Sretan Majčin dan

Kako smo u djetinjstvo vratili naše četiri celebrity mame

13. svibanj 2018.
Ana Vilenica, Doris Pinčić Rogoznica, Marijana Batinić i Nives Celzijus otkrile su nam koje su nepodopštine u djetinjstvu priuštile svojim mamama, ali i kojom su im nježnom gestom znale izmamiti osmijeh, ali i suzu u oku.

Mame, naše superjunakinje koje su u svakom trenutku uz nas, čija je topla riječ utjehe najveće bogatstvo i koje nas jednim osmijehom, barem na tren, uspiju udaljiti od svih briga i problema. I danas je njihov dan. Iako bismo im svakodnevno trebali iskazivati ljubav, iskoristite Majčin dan te im pokažite kako mislite na njih. Samo je jedna mama…

Povodom Majčinog dana, četiri celebrity mame Ana Vilenica, Marijana Batinić, Doris Pinčić Rogoznica i Nives Celzijus otkrile su nam kojom su gestom raznježile svoje majke, koje su im nepodopštine priuštile, ali i kojih su se bapskih priča naslušale u trudnoći.

Koje ste nepodopštine u djetinjstvu priuštile svojim mamama, a kojom ste ih gestom 'rastopili'?

Ana Vilenica: Bila sam baš mamina maza. Sjećam se kako bih joj po obližnjoj šumi brala ljubičice na proljeće i iznenadila je uvijek buketom cvijeća. To mi je bio baš gušt. Jednom sam kao dijete i član literarne grupe napisala i jednu jako lijepu pjesmu za mamu. Vjerujem da joj je to bilo drago. A sto se nepodopština tiče. Pa sad kad gledam unazad mislim da sam ja bila poprilično poslušno dijete. Možda bi na ovo pitanje znala odgovor moja mama. Jer naravno kad gledate sebe unazad čini vam se uvijek da je sve bilo bajno i da ste sve radili baš kako treba. Ali vjerujem da sam ih znala izluditi. Kad bih npr. zapilila da mi nešto kupe. Mislim da sam ih morala izluđivati kad bih nešto stvarno jako željela. I nisam htjela jesti nikako. Jednom sam bolonjez bacila kroz balkon i uvjerila tatu da sam sve pojela. A onda je pozvonio susjed čija se roba sušila na štriku. Živio je ispod nas.

Marijana Batinić: Nas odnos je prošao sve faze... Dok nisam krenula u srednju školu, mamu koja se vraćala s posla često sam znala dočekati pred kućom sa srebrnim pladnjem na kojem bi bila čaša soka, keksi ili svježe ubrano cvijeće...a kuća bi mi blistala.

Ne pretjerujem, baš sam je dočekivala kao kraljicu, cijelu osnovnu školu. Ali zato sam u srednjoj bila jeziva... neuredna, buntovna, svadljiva, nikako nismo mogle pronaći zajednički jezik i godinama smo se prepirale oko svake teme.

Tek danas sam u potpunosti svjesna koliko mi mama znači, zahvalna sam joj za sve žrtve u životu, pogotovo sad kad imam svoje dijete. I danas kad me nešto zaboli, prvo na koga pomislim je ona, prvo se njoj obratim, ona zove svako jutro, svaku večer… Jedna je mama…

Doris Pinčić Rogoznica: Bila sam izrazito brbljava djevojčica, da ne kažem lajava (tko bi mogao pretpostaviti :)) pa sam mamu postavljanjem neugodnih pitanja u javnosti često sramotila, ali istovremeno i često raznježila.

Nives Celzijus: Kao klinka sam voljela paradirati u maminoj odjeći i hrpu stvari sam joj uništila prekrajajući ih dok ne vidi. S druge strane već kao dijete sam voljela raditi pa bih je svaki petak iznenadila tako što bih potpuno spremila cijelu kuću i skuhala joj fini ručak.

Kojih ste se bapskih priča i savjeta naslušali u trudnoći (ali i nakon nje)?

Ana Vilenica: Ma nisam ja slušala toliko bapske priče. Ali sve što sam brijala u trudnoći pokazalo se krivo. Dakle meni je stanje trudnoće tako lijepo prošlo, ja sam što se mene tiče mogla biti trudna dok sam živa. Ali npr. vjerovala sam, baš zato što nisam imala baš nikakvih problema (već sam u drugom stanju plutala malo iznad zemlje) da će moje dijete biti mirno, premirno. O kakva pogreška. Kad sam rodila dogodila mi se bapska i to ni pet ni šest nego od medicinske sestre u bolnici koja mi je objasnila da moje dijete ima pravo jesti svakih pola sata.

Ona vjerojatno nije znala da je naletjela na totalno izbezumljenu štrebericu koja si je navijala sat svakih pola sata da bi nahranila dijete. Već drugi dan sam čula da me zovu: 'Ona Koja Stalno Doji'.

Bespovratno sam uništila san svom djetetu, a mislim da se medicinskoj sestri još jako dugo vremena žešće štucalo jer sam je se često sjetila kad bih probdjela još jednu noć. Kakva glupost. Kasnije su mi rekli da se prvih dana djetetu čisti trbuh od plodne vode i da je čak prirodno da dijete i ne jede toliko.

Marijana Batinić: Ma svi nešto pametuju, čak sam i samu sebe uhvatila kako trudnicama dijelim savjete koje me nisu tražile...

Doris Pinčić Rogoznica: Svakojakih ali naučila sam ih filtrirati. Nisu naše babe baš toliko lude koliko mi mislimo. Mene je babin savjet da stavljam kupus i mast na upaljene dojke - doslovno spasio.

Nives Celzijus: Nisam baš slušala bapske priče, uglavnom sam sve radila prema vlastitom osjećaju i naputku doktora. Jedino čega sam se odmah nakon poroda uhvatila, po savjetu 'baba' je steznik. Zaista nisam htjela riskirati da mi sav taj višak kože ostane van kontrole.

Foto: Boris Kovačev, Darko Tomas, Sandra Šimunović, Neja Markičević/Hanza Media
Ana Vilenica, Doris Pinčić Rogoznica, Marijana Batinić i Nives Celzijus o majčinstvu, djetinjstvu, bapskim pričama...

Kakvom odgoju težite i koliko se ono razlikuje od onoga kako su vas odgojili?

Ana Vilenica: Iako sam prvo brijala na te new age pristupe, vrlo brzo se pokazalo da ako mi dijete nema strukturu, red i jasno određena pravila ode sve u klinac. Ne treba biti puno pravila ali moraju biti jasna. Inzistiram na komunikaciji, možda baš zato što se u mojoj primarnoj obitelji nije previše komuniciralo. Razgovaramo o svemu, često i o osjećajima. Volim Dujmu dati osjećaj slobode i nadam se da ću mu usaditi vjeru u sebe. Izbjegavam uspoređivanje. To je još jedna stvar koju su npr. moji roditelji koristili. Mislim da to nikako nije dobro za samopouzdanje djeteta.

Marijana Batinić: Ne razlikuje se previše način na koji odgajam Enu od odgoja mojih roditelja. Trudim se da malo više pripremim dijete da bude spremno na promjene koje život nosi. Ono sto želim usaditi djetetu je tolerancija, empatija, ali i samopouzdanje. I najvažnije, a ujedno i najteže, želim odgojiti sretno dijete otvoreno prema životu, bez nepotrebnih strahova, fobija.

Doris Pinčić Rogoznica: Moji roditelji su dali sve od sebe za nas troje i zahvalna sam im na tome. Težim tome da svaki dan damo sve od sebe da djeci pokažemo koliko ih volimo, mislim da je to najvažnije od svega…

Nives Celzijus: Zadovoljna sam načinom na koji sam odgajana i ne bih puno mijenjala. Mama mi je uz sve ostalo uvijek bila i najbolji prijatelj. Nadam se da ću takav odnos imati i sa svojom djecom.

Jedino što se ja, u odnosu na svoju mamu, trudim manje tlačiti klince sa školom iako redovno zajedno učimo i kontroliramo zadaće. Mama je što se škole tiče uvijek bila jako stroga i bilo me frka doći kući s ocjenom manjom od petice. Ja se nastojim ne opterećivati toliko ocjenama.

Nedavno smo imali priliku vidjeti Kate Middleton koja je samo 2 sata nakon poroda, neodoljivo svježa, izašla pred fotografe i to još sređena od glave do pete… Koliko je to slično vašem iskustvu?

Ana Vilenica: Pa svaka joj čast. Ja sam zamišljala da je ona vjerojatno prodefilirala u najboljem izdanju tih par metara do auta, a u autu ju je vjerojatno čekala boca s kisikom J Ili je jednostavno rođena da rađa pa joj to ide tako glatko. Ja sam isto tako izašla sva divna i krasna, ali nakon dva dana. Vjerujte mi, samo sam tako izgledala, mjesec dana nakon poroda nisam mogla sjesti normalno, grudi su narasle i u svakom drugom kontekstu to je krasna promjena, ali ne i kad imaš osjećaj da će eksplodirati svaki tren i da su strano tijelo na tvom.

Marijana Batinić: Pa ja sam se s guštom sredila za izlazak iz bolnice, čak sam i šešir nabacila. S obzirom na to da sam mjesec dana prije poroda provela u bolničkom krevetu, poklonila sam sebi i frizuru i make up i štikle. Jedva sam hodala u njima…

Doris Pinčić Rogoznica: Nakon poroda sam se jako brzo oporavila i bila k'o nova. Kako bi rekla moja baba - na mlado je :) Kate sigurno ima tim ljudi koji joj pomaže u svemu tome, ali svejedno mislim da ne treba stvarati pritisak na žene… Kad će smršaviti nakon poroda, kad će se udebljati, kad će u traperice, kad će u štikle.. Svatko ima svoj tempo, relax.

Nives Celzijus: Izašla sam pred fotografe masne kose i bez šminke. Ali osjećala sam se predivno jer sam bila bar 10 kilograma lakša :) Svaka čast ženama koje imaju volje i snage sređivati se u takvim trenucima.

Teme
Linker
05. kolovoz 2022 07:58