FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ne propustite

Kinoteka: Tjedan ljubavi u programu "Raspoloženi za ljubav"

Zagrebačko kino Kinoteka od ponedjeljka, 14. veljače donosi program s iznimnim ljubavnim filmskim pričama koje su obilježile povijest filma

"Dan zaljubljenih u Kinoteci postat će tjedan ljubavi, a tim povodom na velikome platnu prikazuje se nekoliko kultnih ljubavnih priča: 'Betty Blue' Jean-Jacquesa Beineixa, 'Perdita Durango' Alexa de la Iglesije te 'Raspoložene za ljubav' i 'Sretni zajedno' čarobnjaka pokretnih slika Wonga Kar-waija", najavljeno je.

"Betty Blue" (1986), danas već klasik francuskog redatelja Jean-Jacquesa Beineixa, govori o turbulentnoj ljubavi pisca Zorga i impulzivne Betty.

Inspirirana romanom "37,2 ujutro" Philippea Djiana, Beineixova Betty Blue svojim je zavodljivim koktelom melodrame, studije karaktera i erotike redizajnirala koncept lude ljubavi u ključu osamdesetih, a karizmatičnu Beatrice Dalle prometnula je u međunarodnu zvijezdu, podsjeća se u najavi.

Kao posveta nedavno preminulom Beineixu u Kinoteci se prikazuje rijetko viđena restaurirana redateljska verzija te nezaboravne romanse.

U programu su i filmovi Wonga Kar-waija, hongkoškog autora čiji je opus svojevrsni sinonim za melankolične ljubavi. Prikazat će se "Sretni zajedno" (1997), strastvena i kranje dirljiva priča o dva mladića zapletena u začarani krug spajanja i prekida, u kojem su naslovne uloge maestralno odigrali dvije superzvijezde Hong Konga: Tony Leung Chiu Wai i Leslie Cheung.

Film je Wongu donio nagradu za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu, a uz nezaboravne vizuale i glazbu, kritika je posebno pohvalila političku dimenziju priče, uzmemo li u obzir nesigurnost s kojom se suočila hongkoška LGBT zajednica prilikom vraćanja te zemlje Kini u godini kada je film i nastao.

Drugi Wongov naslov na repertoaru je "Raspoloženi za ljubav" (2000), melodrama o neuzvraćenim osjećajima, premijerno prikazana u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyler posebno priznanje kao direktor fotografije.

Film se često nalazi na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan, napominju iz "Kinoteke".

Dodaju kako je za one koji nisu od razgovora o osjećajima tu i alternativni naslov, akcijom i humorom nabijena eksploatacijska krimi komedija "Perdita Durango" (1997) baskijskog redatelja Alexa de la Iglesije.

Priča o paru kriminalaca upletenih u potjeru koja uključuje otmicu, krijumčarenje fetusa i prinošenje ljudskih žrtava dio je serijala o Sailoru i Luli, junaka kultnoga filma Davida Lyncha "Divlji u srcu" proizašlima iz pera američkog pisca Barryja Gifforda, inače i ko-autora scenarija Perdite Durango.

- Rezultat je film koje je razuzdan i neukrotiv poput svojih junaka: nabrijana ljubavna priča u petoj brzini, nasilna, seksi i krajnje politički nekorektna, s nadahnutim nastupima Rosie Perez i Javiera Bardema u glavnim ulogama - kažu iz Kinoteke.

Ostatak programa također slavi ljubav u svim njezinim inačicama, u kino stiže "Konačna sloboda" Sebastiana Meisea, epska ljubavna priča koja se odvija iza zatvorskih rešetaka, nagrađen na Filmskom festivalu u Cannesu, a osvojio je i Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb film festivalu.

Od ostalih ljubavnih priča na repertoaru su za Oscara nominirani "Najgora osobu na svijetu" Joachima Triera i "Licorice pizza" Paula Thomasa Andersona, dok se roditeljskom ljubavi bave "Paralelne majke" Pedra Almodóvara i Janje Valdimara Jóhanssona.

Linker
25. travanj 2024 12:06