Prvi korak u borbi protiv negativnih osjećaja je suočavanje. Osvijestite zašto ste ljubomorni ili zavidni.
 Foto: iStock
Nema više zavisti

Kad vas idući put 'uhvati' ljubomora odgovorite na ovih 5 pitanja

08. veljača 2017.
Znate li kako pobijediti taj osjećaj i kako energiju koju stvara zavist usmjeriti u konstruktivnom smjeru?

Svatko od nas je barem jednom u životu osjetio onaj 'ubod' ljubomore. To može biti zbog nekoga iz naše blizine koji je kupio ljepši auto, dobio bolji posao, kupio veći stan... I iako ta ljubomora i zavist ne vode nikuda, zašto ljudi još imaju potrebu uspoređivati se s drugima? 'Ona ima bolje ovo', 'on ima bolje ono'. Pa nije da se naš uspjeh u životu mjeri po tome koliko radimo protiv uspjeha drugih ljudi.

Znate li kako pobijediti taj osjećaj? Stručnjaci navode pet pitanja koje biste si trebali postaviti svaki put kad krenete uspoređivati svoj uspjeh s tuđim.

1. Kakve to veze ima sa mnom?

Recimo da se osjećate užasno usamljeno i već ste dugo solo, a vaša najbolja prijateljica upozna muškarca iz snova. Zašto ste ljubomorni? Da li to ima ikakve veze s vama, hoće li to utjecati na vašu buduću vezu? Naravno da neće. Možda ćete se sad manje družiti s prijateljicom, jer će se ona prvih nekoliko mjeseci posvetiti samo njemu, no uvijek vam može 'namjestiti' svog prijatelja. Umjesto da osjećate ljubomoru, radije budite sretni jer oko vas još ima divnih muškaraca i samo je pitanje vremena kad ćete ga i vi sresti.

2. Koje lekcije mogu naučiti?

Na primjer kad je vaš prijatelj dobio povišicu, da li ju je on/ona tražio? Ako je netko stesao liniju, da li je redovito vježbao i isprobao neku novu dijetu? Razmislite što možete naučiti od njih i primijeniti u svoju korist. Nemojte dopustiti da vam zavist zamagli oči. Prestanite misliti 'željela bih biti kao on/ona', već se upitajte 'kako je ona uspjela?'

3. Što je sve dobro u mom životu?

Sjetite se svih dobrih stvari koje vam se trenutačno događaju, podsjetite se na uspjehe koje ste doživjeli... Ljubomora vas nerijetko može zaslijepiti. I dok na primjer možda vi nekome zavidite jer nema problema s govorom u javnosti, on je možda ljubomoran na vaše pismeno izražavanje. Što više budete cijenili ono dobro što imate u životu, manja je vjerojatnost da ćete 'šiznuti' zbog tuđeg uspjeha. Pa radije se veselite. Zar ne biste htjeli da se i oni vesele vašem?

4. Zašto se uspoređujem s drugima?

Koje je pravo mjerilo uspjeha? Umjesto da se uspoređujete s drugima, usporedite se sa samim sobom od prije godinu dana i razmislite o tome koliko ste daleko dogurali. Istina će vas sigurno iznenaditi.

5. Što ljubomora govori o meni?

Ako iznova i na svakom koraku osjećate ljubomoru, te negativne emocije vam sigurno nešto govore. Pokazuju vam nešto što potajno želite, no grizete se, jer ništa ne poduzimate. A da se malo trgnete?

Normalno je da svi ponekad osjećamo kao da stojimo na mjestu, no usporedbe su nezdrave i destruktivne. Radije usmjerite tu energiju u nešto što vas zanima i što je najvažnije, u nešto je puno bitnije od blesave ljubomore.

Teme
Linker
20. svibanj 2022 03:07