Nekima je čaša na pola puna, a drugima na pola prazna - koji ste vi?
 Foto: iStock
Načela uspjeha

Jeste li pronoik? I znate li što je to zapravo...

Pozitivan pristup događajima u životu omogućuje nam da imamo više razumijevanja za druge, a i za sebe, da usporimo, imamo strpljenja i da u svemu vidimo nešto dobro.

Piše: Iva Belé, mr. oec., certificirani trener Canfield metodologije i trener Načela uspjeha • www.ivabele.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Pronoia je suprotnost paranoji. To je vjerovanje da vam sve ide u korist i da je svijet prijateljski okrenut prema vama. To je način razmišljanja kojim potvrđujete i osjećate da sve što vam treba dolazi u pravom trenutku. I prije negoli sam čula za izraz pronoia, oduševila sam se pristupom i tumačenjem stvarnosti po kojem sve ide u našu korist. Pristup da se iza svake nesreće krije sreća i da, ako vjerujem da je sve dobro, onda i jest dobro, imala sam od djetinjstva. To je dio mog karaktera. Ponekad je to izluđivalo vječne mrgude i pesimiste kojima sam okružena, no na kraju, kada bi vidjeli kako taj pristup dobro radi kod mene, i sami bi ga počeli primjenjivati.

STAVOVI POZITIVACA

Jeste li i vi pronoik? Ako želite provjeriti kakve rezultate takvo razmišljanje donosi u praksi, pročitajte nekoliko stavova vječnih pozitivaca.

● Mozak filtrira informacije na pozitivan način

Možete u svemu vidjeti zavjeru ili u svemu vidjeti pomoć. Zamislite kakve smo ponekad krive zaključke donijeli iz straha. Naravno da nećemo ignorirati potencijalne opasnosti, no nećemo niti izmišljati razloge za opasnosti koje ne postoje. Kada se upoznate s nekim tko nije previše ljubazan, možete pomisliti da je imao težak dan ili da je osoba s kojom se nikako više ne želite družiti. U prvom slučaju osobi dajete još koju šansu da je upoznate, a u drugom zatvarate vrata zauvijek.

● Svijet je prijateljsko mjesto

Imam prijateljicu koja je obišla pola svijeta putujući sama. Uvijek se upoznavala s lokalnim stanovništvom i imala pozitivna iskustva. Svojim stavom punim poštovanja, radoznalosti i dobre namjere uvijek je privlačila slične ljude i tako stjecala divna iskustva. Zamislite koliko nam je život lakši ako od situacije ne stvaramo dramu unaprijed.

● Zdrav duh i zdravo tijelo

Zamislite koliko nam stresa stvaraju misli temeljene na strahu od ljudi, situacija i budućnosti. Koliko tjeskobe u nama izaziva nepotreban strah od toga što bi moglo krenuti po zlu. Naše tijelo reagira na naše tjeskobne misli glavoboljom, visokim tlakom, bolovima u želucu... Opustimo se i kroz sve što je pred nama krenimo s prihvaćanjem. Što se manje opiremo, manje se ogrebemo.

"Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir se uroti da ti pomogne kako bi to ostvario."
- Paulo Coelho

● Lakše prihvaćanje gubitaka

Čak i kada im život donese patnju, ljudi s pozitivnim stavom brže prolaze kroz nju. Tko zna za što je ovo dobro, pitaju se. Ako vjeruju da postoji neka viša svrha iza tog iskustva, znaju da je čak i patnja razvijajuća. Na negativan doživljaj gledaju kao na najmanje što im se moglo dogoditi i izbjegavanje puno veće nezgode. Kroz patnje prolaze relativno brzo i ne zadržavaju se više nego što je potrebno. Okreću se sadašnjosti i budućnosti.

ODABIREMO DOBAR PUT

Zamislite kako bi izgledao dan osobe koja vjeruje da se čitav Svemir urotio da ona uspije? Već bi pri ustajanju izrazila zahvalnost za sve što je okružuje, pokazujući pažnju i ljubav ukućanima. Ako bi je netko pretekao u jurećem automobilu dok se vozi na posao, to kod nje ne bi izazvalo ljutnju, nego sreću što ona ide svojim tempom i što sigurno i bez stresa stiže ne odredište.

Manje lijepu povratnu informaciju nadređenog shvatila bi kao upozorenje da na vrijeme popravi nešto u svom radu, prije nego što posljedice postanu veće. Ako je predala molbu za edukaciju koju bi trebala platiti tvrtka, a nije joj odobrena, mogla bi to shvatiti kao znak da se sama potrudi uštedjeti za neku još zanimljiviju edukaciju. Ako je posao ne ispunjava, trudit će se u privatnom životu baviti hobijima koji joj omogućuju kreativnost itd.

Važno je naglasiti kako vjerovanje da se Svemir urotio tako da uspijemo nije zavaravanje samog sebe.

To je svjestan odabir da situacije tumačimo tako da se osjećamo bolje i tako da nas vode nečem pozitivnom, a ne razarajućem. Ovakav pristup omogućuje nam da imamo više razumijevanja za druge, a i za sebe, da usporimo, imamo strpljenja i da u svemu vidimo nešto dobro.

Najbolje iskustvo

Puno osoba koje su se susrele s teškom bolesti ili velikim izazovom u životu, nakon što je iskustvo završilo, komentiraju kako im je to najdragocjenije iskustvo u životu koje ih je promijenilo nabolje. Vrijedi im vjerovati jer upravo to što govore potvrđuje ovaj pristup. Čvrsto vjerujem u pozitivan pristup stvarnosti i povjerenje u Svemir, jer mi i samoj donosi obilje dobrog osjećaja i blagoslova. Sve je ionako onakvo kakvim ga mi vidimo, pa namjestimo pogled na najbolje.

Kolumnu Načela uspjeha Ive Belé možete čitati i u našem magazinu Vita! Novi broj je već na kioscima! Ne propustite!

Linker
18. travanj 2024 10:15