FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
emocionalni vampiri

Kako izaći na kraj s ljudima koji vam gotovo svakodnevno crpe energiju

Osjetite li da odnos s osobom koja vam crpi energiju ima vrlo negativan utjecaj na vaše psihičko zdravlje, možda bi bila dobra ideja da tu osobu jednostavno izbacite iz svog života

Postoji li u vašem životu netko tko se uvijek žali, uvijek ima probleme i treba vašu pomoć i utjehu bez da ikada išta ponudi zauzvrat? Vrlo vjerojatno se radi o osobi koja emocionalno iscrpljuje. Vjerojatnost je još veća ako se nakon razgovora s njom osjećate iscrpljeno. To nije u redu i trebate nešto promijeniti u takvom odnosu kako biste sačuvali svoje psihičko i fizičko zdravlje.


Nemojte nuditi rješenja

Kad vam se netko obrati sa svojim problemima, nemojte ih pokušavati riješiti. Ono što možete učiniti jest dati osobi emocionalnu podršku, no ne morate glumiti terapeuta ili roditelja koji će umjesto nje rješavati probleme. Odgovornost prepustite osobi samoj i potaknite je da sama donosi odluke jer samo ona može znati što je za nju najbolje.


Predložite stručnu pomoć

Ako se netko stalno žali na svoj život, uvijek je nesretan zbog nečega i čini se da tome nema kraja, to može biti znak da je toj osobi potrebna stručna psihološka pomoć. Vi joj možete kratkoročno pružiti emocionalnu potporu, ali to neće riješiti uzrok njezinih problema koji mogu biti povezani s nekim psihološkim poremećajima.


Ograničite kontakte

Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite s osobama koje smatrate emocionalno iscrpljujućim. Na primjer, možete ne odgovoriti na njihove poruke ako vam ih šalju rano ujutro, kasno noću ili tijekom vikenda. Ako vam se obrate oči u oči, odmah im recite da nemate mnogo vremena i da žurite. To vas neće učiniti lošom osobom ili lošim prijateljem, već ćete samo početi više cijeniti svoje vrijeme i energiju koje biste mogli kvalitetnije utrošiti negdje drugdje.


Postavite granice

Osobe koje crpe tuđu energiju često ne razumiju granice. Mogu s vama razgovarati o temama koje vama nisu ugodne, pojaviti se nenajavljeno na vašim vratima ili vas zvati na telefon da vam se požale zbog svojih problema dok ste vi na radnom mjestu. Ovisno o tome koliko ste bliski s takvom osobom i koliko energije ste spremni na nju potrošiti, objasnite joj koje su vaše granice. Ne morate biti ljuti ni agresivni, ali budite odlučni kako bi osoba shvatila da zaista mislite ozbiljno.


Razmislite o udaljavanju od takve osobe

Osjetite li da odnos s osobom koja vam crpi energiju ima vrlo negativan utjecaj na vaše psihičko zdravlje, možda bi bila dobra ideja da tu osobu jednostavno izbacite iz svog života. Ako je odnos toksičan i osoba vas koristi da bi se ona sama bolje osjećala, a da pritom ništa ne daje zauzvrat, vjerojatno taj odnos nije vrijedan da se održi i očuva.


Ne zaboravite brinuti o sebi

Ako i dalje želite biti tu za osobu koja vas emocionalno iscrpljuje, pobrinite se da nađete vremena i za sebe. Učinite nešto u čemu uživate bez te osobe, nešto pri čemu ne morate razmišljati o njezinim problemima i načinima kako da ih riješite.


Zadržite mir

Neki ljudi se ne žale na svoj život, već samo neprekidno gunđaju u vezi svega. Žele se osjećati važno i očekuju od vas emocionalnu potvrdu svoje vrijednosti. Ponekad čak mogu obezvrijediti druge kako bi se sami osjećali bolje. Troši li netko vaše vrijeme i energiju na takav način, pokušajte ne reagirati agresivno. Takva osoba samo želi osjećati da je netko poštuje i cijeni. Stoga, kad joj odgovarate, prvo recite nešto lijepo, no nakon toga prijeđite na srž stvari.


Postanite hladni

Osobe koje crpe energiju hrane se vašom emocionalnom reakcijom na ono što vam govore. Dakle, želite li da vas takva osoba prestane gnjaviti, nemojte pokazivati nikakve emocije, ponašajte se poput kamena - hladno i bez reakcije. Vaši odgovori neka budu kratki i jasni, usko vezani uz činjenice. Možete čak pokazati i da vam je dosadno, da osjećate umor ili se pretvarati da ste bolesni jer će tada također shvatiti da od vas ne dobivaju ono što im je potrebno pa će vas ostaviti na miru.

Linker
21. travanj 2024 08:34