KAKO POBIJEDITI STRES

Iako se psovanje obično doživljava kao znak lošeg odgoja ili nedostatnog obrazovanja i sposobnosti izražavanja, ono ne mora biti isključivo loše

Kako pobijediti stres

Nova znanstvena istraživanja pokazala su da psovanje može biti dobro za zdravlje, odnosno da psovke mogu imati važnu ulogu u olakšavanju bola.

U studiji, objavljenoj u novom broju časopisa NeuroReport, psiholozi su mjerili koliko dugo studenti mogu izdržati s rukama uronjenim u ledenu vodu. Tijekom testiranja rekli su ispitanicima da psuju po vlastitom izboru, odnosno da ponavljaju neutralne riječi. Rezultati su pokazali da su studenti, kada su psovali uspjeli izdržati čak 40 posto duže.

Iako se psovanje obično doživljava kao znak lošeg odgoja ili nedostatnog obrazovanja i sposobnosti izražavanja, ovi rezultati otkrivaju kako ono ne mora biti isključivo loše.

„Psovanje je toliko uobičajena reakcija na bol da mora postojati neki temeljni razlog zbog kojeg to činimo“, rekao je voditelj studije psiholog Richard Stephens sa Sveučilišta Keele u Velikoj Britaniji.

Na koji način psovanje olakšava bol još nije u potpunosti razjašnjeno, međutim, znanstvenici vjeruju kako je u taj proces uključena emocionalna mreža u mozgu. Ranija istraživanja pokazala su kako, za razliku od uobičajenog govora, koji koristi nekoliko milimetara površinskog dijela lijeve polutke mozga, psovke aktiviraju evolucijski starije strukture u dubljim dijelovima desne polutke.

Jedna od tih struktura je i tzv. amigdala, skupina živčanih stanica u obliku badema, čija je aktivnost često popraćena ubrzanjem otkucaja srca i manjom osjetljivošću na bol. Novo istraživanje pokazalo je da je studentima koji su psovali srce brže kucalo, što je znak da se aktivirala amigdala.

Neki stručnjaci vjeruju da je ovaj proces sličan odgovorima životinja na iznenadnu bol koja kod njih izaziva burne i glasne reakcije kojima se pripremaju na obranu i zastrašuju mogućeg napadača.

Psiholog Timothy Jay, koji istražuje psovke već 35 godina, kaže kako su one više od obične agresije. „One nam omogućuju da oslobodimo, odnosno izrazimo ljutnju, zadovoljstvo, iznenađenje i sreću. One su poput automobilske trube; njima možemo obaviti mnoge stvari, a ugrađene su u naš organizam“, rekao je Joy.

Ipak stručnjaci ističu da psovke s čestom uporabom gube svoju emocionalnu snagu. Stoga preporučuju da ih štedimo za situacije u kojima su nužne.

Kako pobijediti stres

Linker
26. travanj 2024 15:49