Nikako se ne upuštajte u sortiranje odjeće, papira i na primjer igračaka odjednom.
 Foto: Istock
Kamo sa stvarima

Kako se jednostavno riješiti stvari koje vam više ne trebaju?

Koliko ste se puta pokušali riješiti nepotrebnih stvari iz svog stambenog ili radnog prostora da biste na kraju završili s istim hrpama samo u drugim prostorijama?

Da biste se temeljito i bez odustajanja obračunali s viškovima u svojim ormarima i ladicama, potreban vam je jednostavan plan kojeg ćete se lako pridržavati.

Za uspješno raščišćavanje i uvođenje reda u stambeni ili radni prostor potrebno je učiniti sljedeće:

1. ODVOJITE VRIJEME SAMO ZA OVAJ ZADATAK

Sortiranje i odlučivanje što ćete zadržati, a što ne, zahtijeva vaše vrijeme i usredotočenost. Zato je važno da se tom poslu posvetite bez distrakcija i prekidanja. Unesite u svoj kalendar točan dan, dio dana ili ako je nužno i cijeli vikend kada ćete se baviti samo ovim poslom.

Upisujući ovu obavezu u planer izbjegavate mogućnost da se neka druga obaveza nametne kao važnija baš u tom terminu.

2. ODREDITE TOČNO KOJE VRSTE STVARI ĆETE RAŠČIŠĆAVATI

Nikako se ne upuštajte u sortiranje odjeće, papira i na primjer igračaka odjednom.

Bavite se jednom kategorijom dok ju u potpunosti ne riješite i tek nakon toga prijeđite na iduću. Tako ćete zadržati fokus i brže završiti posao.

3. ISPLANIRAJTE KAMO I KADA ĆETE ODNIJETI IZDVOJENE VIŠKOVE

Ako u trenutku sortiranja nemate jasan plan kamo i kada ćete odnijeti izdvojene stvari, desit će vam se da će vreće i kutije stajati po kući ili garaži čekajući da smislite kamo s njima.

Kamo ćete ih odnijeti ovisi o vrsti i očuvanosti stvari. Kada ćete ih točno odnijeti ovisi pak o rasporedu vaših ostalih obaveza i u tome će vam opet pomoći planer.

Evo kamo možete odnijeti najčešće kategorije nepotrebnih stvari:

  • Tekstil, obuća, igračke - ovisno o tome u kakvom su stanju ove stvari, možete ih proslijediti prijateljima ili široj obitelji, prodati ili donirati (crkve, azili, humanitarne udruge, online grupe za razmjenu stvari).
  • Novine, časopisi i ostali papir - tu je stvar najjednostavnija jer sve što više ne trebate ide ravno u spremnike za stari papir.
  • Knjige - ovisno o vrsti i stanju knjiga opcije su vam knjižnice, domovi umirovljenika, vrtići, antikvarijati te online prodaja.
  • Tehnička roba - ispravne uređaje možete prodati ili donirati, a neispravne zbrinuti u za to odgovarajućim centrima od kojih neki pružaju i uslugu preuzimanja na vašoj adresi.

4. PRIPREMITE ODGOVARAJUĆE KUTIJE ILI VREĆE

Ovisno o tome kamo ste isplanirali odnijeti izdvojene stvari, pripremite i odgovarajuće vrste kutija ili vreća. Na svaku napišite kamo točno ide i po mogućnosti ju odmah odnesite na lokaciju ili barem u automobil.

Pazite da knjige odvajate u manje kutije koje ne bi bile preteške za nošenje.

Linker
16. travanj 2024 00:02