SHUTTERSTOCK
Produktivnost

Kako da u sebi probudite pravog motivatora? Postavite si ovih 11 pitanja

Ponekad je teško ostati ili postati motivator. Kako ne bismo zapeli u proces prokrastinacije, postavljanje pitanja samome sebi može u nama probuditi još jačeg kreativca .

Teško je da ćemo cijeli dan ostati na istoj razini fokusiranosti. Štoviše, složit ćemo se da postoje dani kada uopće nismo usredotočeni na zadatke nego upravo suprotno, miljama smo udaljeni. U prizemljivanju vrludavih misli, dobro će poslužiti mantra - radim jednu po jednu stvar s užitkom - vraćanju fokusa pomoći se i postavljanje ovih praktičnih pitanja.

U pitanjima je ključ naše produktivnosti

Pitanja imaju ogromnu moć jer u nama potiču najveću snagu - kreativnost.

Ova si pitanja možete postaviti svaki dan kako biste povećali fokus i pomogli si u kreiranju prioriteta nad stvarima koje su uistinu potrebne. Važno je da to bude jedna stvar. Previše opcija može dovesti do zamke, odnosno paralize odluka, a samim time i daljnju prokrastinaciju te neučinkovitost.

1. Koju ću jednu stvar učiniti važnijom od svega u roku od pet godina?

2. Koju ću jednu stvar učiniti važnijom od svega unutar jedne godine?

3. Koju ću jednu stvar učiniti važnijom od svega u roku od jednog mjeseca?

4. Koja je jedna stvar koju mogu učiniti da ovaj dan započnem pozitivno, a koja je važnija od ostalih?

5. Koja je jedna stvar koju mogu učiniti danas, a koja će mi pojednostaviti život za barem jedan posto?

Ideja - primjerice, što biste mogli izbaciti da raščistite svoje radno okruženje? Ili možda trebate otkazati projekt koji vas izlaže stresu kako biste se mogli usredotočiti na manje stvari koje vam donose energiju?

6. Što ću osigurati da bude učinjeno danas što dalje razvija moju primarnu vještinu, što je važnije od bilo čega drugog u ovom području?

Napomena: Odaberite nešto što se dovršava u cijelosti, kao što je snimanje desetominutnog videa, čitanje deset stranica knjige, skiciranje crteža za koje je potrebno 20 minuta, 30 minuta vježbanja u teretani ili 500 izmišljenih riječi koje će doprinijeti vašem budućem romanu. U ovom pitanju je iznimno važno vrijeme kada će to točno biti učinjeno. Time si pomažete da zadani prioritet uistinu i završite.

7. Koja ću dodatna tri zadatka obaviti danas (ako postoje), a koja će ovaj dan učiniti vrijednim truda?

Navedite ih po važnosti, počevši s najvažnijim na vrhu. Prođite kroz njih jedan po jedan, bez ometanja.

8. Koje su tri osobe s kojima ću se danas povezati kako bih stvorio/la prilike u svom životu u područjima koja su danas najvažnija?

Jedan od najčešće zanemarenih dijelova naših života je mreža koju gradimo oko sebe ne samo da bismo poboljšali naše poslove i karijere nego i za dodatne izvore ljudskog kapitala u obliku smjernica, mentorstva, savjeta i dobrobiti.

9. Što bih mogao/la učiniti da obogatim svoj društveni život koji je danas važniji od bilo čega drugog?

Redovitim obogaćivanjem svog društvenog života obogaćujemo sebe i tako poboljšavamo fokus na sva područja života.

10. Što ću danas učiniti što me plaši, izbacuje iz moje zone komfora, za što znam da će poboljšati mene i moj život?

Kada činimo stvari koje nas tjeraju da se uhvatimo u koštac s izazovom, nagrađeni smo – i energijom i olakšanjem, ali i koristima koje odražavaju hrabrost koju smo poduzeli.

11. Što ću danas veliko tražiti?

Zatražite nešto što se većina obično ne bi usudila pitati. Što biste mogli tražiti, od koga, što bi moglo dovesti do značajne prilike? Možda ćete se iznenaditi što se događa kada samo pitate.

Linker
25. travanj 2024 16:03