Nedavno sam s prijateljicom slikala obitelj Belme Hodžić. Njezine fotke bez fotošopa i gotovo bez šminke osvanule su u nekim časopisima i neka su jer je prekrasna, neopterećena i samouvjerena...
 Foto: TinyBizz photography
Sve smo mi lijepe

Kome trebaju nerealna mjerila ljepote i fotošop?

15. studeni 2016.
Ja sam fotograf, od toga živim. Gotovo svakodnevno sam iza objektiva, a ponekad i ispred. Imam izvježbano oko i odmah prepoznam što je na slici speglano, a što dodano pa svejedno upadam u zamke...

Slike koje prate ovaj tekst na prvu doimaju se kao da nemaju ništa zajedničko. Zapravo zajedničko im je to što niti jedna nije "popravljana" u Photoshopu.

Znam da je ljepota u očima promatrača, ali morate se složiti da fotkama ništa ne nedostaje. Zašto onda u medije ne izlaze fotografije koje prikazuju prave žene i stvarnu ljepotu? Zašto svaki pametni telefon ima aplikaciju koja će vas u trenutku učiniti dopadljivom širokim masama?

Ja sam fotograf, od toga živim. Gotovo svakodnevno sam iza objektiva, a ponekad i ispred. Imam izvježbano oko i odmah prepoznam što je na slici speglano, a što dodano pa svejedno upadam u zamke.

 

I ja upadam u zamke

Često se čak i rastužim, uspoređujem se s licima s Instagrama ili iz časopisa: "Zašto ove žene imaju toliko savršen ten? Kako netko može biti toliko neprirodno lijep?" izgovorim pritom na glas.

Tada moja kolegica Martina uskoči: "Photoshop, photoshop, photoshop! Pa znaš to, radile smo to! Prestani, molim te, sasvim si ok i ovakva."

Istina, ok sam, ali zašto nam mediji nameću takve nemoguće ideale? Nije više dovoljno biti lijep, potrebno je biti nestvarno lijep? Je li to neka pomno smišljena zavjera kojom muče nas žene? Zapravo je. Tjeraju nas da želimo više, da trošimo više na kozmetiku, tretmane, odjeću, nakit.... Sve je to prijeko potrebno svakoj pravoj ženi! No, je li...

Nisam potpuno protiv photoshopa. To je takva industrija, prodaje se ljepota, slike djeluju urednije kada se poprave male nesavršenosti. Ipak se proizvod mora prezentirati na najbolji način. Niste ni svjesne što je sve za retušere moguće: sve se može obrisati, može se i dodati - ten se popravlja, ali tekstura kože ostaje, kosi se dodaje volumen, usnama se popravlja oblik, nos ćemo smanjiti, obrve podignuti, podočnjaci moraju nestati, pjegice se dodaju ili brišu (ovisi o situaciji), zubi izbjeljuju, boja kose mora biti intenzivnija, boja očiju može se promijeniti, struk se smanjuje, briše celulit, dodaju se hajlajti na kožu.... mogu nabrajati do sutra.

Foto: TinyBizz photography
Tjeraju nas da želimo više, da trošimo više na kozmetiku, tretmane, odjeću, nakit.... Sve je to prijeko potrebno svakoj pravoj ženi! No, je li...

Jedan poznanik, i sam fotograf, otišao je tako daleko i rekao da mu je nepotrebna vizažistica jer on šminku može dodati u photoshopu. Nadam se da sam vam dočarala što se sve radi sa licima i tijelima za kojima uzdišete.

 

Ne biste ih prepoznali

Neke od često fotografiranih žena nećete ni prepoznati na ulici jer ne sliče na vlastiti portret. Kao fotograf, garantiram vam da niti jedna slika ne izlazi u medije bez da je "dirana". Ne tvrdim da sve te djevojke i žene nisu lijepe, samo želim s vama podijeliti ono što sam naučila: Nitko nije savršen!

Možda modele ne bismo trebali promatrati kao stvarne ljude. Njihov posao je da budu lijepe i njegovane. One zarađuju za kruh svojom ljepotom. Ne rade u uredu i po pola dana, šef im ne zvonca nad glavom, ne rade fizičke poslove, ne stoje na nogama 8 sati... Iza njih stoji cijela mašinerija: vizažisti, frizeri, stilisti, fashion fotografi, ljudi koji namještaju rasvjetu i sve to u svrhu savršene snimke.

 

I toga ima...

Moram navesti pin up modele i fitness modele kao zdraviji primjer ljepote. Pin up model može biti svatko. Ne postoje zadane mjere, oblik tijela niti dobna granica, međutim svejedno postoji photoshop. Puno photoshopa jer nitko ne voli bore, podočnjake ili nesavršen ten. Fitness modelima se uglavnom ne fotošopira tijelo. Kažem uglavnom jer sam primijetila snimanja na kojima se curama crtaju trbušni mišići.

Nedavno sam gledala sliku savršene djevojke, fitness modela. Držala je ruku na boku, a dlan je bio mutan što znači da je netko toliko peglao bokove da je obrisao i dlan. Nisam sigurna je li to smiješno ili tužno.

Bez obzira na photoshop, fitness modeli su uvijek osunčani ili imaju sprej ten, jako dobro znaju pozirati, namjestiti se tako da im istovremeni struk izgleda uže, ramena šire, guza oblije. To je posebna vještina i takvo poziranje se trenira. Jako puno se postiže svjetlom i sjenama. Opet znaju više od vas i nikada nećete na slikama ispasti kao one.

 

Prekrasne žene

Pa da se vratimo na slike s početka. Na njima su dvije osobe, meni jako drage, primjer prekrasnih žena. Jedna je Moni (Monika D.) moja draga prijateljica i pin up model. I njezine slike se na internetima pojavljuju fotošopirane, ali za razliku od nekih, ona je jednako lijepa u živo i na fotografijama, sa šminkom i potpuno bez šminke. Recimo da je često vrijeđana zbog linije, ali njezina ženstvenost i pozitivna energija izviruju iz svake pore.

Foto: TinyBizz photography
Moja Moni meni je jednako lijepa u živo i na fotografijama, sa i potpuno bez šminke.

Njena karizmu i osobnost nikada ne prolaze nezamijećene, vidljive su čak i na slikama.

Druga žena je Belma Džomba - eto je s dječicom na vrhu ovog teksta.

Nedavno smo kolegica i ja slikale njenu obitelj. Belma nam je otvorila vrata u prozračnoj bijeloj haljini s mrvicom šminke. Izgledala je kao da lebdi pola metra iznad zemlje. Da, toliko je lijepa i toliko zrači nekom mirnoćom, bez pretjerivanja. Čak je dozvolila da njene fotografije bez trunke photoshopa i gotovo bez šminke osvanu u časopisima. Tako samouvjerena i neopterećena žena trebala bi nam biti uzor!

Na crno-bijeloj fotografiji, valjda ste već i sami prepoznali, sam ja, bez photoshopa, ali slikana na dobar dan i s dobrom frizurom. I svjetlo je bilo u moju korist. Možda sam licemjerna jer bih voljela da me Martina isfotošopirala, da budem lijepa kao cure s Instagrama. Jako bih voljela da mi malo poveća grudi i mrvicu smanji nos. Ona tvrdi kako naše slike prikazuju nešto sasvim suprotno i pita me zar mi nije važnije da izgledam lijepo u živo. Ne znam je li mi važno pa ju natjeram da mi izbriše barem podočnjake. Natjerala bih ju puno više, ali tvrdi da ne zna. Vjerojatno laže da me se riješi jer mrzi photoshop, a ja se slikam samo s lijevog profila jer mi je s desnog nos ogroman.

Eto, znam da ćete se i dalje uspoređivati sa savršenim licima i tijelima s naslovnica jer od toga ne možemo pobjeći, ali se nadam da će vam biti barem malo lakše kada ovo pročitate.

 

Motivacijska poruka dana: Be your own motivation. U prijevodu: Motivirajte se vlastitim napretkom i rastom. Nemojte se uspoređivati i mjeriti s drugima, mjerite samo svoj vlastiti napredak.

Vaša Daniela

 


I ne zaboravite, pratiti me možete na Instagramu i na TinyBizz Photography Facebook stranici.

 

Teme
Linker
04. siječanj 2021 23:20