FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
URADI SAM

Koja su esencijalna ulja najbolja za čišćenje i dezinfekciju

Lako je napraviti sprej za dezinfekciju s esencijalnim uljima, a bit će, naravno, potreban i alkohol, koji je vrlo učinkovito sredstvo za dezinficiranje ruku i površina.

Esencijalna ulja velik su saveznik u prirodnom čišćenju kućanstva. Ne samo što ugodno mirišu, nego imaju i antimikrobna svojstva koja pomažu u čišćenju i dezinfekciji. Antimikrobni sastojci u esencijalnim uljima su, primjerice, fenoli, terpeni, aldehidi... Neka ulja mogu čak inhibirati rast bakterija ili uništiti stanice bakterija, a mnoga imaju protugljivična svojstva.

Sljedeća tri izdvajaju se kao najbolja u čišćenju i dezinficiranju.


● Esencijalno ulje limuna ima antibakterijsko djelovanje i stimulirajući, energizirajući miris. Odlično odmašćuje, pa je prikladno i za uklanjanje masnih mrlja s odjeće, a vrlo učinkovito uklanja tragove etiketa i naljepnica. Zbog ugodnog mirisa mnogi ga dodaju kućnim sredstvima za čišćenje.


● Esencijalno ulje paprene metvice djeluje antibakterijski i protugljivično, uz to osvježavajuće miriši. Upotrebljava se kao pomoć kod dezinfekcije kuhinja i kupaonica. Smatra se da odbija ose, paukove i miševe, pa se preporučuje na mjesta na kojima se pojavljuju staviti pamučne vatice nakapane ovim esencijalnim uljem. Ulje treba dodavati svakih nekoliko dana.


● Esencijalno ulje čajevca djeluje antimikrobno i antivirusno te se upotrebljava u kućnim sredstvima za dezinfekciju. Moćno je i njegovo protugljivično djelovanje te se koristi protiv plijesni, ali i za uklanjanje neugodnih mirisa. Primjerice, ustajali miris odjeće uklonit ćete ako deterdžentu za pranje dodate ulje čajevca.


ŠTO VAM JE POTREBNO

Lako je napraviti sprej za dezinfekciju s esencijalnim uljima, a bit će, naravno, potreban i alkohol, koji je vrlo učinkovito sredstvo za dezinficiranje ruku i površina. Trebat će vam 100 ml alkohola (70-postotnog), 30 kapi esencijalnog ulja (po deset kapi esencijalnog ulja limuna, čajevca i lavande) i čista bočica s raspršivačem. Ulijte sastojke u bočicu i dobro protresite da se potpuno spoje. Alkohol je ovdje ujedno i konzervans. Ovo je sredstvo odlično za dezinfekciju površina. Poprskajte ih, obrišite čistom krpom i ostavite da se osuše. U vrijeme koronavirusne pandemije ovakvo se sredstvo preporučuje za dezinfekciju predmeta kupljenih u trgovinama prije pohranjivanja ili upotrebe. Odlično je i za čišćenje torbi i vrećica koje višekratno koristite za kupnju. Alkohol je zapaljiv, pa sprej koristite u prozračenim prostorima i na malim površinama. Produljena i ponavljana upotreba može promijeniti boju na nekim gumenim i plastičnim predmetima, takvi predmeti mogu otvrdnuti ili puknuti. Neka esencijalna ulja, među njima i ulja paprene metvice i čajevca, mogu biti otrovna za pse i mačke. Stoga ih u blizini ljubimaca upotrebljavajte s oprezom i dobro pazite da ih mačka ili pas ne progutaju.

Linker
19. travanj 2024 06:39