SHUTTERSTOCK
moćni lijekovi

Kako je sreća povezana s imunitetom?

Smijeh umanjuje stres, dobar je za žile i srce, ispunjava nas energijom, kad smo dobro raspoloženi, i fizički se osjećamo bolje

Složene interakcije između imunosnog sustava i središnjeg živčanog sustava intenzivno su se proučavale vezano uz shizofreniju i depresiju, ali još nisu u potpunosti razjašnjeni mehanizmi kojima pozitivna stanja, za razliku od negativnih, djeluju na mozak i kako je to povezano s imunosnim sustavom.

No, znamo da su emocije uključene u početak i napredovanje raka, HIV-a, kardiovaskularnih bolesti i autoimunih poremećaja. Speciični iziološki odgovori izazvani ugodnim podražajima nedavno su istraženi na imunosnom i endokrinom sustavu koji su praćeni kada su ispitanicima predstavljeni ugodni podražaji poput mirisa i emocionalnih slika.


Poticaj za sreću

Rezultati su pokazali da su povećanje sekretornog imunoglobulina A i smanjenje kortizola slinovnice potaknuti ugodnim emocijama. Dr. Mark Holder, koji vodi istraživački tim na Sveučilištu British Columbia posvećen razumijevanju i jačanju sreće, kaže kako nema nimalo sumnje da su smijeh i sreća moćni lijekovi.

- Sreća ima impresivne medicinske koristi, a one uključuju poboljšanje imunosnog sustava. Na primjer, kada su sudionici u studiji bili izloženi rinovirusu, razboljeli su se, ali zanimljivo otkriće odnosilo se na sudionike kojima su istraživači povećali razinu sreće netom prije izlaganja virusu. Istraživači su to učinili na jednostavne načine, na primjer prikazivanjem šaljivih videa. Oni koji su dobili poticaj za sreću imali su manju vjerojatnost da će se prehladiti od onih kojima razina sreće nije porasla. A ako su se ipak prehladili, sretniji sudionici izvijestili su da su simptomi manje teški. Studija je ponovljena s virusom gripe i dobiveni su jednaki rezultati. Sudionici koji su prvo dobili poticaj sreće bili su otporniji na virus gripe - rekao je dr. Holder za Psychology Today.


Kako djeluje smijeh

  • Dobra je vježba za brojne mišiće, povećava razinu kisika u plućima i potiče izbacivanje ugljikova dioksida.
  • Bolje disanje pomaže i snižavanju razine kolesterola u krvi.
  • Izaziva abdominalnu gimnastiku koja pospješuje rad crijeva i pomaže protiv zatvora.
  • Djeluje poput antidepresiva i pomaže ublažavanju napetosti.
  • Djeluje opuštajuće i za tijelo i za psihu.
  • Upravo zbog opuštajućeg djelovanja i ublažavanja stresa pomaže u borbi protiv nesanice.
Linker
25. travanj 2024 23:47