Same si puno puta kopamo jamu, same jedna drugu ne podržavamo i same si stvaramo takvu poziciju na kojoj jesmo u društvu.
 Foto: Istock
I to mi je neka prijateljica

'Kad ti ga žena stavi, to je dublje nego što ga može staviti ijedan frajer...'

08. prosinac 2018.
Žena je ženi vuk - dobro nam znana uzrečica itekako je istinita te smo ju sve barem jednom iskusile, ili dva put, ili višekratno....

Piše: Maja Bernat

Kad ti ga žena stavi, to je dublje nego što ga može staviti ijedan frajer, tako znaju samo žene i to s osmjehom razvučenim od uha do uha dok te pjevnim glasom tješe i tapšaju po ramenu.

Takozvane prijateljice

Nisam neka feministica. Zapravo ponekad mislim da feminizam ženi ništa dobroga nije donijelo. Prije smo bile doma, kuhale, prale, peglale, čistile, čuvale nejačad, pitale za dinar, a vidi sada - kuhamo, peremo, peglamo, čistimo, čuvamo nejačad, radimo osmosatno radno vrijeme, radimo prekovremeno, radimo subotama, nedjeljama i blagdanima i gle imamo neku kunu, bilo bi mi draže da je možda funta ili euro, ali što je tu je. Tako da drage moje ne vidim neku preveliku sreću barem na ovim našim balkanskim prostorima gdje mi se još puno puta čini da se od pećine nismo daleko makli.

Nisu nama muškarci krivi za mnogo toga, najlakše je reći oni su takvi, nema tu pomoći NE! Oni nisu takvi! Tako ih ponajprije mi odgajamo - mi mame! Mi žene.

Pa pazimo od malena da je sineku sve stavljeno pod rit, da slučajno ne takne kuhaču, ne daj bože da stavi tanjur u sudoper - to bu mamica, pa im brišemo slinavi nos sa 17 i peremo prljave gaće s 18, puštamo ih da hrču do 12 s 19 i tako ga iz godine u godinu tetošimo dok mu ne izbiju brkovi i dok ga ne predamo drugoj ženi.

Ali tek tad krećemo… Sinek se oženil, od svih divnih i dragih cura baš s tom probisvijetom, tom kurvom, tom niš koristi, nit zna kuhati, nit zna spremati, samo sjedi i ispija kave, čita tamo neke knjige i pravi se pametna dok je njena beba od 38 godina gladna i žedna… Pa uzmemo prvu susjedu na plotu pa se zgražamo zajedno kak se sinek nije usrećil i kak se on nigdje ne najede kao kad dođe mamici… Pa daj zamisli: 'Ona ti ode na kavu dok on usisava, pa kud je svijet otišel, ona ti ujutro čita a on joj kavu kuha, mislim di toga ima…'

I tak 'roštaju' preko ograde nadrkane od vlastitog života u kojem nemaju pet minuta za svoje gušte....

No ni to nije sve. Tu onda dolazi red nazovi prijateljica s kojima popijete kavu, e tu se tek možete naslušati. Ne daj bože da imate društveni život, pogotovo samostalni društveni život, a to znači da se usudite popiti čašu vina petkom uvečer s dvije tri prave frendice.

E tad ste nadrapale jer tad će vas oplesti uzduž i popreko jer tko ima vremena za takve idiotarije mora da je nemajka. I nije ni čudo da je onaj njen u birtiji, što će doma uz takvu…

Ako nije doma i ne drži tri kuta, nema njega što držati doma, a ako vam muž slučajno u to vrijeme pričuva dijete, naglasak stavljam na riječ VAM jer vama se čuva dijete žene moje drage, ono je vaše kad ga treba uplakanog umiriti i posranog obrisati - ono je vaša dužnost. E tad ste se udale za papučara i papka i u toj situaciji nadrapao je i vaš dragi…

Nije ni okrenula leđa, a vi već po njoj

Odrasla sam u kući gdje se poslovi nikada nisu dijelili. Mama i tata su kuhali, kuhao je onaj koji je radio popodne u školi, čuvali su me jedan i drugi, uskakao je onaj koji je mogao i trebao, igrali su se sa mnom jedan i drugi. Bili su partneri jer to je ono što bi trebalo biti normalno i tako bi trebali izgledati muško ženski odnosi. Mama ne bi trebala biti sluškinja svome sinu i onda predati lentu njegovoj budućoj ženi.

Tako da na kraju cijele priče same si puno puta kopamo jamu, same jedna drugu ne podržavamo i same si stvaramo takvu poziciju na kojoj jesmo u društvu. I sve je u redu ako ste sretne, ako vas to ispunjava, ako ste ispunjene srećom kao šipak košticama - ali niste.

Sjednete na kavu i kukate što ste sve napravile i što još morate i isfrustrirano palite cigaretu za cigaretom dok vam jedna, koja se uspjela odmaknuti, priča svoje dogodovštine i umjesto da ju podržite i ugledate se na nju i nađete vrijeme za sebe vi joj ga stavite dublje nego bilo koji muškarac. Pa čim okrene leđa opleti po njoj.

Prava se slika vidi u opjevanom nam famoznom bećarcu i njegovom stihoklepcu koji je kažnjen s čak dvije tisućice. Tko je u našoj javnosti glavni i odgovorni krivac - ljepotica u plavoj košuljici, a tko ju je najviše popljuvao? Žene!

Zašto nije zapjevao da bi metnul njenom kolegi i to ne iz gay sklonosti, nego čist onako jer su ga par puta zaustavili i napisali kaznu....zašto? Zato što se ne bi dobro proveo, a ako je to rekao gospodični, njoj je kako stvari stoje bolje da je šutjela…

I u cijeloj ovoj priči ne volim i ne zagovaram radikalni feminizam i ne mislim da sve mogu i trebam sama. Naravno da mogu, ali ne želim.

Želim partnera, ne želim treće ili četvrto dijete u braku, a da bi se sve to promijenilo prvenstveno se moramo promijeniti mi same. Na kraju, sve promjene, od onih najmanjih pa do najvećih počinju od nas.

Maju možete pratiti i na njezinom Instagram profilu @majazmaja78

Teme
Linker
02. listopad 2021 05:19