Mnogi od nas ovim signalima ne pridaju neku važnost, no stvari se mogu zakomplicirati.
 Foto: iStock
Nije zafrkancija

Kad tijelo zove upomoć: 10 signala koje ne biste smjeli ignorirati

09. veljača 2017.
Muči vas zujanje u ušima, a vid vam se često magli. Možda vam tijelo govori da je vrijeme da posjetite liječnika.

Mnogi od nas ignoriraju na oko bezazlene simptome koje nam naše tijelo suptilno šalje. No, ponekad se upravo iza njih kriju ozbiljniji problemi. Donosimo 10 signala koji govore da naše tijelo ipak možda treba pomoć.

1. Tamni podočnjaci

Kao što svi znamo, podočnjaci se najčešće pojavljuju kad se dovoljno ne naspavamo. Preporučuje se najmanje 7 sati sna svaki dan, kako biste izbjegli izgled 'zombija'. No, tamni podočnjaci mogu biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema poput anemije i kardiovaskularnih bolesti. Ako uz tamne krugove patite i od glavobolje, loše koncentracije, slabijeg pamćenja, posjetite liječnika.

2. Prsti mijenjaju boju

Ako ste primijetili da vam prsti često mijenjaju boju (pobijele, pocrvene) to može biti znak da imate Raynaudovu bolest. To je stanje koje uzrokuje da neka područja tijela poput prstiju na rukama ili nogama, otupe na osjet, a sve kao reakcija na niske temperature ili pak kao reakcija na stres. Manje arterije koje opskrbljuju kožu krvlju postaju uske te samim time ograničavaju cirkulaciju krvi u pogođenim područjima. Ako je ovo stanje još praćeno simptomima poput groznice i temperature nemojte to ignorirati.

3. Zamućen vid

Ako su vam se oči često počele umarati i počelo vam se događati da teško prepoznajete ljude i prometne znakove na normalnoj udaljenosti, trebali biste posjetiti svog oftalmologa. Postoji mogućnost da ste kratkovidni ili da imate astigmatizam.

4. Točkice pred očima

Te naporne, plutajuće točkice mogu se pojaviti iznenada i često u prisustvu s jarkim bijelim svjetlom. Ako vam se ovo događa dulje od tjedan dana, odite na pregled. To može biti rani pokazatelj mrene ili nekog drugog, ozbiljnog problema s vidom.

5. Želudac se stalno čuje

Tutnjavu u želucu uzrokuju procesi koji djeluju u vašim crijevima. Ako to se rijetko događa, nemate razloga za brigu. No, ako vam želudac 'buči' na dnevnoj bazi, a pritom osjećate i bol, odmah posjetite liječnika, jer to može biti simptom gastrointestinalne bolesti.

6. Ljuštenje kože

Ovo je znak da vašoj koži nedostaje vitamina. Uravnotežena prehrana vratit će vašu kožu u normalno stanje. Povećajte unos biljnog ulja, masnih riba i orašastog voća. Ako je ljuštenje kože praćeno i svrbežom, možda imate gljivičnu infekciju.

7. Djelomičan gubitak njuha

Kod starijih osoba ovo se javlja kao posljedica oštećenja živčanog sustava. No, ako ste relativno mladi i primijetili ste da ste djelomično izgubili osjet njuha, trebali biste otići na pregled. Razlog može biti velika hladnoća ili virusna infekcija.

Foto: iStock
Naporno titranje oka najčešće znači da vam treba odmor.

8. Titranje oka

Dugotrajno titranje može značiti da su vam oči preopterećene. U tom slučaju ih isperite vaticama namočenim u hladnoj vodi. Ako vam to ne pomogne i oči vam i dalje titraju, potražite pomoć neuropatologa. Moguće je da je to, kažu doktori, znak oštećenja živčanog sustava.

9. Zujanje u ušima

Tinitus je osjet zvuka u uhu koji se očituje kao šum ili zujanje. Mnogi na ovo ne obraćaju pažnju, jer smatraju da im to ne ugrožava zdravlje. Ali, konstantna zvonjava nerijetko može upozoravati na bolest. Međutim, najrašireniji uzročnik ovoga je konstantna izloženost buci.

10. Suha koža na laktovima

Ovo je znak da vam nedostaje vitamina A i C. Konzumirajte više naranči, marelica, mrkve i bundeve.

Teme
Linker
16. listopad 2022 18:57