FOTOGRAFIJE: CRVENI NOSOVI
Živim.hr
Živim.hr
donose radost

Klaunovidoktori u svakome pronalaze iskrenu trunku sreće, a teške misli i brige preusmjeravaju na put smijeha

14. travanj 2022.
Bilo da se radi o bolesnom djetetu i zabrinutim roditeljima, starijima u domovima ili svima onima kojima je život odredio neki drugi, teži put, klaun će u svakome pronaći iskrenu trunku sreće i vratiti osmijeh na lice. Osmijeh koji budi nadu i hrabrost u svakome od nas

Kroz svoj dugogodišnji rad CRVENI NOSOVI klaunovidoktori susreli su se s različitim situacijama u kojima su najpotrebnije od svega bili radost, osmijeh i optimizam. Kroz humor i igru klaun svojom pojavom stvara upravo takvo okruženje. Svojim trikovima briše suze djeteta i zabrinutost roditelja, a pjesmom uveseljava starije i nemoćne. Teške misli i brige preusmjerava na put smijeha i veselja.

image
FOTOGRAFIJE: CRVENI NOSOVI

To pokazuju i mnogobrojne priče roditelja i djece s kojima se klaunovidoktori susreću.

- Od kada ste ušetali na odjel sve je bilo puno veselije i šarenije. Kad ste bili uz nas djecu, svaki je strah prošao. Svojim prisustvom udaljili ste me od moje trenutačne situacije i bolesti. U bolnici samo čuješ svoju dijagnozu i pričaš o svojim simptomima, a onda, kada dođu klaunovi, jednostavno kao da se sve to izbriše iz glave i zaboraviš na te trenutke. Danas nakon pet godina ne postoje riječi kojima bi mogla dočarati niti opisati koliko ste mi u tom trenutku značili - opisala je djevojka Sanja, koja se prije nekoliko godina u jednoj bolnici susrela s klaundoktorima.

Osim redovitih programa, posjeta djeci na liječenju te starijih i nemoćnih u domovima, klaunovidoktori provode i posebne programe. Jedan od njih je i Local Emergency Smile. Njime donose radost i pružaju psiho-socijalnu pomoć ljudima koji se nalaze u teškim i kriznim situacijama

U sklopu programa za krizne situacije proputovali su Hrvatsku i donijeli olakšanje ljudima kad im je to bilo najpotrebnije:

  • 2022. djeca i obitelji koji su morali napustiti svoje domove u Ukrajini
  • 2021. osobe pogođene potresom na području Sisačko - moslavačke županije
  • 2016. osobe smještene u hotelu Porin uslijed izbjegličkih kriza
  • 2015. osobe smještene u izbjegličkim kampovima u Opatovcu i Slavonskom Brodu
  • 2014. osobe zahvaćene poplavom u Hrvatskoj

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori u suradnji s Crvenim križom u ovih mjesec dana posjetili su djecu i njihove majke iz Ukrajine koji su smješteni u Motelu Plitvice, Hostelu Rakitje, Kraljevici i Osijeku.

image
FOTOGRAFIJE: CRVENI NOSOVI
image
FOTOGRAFIJE: CRVENI NOSOVI

Upravo zahvaljujući podršci svojih donatora, svakodnevno donose osmijehe i bude radost na mjestima gdje je najpotrebnija.

- Klaundoktori su apsolutno uspjeli u svojoj nakani. Učinili su i više od toga, oraspoložili su čak i nas odrasle, promijenili nam temu razgovora i stvorili lijepu uspomenu na ne tako lijepe dane. Čuti iskreni dječji smijeh, vidjeti radost na netom prestrašenim licima bio je neprocjenjiv osjećaj. Klaunovi su na nekoliko trenutaka uspjeli promijeniti stvari nabolje, kao što to uvijek i čine. Naizgled nebitno postalo je prijeko potrebno, smijeh i humor koji nas osnažuju u teškoj situaciji - rekla je donatorica Kristina.

Teme
Linker
08. veljača 2023 08:06