FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Promjena perspektive

Jeste li i vi zaglavili u životnoj zamci ‘Osjećat ću se bolje kad...‘?

Znati kada je dovoljno dobro je dovoljno dobro. Pokušajte ne trošiti energiju na maksimiziranje stvari koje nisu važne niti zamarati se onima na koje uopće ne možete utjecati, poput primjerice osjećat ćemo se bolje kada završi ova pandemija

Često smo uhvaćeni u zamku vjerovanja da ćemo se osjećati bolje u nekom trenutku u budućnosti kada se životne okolnosti promijene. Često si govorimo: "Osjećat ću se bolje kad..." pa redom: završim školu, diplomiram, nađem životnog partnera, preselim se, kupim stan, kupim auto, dobijem bebu, budem manje nervozan/nervozna, smršavim, završim ovaj projekt, završi ova pandemija...

Ali što će se dogoditi kada ta budućnost nikada ne stigne, ili ako stigne, već ste prešli na sljedeće "Osjećat ću se bolje kad...?"


Što možemo učiniti umjesto toga?

Klinička psihologinja dr. sc. Diana Hill savjetuje što učiniti kada upadnemo u taj obrazac.

* Psihološka hidratizacija - kada je riječ o velikim težnjama, korisno je osvijestiti više manjih postignuća na tom putu. Primjerice, dovršite mali zadatak i zadržite se na tom dobrom osjećaju dovršenog posla i uživate u osjećaju zadovoljstva.

* Promjena perspektive - često naš "osjećat ću se bolje kada" dolazi iz nevjerojatne sposobnosti našeg ljudskog uma da zamisli. Uspoređujemo se s drugima za koje mislimo da imaju ono što želimo. Zamišljamo "bolju verziju" sebe, osobu koja je mršavija, pametnija, samopouzdanija. Budite promatrač svoje mašte. Koje priče vaš um stvara o vama i drugima? Jesu li korisne ili štetne? Postoje li druge perspektive koje možete razmotriti?

* Radost propuštanja - Dovoljno je dobro znati kada je dovoljno dobro. Barry Schwartz, autor knjige "Paradoks izbora", dobro je dokumentirao da su ljudi koji su zadovoljni onim što imaju dugoročno sretniji od onih koji nastavljaju raditi na maksimiziranju svojih mogućnosti. Postati zadovoljniji može donijeti nelagodu i strah da ćemo propustiti nešto važno (FOMO) ili strah od bolje opcije (FOBO). Međutim, FOMO i FOBO mogu biti dobra stvar kada to znači da više ne trošimo svoju dragocjenu energiju na maksimiziranje stvari koje nam nisu važne. To je radost propuštanja - odaberite dovoljno dobru odjeću, odaberite dovoljno dobar restoran, zaustavite se na dovoljno dobrom poslu i trošite energiju uživajući u životu u kojem se nalazite!

* Posvetite se procesu nad ishodom - uživajte u tome kakav je osjećaj biti na putovanju, a ne usredotočiti se na krajnje točke. Kako osjećate svoje tijelo u pokretu kada vježbate? Kako se osjećate dok učite ovladati nekom novom vještinom? Kako znatiželja mijenja vaše iskustvo u odnosima? Uživanje je ključni način razmišljanja sretnijih ljudi. Tvoj život je sada. Uživajte!

* Niste projekt samopoboljšanja - "Kao terapeut bavim se pomaganjem ljudima da vode bogate i smislene živote, ali mnogo puta vidim da to postaje posao, "nešto nije u redu sa mnom što treba popraviti", kaže psihologinja Diana Hill i ističe kako je postala oprezna s programima samopomoći. "To je sjajna prodajna taktika za poboljšanje nečega što je slomljeno, i to je užasan način pristupa ljudskom biću. Možda ste zapeli u ovisnosti, lošim odnosima ili anksioznosti, ali zapamtite, niste slomljeni. I dalje ste cijeli i uvijek ste bili", kaže Hill.

* Maksimizirajte tamo gdje je važno - samo zato što se prihvaćate sebe onakvim kakvi jeste i dopuštate dovoljno dobro, to ne znači da se trebate prestati fokusirati na svrsishodne potrage. Važno je odrediti značajne ciljeve, povezane s vašim vrijednostima. Dati sve od sebe. Budite tvrdokorni. Ali samo u domenama koje su vam najvažnije. Onda budite prisutni u vitalnosti življenja svojih vrijednosti.

Ne moramo čekati buduću točku kada se osjećamo bolje da počnemo živjeti u potpunosti. Cilj nije nužno "osjećati se bolje", već "biti bolji u osjećaju". Pustite male stvari, odaberite svoje vrijednosti i igrajte na veliko tamo gdje vam je stalo.


Što još može pomoći?

✔ Razmotrite neke zadatke ili odnose koji vas iscrpljuju. Kako znate kad ste učinili dovoljno? Što je dovoljno dobro za vas?

✔ Kada biste danas živjeli u skladu sa svojim vrijednostima, kakvu biste akciju poduzeli? Koje biste ishode bili voljni pustiti?

✔ Gdje želite maksimizirati svoje napore? Koje vrijednosti zaslužuju vaš najveći trud i energiju?

Linker
16. travanj 2024 22:44