SHUTTERSTOCK
mini vodič

Kako ljeti pravilno čuvati lijekove?

Nosite li na odmor kutiju s lijekovima ili više njih, morate voditi računa ne samo o datumu isteka valjanosti lijeka nego i o temperaturi

Toplinski valovi s ekstremnim temperaturama utječu na sve, pa tako i na lijekove koji se mogu pokvariti prije navedenog roka isteka valjanosti, izgubiti učinkovitost ili pak izazvati neželjene nuspojave.

Nosite li na odmor kutiju s lijekovima ili više njih, morate voditi računa ne samo o datumu isteka valjanosti lijeka nego i o temperaturi na kojoj ćete lijek čuvati tijekom putovanja i odmora, a ona ne bi smjela biti viša od 25 stupnjeva.


Koji se najčešće kvare

Podložniji su kvarenju lijekovi za epilepsiju, protiv zgrušavanja krvi i oni protiv povišenog krvnog tlaka, dok se lijekovi za dijabetes, poput inzulina, moraju držati u hladnjaku.

Stoga je vrlo važno lijekove nikada ne nositi u torbi na plažu niti ih ostavljati u autu na suncu, već ih držati kod kuće, u hotelu ili apartmanu gdje su temperature prihvatljivije.

Čak i tada prije uzimanja lijeka provjerite je li došlo do promjene boje ili konzistencije i u tom slučaju ga obavezno bacite i nabavite novi. Oprez je potreban i s kućnim testovima, poput testova za trudnoću, ovulaciju, glikemiju ili covid koji su općenito vrlo osjetljivi na toplinu i vlagu. Kad je riječ o lijekovima u spreju, poput onih za astmu, poželjno je da se nose u termo torbama ili vrećicama. U svakom slučaju ljeti je uvijek bolji izbor lijek u obliku tableta ili pilula jer su manje osjetljivi na temperature nego formulacije u obliku tekućine.


I JOŠ JEDAN SAVJET: poseban problem su UV zrake koje kod osoba koje uzimaju kortizonske lijekove, nesteroidne protuupalne lijekove, antibiotike ili hormonalnu terapiju mogu uzrokovati pojavu dermatitisa i ekcema ili mrlja na koži. U tom slučaju kožu treba zaštititi proizvodom s najvišim zaštitnim faktorom.

Linker
17. travanj 2024 12:18