SHUTTERSTOCK
Koristan alat

Kako postići bolje rezultate te se povezati s kolegama i šefom? Stručnjakinja otkrila moćnu frazu koju tako rijetko koristimo

Vrijedan resurs kojim ćete postići željene rezultate i usput izgraditi bolje odnose

Riječi su moćan alat kojim možemo unaprijediti ali i unazaditi našu komunikaciju. U svakodnevnom govoru koristimo duboko usađene fraze koje mogu potkopati našu vjerodostojnost i sposobnost komunikacije. Suprotno tome, postoje i riječi koje otvaraju vrata boljoj komunikaciji. „Reci mi” - fraza koju je počela koristiti trenerica pregovaranja i profesorica Alexandra Carter, dovela ju je do zapanjujućih informacija.

image
SHUTTERSTOCK

Snažna fraza

Carter je koristila ovu frazu u situacijama posredovanja i pregovora s ciljem saznavanja potreba, želja i stavova uključenih strana. Kad je rekla: "Recite mi što trebate" ili "Recite mi više o problemu", dobila je snažne odgovore koji su dali su dublji uvid u ono što doista stranke misle te koji su im prioriteti.

Budući da joj je ovo iskustvo pomoglo, počela koristiti izraz i u drugim područjima svog života - u razgovoru sa svojim šefovima i kolegama kako bi saznala više o njihovim potrebama na radnom mjestu. Sva sakupljena iskustva pomogla su joj kasnije u pisanju knjige - Tražite više: 10 pitanja za pregovaranje o bilo čemu.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto su riječi "Recite mi" tako moćne

U svakodnevnoj komunikaciji korištenje pravih riječi možemo usporediti s efektom bacanja velike mreže u vodu i uočavati koliko se riba ulovilo. Kada svom sugovorniku uputite riječi "Recite mi što mislite u čemu je problem?", druga osoba može slobodno podijeliti svoje stavove i tako dovesti komunikaciju na novu razinu.

Postavljajući prava pitanja osobi s kojom pregovarate postižete mnogo veću vrijednost nego što ćete ju dobiti ako s njom raspravljate. Štoviše, obje strane će izaći kao pobjednice što je važnije od jednog usputnog „da" ili nezainteresiranog rukovanja.

„Recite mi” je više od puke upute. Gotovo prisiljava drugu osobu da vam se otvori i osigura konstruktivne informacije. A to vam daje najbolji mogući uvid u izazove s kojima se suočavate.

Linker
29. travanj 2024 07:43