatni oraščić za ukrašavanje.

● Priprema: Naranče operite, prerežite na polovice, pa u njih nabodite klinčiće. U veći lonac ulijte vino, dodajte šećer i narančin sok. Dodajte i prerezane naranče s klinčićima, limun i začine.

Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, 20 do 30 minuta. Ulijte u šalice i ukrasite kriškama limuna, štapićima cimeta i naribanim svježim muškatnim oraščićem.

Ako vam ostane pića, procijedite ga, kako začini ne bi pustili previše gorčine, i stavite ga u hladnjak. Sutradan ga polako ugrijte na laganoj vatri.


PUNČ S ALKOHOLOM I BEZ NJEGA

Punč je omiljeno piće za partyje, kojih ove godine ne bi trebalo biti, ali tko vam brani da u njemu uživate u probranom obiteljskom društvu? Moguće je da naziv punč (engl. punch) dolazi od hindske riječi pāñc, što znači pet, jer piće ima najmanje pet osnovnih sastojaka: vino (ili liker), čaj, šećer, voćni sok i dodatak za aromatiziranje prema kojem piće i dobiva naziv. Primjerice, rum-punč je aromatiziran rumom, a voćni punč voćem. No, ako je ime došlo i od engl. punch, što znači udarac, opet je dobro pogođeno, jer alkoholni punč zna dobro udariti u glavu i u noge.

Rum-punč

● Sastojci:

* 175 ml svježe iscijeđenog narančinog soka

* 75 ml svježe iscijeđenog soka limete

* 150 ml kvalitetnog zlatnog ruma

* 50 ml šećernog sirupa

* malo sirupa grenadine

* malo Angosture bitter (alkoholno piće od bilja i začina, proizvodi se na Trinidadu i Tobagu, čest je dodatak jelima i pićima)

* kocke leda

* dobar prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića

* kolutovi naranče za ukrašavanje

* višnje za ukrašavanje

● Priprema: U veliku staklenu zdjelu stavite sokove, rum, šećerni sirup, grenadine i Angosturu i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na jedan sat. Poslužite s kockama leda, pospite naribanim muškatnim oraščićem te ukrasite narančom i višnjama.


Zimski Pimm-punč

● Sastojci:

* 500 ml Pimma (brend gina na bazi voća, smatraju ga i likerom)

* 500 ml brandyja

* 1,5 litra jabučnog soka

* led

* 2 štapića cimeta

* jabuka narezana na kriške

* naranča narezana na kriške

● Priprema: Polako ugrijte Pimm, brandy i jabučni sok. Led, cimet i voće stavite u veću staklenu posudu, pa prelijte ugrijanom tekućinom. Servira se toplo.

Bezalkoholni punč s kruškom i ružom

● Sastojci:

* 1 litra soka kruške

* 1 mahuna vanilije

* 1 jušna žlica zlatnog caster šećera (šećer od šećerne trske sitnijih kristalića)

* 4 mahune kardamoma

* malo narezanog đumbirovog korijena

* 25 ml kvalitetnog jabučnog octa

* pola čajne žličice ružine vodice

* 250 ml gazirane vode

* kocke leda

* za ukrašavanje: ružmarinova grančica, majčina dušica, narezana crvena kruška, šaka smrznutog crvenog ribiza

● Priprema: Ulijte sok kruške u veliki lonac, dodajte mahunu vanilije, šećer, kardamom i đumbir i zatim zakuhajte na laganoj vatri. Ostavite da se potpuno ohladi, zatim prelijte u staklenu zdjelu. Sada ulijte jabučni ocat, ružinu vodicu i gaziranu vodu, pa ukrasite ružmarinom, majčinom dušicom, kruškom i ribizom te kockicama leda i poslužite. Izgledat će odlično, a takav mu je i okus.


DŽIN

Džin proživljava pravu renesansu i daleko su vremena kad smo pili samo jednostavni džin tonik. Predlažemo i klasična i moderna pića s džinom.

French 75

● Sastojci:

* 10 ml džina

* 10 ml likera od naranče

* 10 ml soka limuna

* 5 ml šećera

* pjenušac po želji

● Priprema: Pomiješajte džin, narančin liker i limunov sok u čaši za koktele pa dodajte ohlađeni pjenušac. Odlično piće za svaki party.

Negroni

● Sastojci:

* 25 ml džina

* 25 ml slatkog vermuta

* 25 ml Camparija

* 1 traka narančine korice

● Priprema: Ulijte džin, vermut i Campari u čašu s kockama leda. Promiješajte i ukrasite narančinom koricom.

Martini

● Sastojci: Za bondovski martini, promiješan, ne protresen, trebat će vam:

* 60 ml džina

* suhi vermut

● Priprema: Ulijte džin u čašu i dolijte suhog vermuta koliko vam odgovara – što ga je više, to će biljniji okus biti. Promiješajte. Važno je da postignete omjer koji je savršen za vas. I da je čaša hladna. Ukrasite maslinom, lukom, višnjom, jabukom...

Fogcutter

● Sastojci:

* 20 ml džina

* 20 ml brandyja

* 20 ml ruma

* 40 ml narančinog soka

* 20 ml limunovog soka

* 15 ml bademovog sirupa

* 5 ml šerija

● Priprema: Ulijte u shaker džin, brandy, rum, svježe iscijeđeni sok naranče i limuna te bademov sirup. Dobro protresite, ulijte u čašu, pa dodajte šeri.

Southside

● Sastojci:

* 50 ml džina

* 20 ml limete

* 15 ml šećernog sirupa

* 6 do 8 listića mente

● Priprema: Stavite u shaker džin, limetin sok, šećerni sirup i listiće mente. Procijedite u ohlađenu čašu za martini. Dodajte led i ukrasite svježim listićem mente.


Brzi recept za šećerni sirup

U lončić stavite šećer i vodu u jednakim omjerima. Kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Sirup možete oplemeniti dodatkom korice citrusa, začina ili bilja.

Linker
22. travanj 2024 19:42