Znate li da ima istine u tome da je ženska intuicija snažnija od muške?
 Foto: iStock
Unutarnji glas

Koliko često slijedite intuiciju i zašto biste to trebali činiti češće

Intuicija je podsvjesna obrada stečenih iskustava i informacija, dakle nije loše osloniti se na nju.

Vjerojatno su vam poznate priče kako su se neki ljudi obogatili zahvaljujući odličnom njuhu za unosne poslove. Drugima je pak intuicija spasila život jer su na vrijeme osjetili opasnost. Je li intuicija sposobnost rezervirana samo za malobrojne ili svatko od nas može uživati u njezinim prednostima? Svi zapravo imamo tu sposobnost i nosimo je u sebi, no koristimo je mnogo manje nego što bismo mogli. Za njom obično posežemo samo kod snažne nedoumice ili kada se nađemo u vremenskoj stisci. No, upravo je u tim trenucima najteže otvoriti um i usmjeriti ga da radi za nas.

Nema logike

Intuicija nije isto što i predosjećaj. Predosjećaj je spontani nagon koji nas potiče da povlačimo rizične poteze ili rješavamo teška pitanja. U svakodnevnom životu, primjerice, čest je slučaj da zahvaljujući predosjećaju znamo tko nas zove i prije nego što se javimo na telefon.

S druge strane, intuicija je stabilnija ili jasnija percepcija koja se može i dalje razvijati. Ni kod predosjećaja ni kod intuicije ne postoje logični razlozi zašto nešto znamo, oni su plod naše osjetilne strane. A zašto je intuicija tako jasna i uvjerljiva? Jer naš mozak sprema mnogo informacija i kad toga nismo svjesni. Potom ih kodira i čuva, čekajući da ih iskoristimo.

Formira se u djetinjstvu

Od djetinjstva mozak proračunava vjerojatnost određenih događaja. Primjerice, dijete nauči da predmeti padaju na pod ako nemaju neki fizički oslonac. Ne znajući da je uzrok gravitacija, djetetov mozak sprema i usvaja kao vrlo vjerojatnu činjenicu da će mu predmet ispasti ako otvori ruku.

Neki drugi događaji spremat će se kao manje vjerojatni, jer se ne događaju tako često niti na jednak način. Kao odrasle osobe, kad intuitivno znamo da se nešto može dogoditi, spašavaju nas svi ti nesvjesni računi vjerojatnosti koje smo prikupili odmalena.

Foto: iStock
Možda ste mislili da se u naše pamćenje urezuju samo veliki događaji, no nema sumnje da znamo više nego što pretpostavljamo.

Stoga, premda se radi o novim situacijama, mozak, kad obrađuje informaciju, traži sličnosti s drugim sličnim situacijama. Čini nam se da se u naše pamćenje urezuju samo veliki događaji, no nema sumnje da znamo više nego što pretpostavljamo.

Pomno promatranje

Intuitivna osoba više je od svega promatrač. Obraća pažnju na znakove neverbalnog govora ostalih osoba, na držanje tijela ili geste, kao i na način kojim joj govore sugovornici, nastojeći uhvatiti suptilne poruke koje se naslućuju u razgovoru. Ponekad riječi, naime, kriju sasvim drugačije namjere od onog što izražavaju.

Za razvijanje intuicije valja izoštriti do maksimuma svih pet osjetila, posebice njuh i dodir, koji su sposobni spremati vrlo moćne informacije, kojih se lako prisjetiti. Intuitivnoj osobi odgovara miran i opušten ritam života. U takvim uvjetima lakše je otvoriti um i temeljito istražiti sposobnosti percepcije.

Suradnja svih osjetila

Kad kažemo da netko ima šesto osjetilo ili čulo, mislimo da je ta osoba sposobna predvidjeti događaje u vlastitom životu ili u životima drugih. Istraživanja ukazuju da se šesto osjetilo temelji na osjetilnoj komunikaciji između imunosnog sustava i mozga. Mnogi smatraju da se šesto osjetilo pojavljuje onda kada ostalih pet osjetila (vid, sluh, njuh, okus, dodir) radi svom snagom, pa sve osjetilne informacije koje primamo zajedno daju jedno jedinstveno značenje. Na taj način osoba je sposobna dobiti globalnu i objektivnu viziju sebe i svijeta koji je okružuje.

Može postati vještina

Ako svjesno vježbamo neku sposobnost, postat će vještina. Osobe koje dobro koriste svoje urođene sposobnosti naposljetku postaju i jako intuitivne u području kojim vladaju. U poslovnom životu, primjerice, taj je aspekt jako cijenjen, jer intuicija može biti vrlo iskoristiv oblik vještine (iako se stječe iskustvom).

I u društvenim odnosima intuicija nas može upozoriti na tip vibracija koje prenosi određena osoba ili na to tko zavređuje naše povjerenje. Sigurno poznajete ljude koji su na prvi pogled sposobni procijeniti vaše raspoloženje, pa čak i motiv vašeg veselja ili zabrinutosti. To su istinski intuitivne osobe koje s lakoćom prepoznaju raspoloženja.

U nekim profesijama ta je sposobnost itekako korisna, primjerice kod psihologa, nastavnika, socijalnih radnika i drugih zanimanja u kojima su iznimno važne emocije i kontakt s brojnim ljudima. Dakle, intuicija je još jedan izvor znanja kroz koji mijenjamo svoje životne sheme, što nam pomaže da se bolje prilagodimo novim situacijama.

Foto: iStock
Intuitivne osobe nisu samo promatrači, one obraćaju pažnju na znakove neverbalnog govora, na držanje tijela i geste... i prepoznaju suptilne poruke.

Intuitivne sheme

Intuiciju znanstvenici uglavnom tumače kao podsvjesnu obradu stečenih iskustava i informacija. Ona je i najstariji način stjecanja znanja.

Brojna psihološka istraživanja proučavaju način na koji učimo, kodiramo i spremamo informacije. Studije pokazuju da je u procesu učenja uvijek važno pamćenje. Upravo zbog toga ono ima najvažniju ulogu u intuiciji, a da toga nismo ni svjesni. Primjerice, učimo iz vlastitih, ali i iz tuđih grešaka, zato što na njih obraćamo pažnju i, zajedno sa svojim iskustvima akumuliranima u pamćenju, malo-pomalo stvaramo vlastite intuitivne sheme.

Ženska intuicija

Koja se pripadnica ljepšeg spola barem ponekad nije oslonila ili pozvala na "žensku intuiciju"? Neki stručnjaci misle da za taj fenomen postoji neurofiziološko objašnjenje. Corpus callosum, dio mozga zadužen za povezivanje dviju moždanih hemisfera, veći je kod žena nego kod muškaraca, što je razlog za bolju "suradnju" među hemisferama kod žena, a time i za bolje povezivanje informacija.

Linker
18. travanj 2024 06:26