FOTOGRAFIJE: Unsplash
Živim.hr
Živim.hr
ZANIMLJIVO

Kako nazvati kućnog ljubimca: Što kažu treneri i lingvisti?

23. veljača 2021.
Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci

Kako ćete nazvati novog kućnog ljubimca vaša je stvar jer propisi o tome ne postoje i nema matičnog ureda koji će vas pokušati urazumiti. No kako pronaći pravo ime i kako naučiti ljubimca da ga prepozna?

Štenci s pedigreom obično dolaze sa službenim imenom koji se sastoji od dva dijela. Svi štenci u leglu dobivaju osobno ime koje obično počinje istim slovom, a drugi dio je oznaka uzgajivačnice, nešto poput prezimena. 

No imena u dokumentima najčešće nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu.

"To su često lijepa imena koja dobro odzvanjaju", kaže Petra Caspelherr iz Njemačkog saveza uzgajivača pasa (VDH), "ali im rijetko ostanu kao prava imena".

Njezin australski ovčar, primjerice, službeno se zove "Crno srce rijeke Nushagak", ali ga ona zove Gufi. 


Dva sloga 

Kupci mogu sami izabrati ime za ljubimca. "Treba bi biti jednostavno da ga se što lakše dozove, ali istodobno razumljivo psu", kaže Petra Caspelherr. Ona savjetuje imena s dva sloga jer su prepoznatljiva i mogu se brže izgovoriti od onih s tri ili četiri sloga. 

Psa ne bi trebalo zbunjivati imenom koje bi moglo zvučati slično imenu člana obitelji ili drugog ljubimca. 

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci. 

"Svaka životinja može naučiti slušati, čuti i prepoznati svoje ime", rekla je veterinarka Barbara Schoening iz Hamburga. 

Ističe kako je važno da se životinja navikne na svoje ime i preporučuje da se životinja mazi dok joj se ono ponavlja. S pticama će u tome pomoći poslastica. 

Ako ljubimac osjeti da je situacija u kojoj mu se ponavlja ime ugodna, on će to povezati s nečim pozitivnim i brzo shvatiti. 


IZVOR: HINA

Linker
23. veljača 2021 12:39